Anslut dig till vårt nätverk!

konferenser

Turkiet ansluter sig till Horizon 2020 forsknings- och innovationsprogram

DELA MED SIG:

publicerade

on

Turkisk_flagga_3705Turkiet kommer att få full tillgång till EU:s nya sjuåriga forsknings- och innovationsprogram, Horizon 2020, enligt ett avtal som undertecknades idag i Istanbul. Avtalet som beviljar associeringsstatus till forskningsenheter från Turkiet undertecknades av Europeiska kommissionens generaldirektör för forskning och innovation Robert-Jan Smits och Ahmet Yücel, tillförordnad undersekreterare för Turkiets EU-frågor departement. Turkiet är det tredje EU-partnerlandet som blir associerat till Horisont 2020.

Forsknings-, innovations- och vetenskapskommissionär Máire Geoghegan-Quinn sa: "Turkiet är en mycket uppskattad partner. Dess dynamiska affärsmiljö är en perfekt testbädd för utveckling av innovativa produkter och tjänster – vilket gör samarbete till en win-win för forskare och företag på båda sidor. Horizon 2020 erbjuder mer finansiering för innovation och småföretag än någonsin tidigare, så Turkiet har ett bra läge att se sitt deltagande i programmet öka."

Turkiet har varit associerat till EU:s ramprogram för forskning sedan 2003. Under det senaste programmet (2007-13) fick mer än 1,000 950 deltagande från turkiska offentliga och privata institutioner i cirka 200 projekt nästan 200 miljoner euro i EU-finansiering. Dessa inkluderade vetenskapsprojekt i världsklass utvalda av Europeiska forskningsrådet och stöd till yngre forskare inom Marie-Skłodowska Curie-åtgärderna. Det var också mer än XNUMX deltagare i gemensamma forskningsprojekt av turkiska små och medelstora företag (SMF).

Det stora antalet små och medelstora företag som redan är framgångsrika under det senaste ramprogrammet gör Turkiet till en attraktiv partner för forskningsenheter från Europeiska unionen med tanke på Horizon 2020:s större fokus på hela innovationskedjan, från labbet till marknaden. Samtidigt förväntas det att Turkiet kommer att använda anslutningen till Horisont 2020 som en möjlighet att stärka sin kapacitetsuppbyggnad inom forskning och innovation på nationell nivå. Dess nuvarande investeringsnivå i FoU på mindre än 1 % av BNP ligger långt under EU-genomsnittet på drygt 2 % och det mål som den har satt upp för 2023.

Avtalet, som kommer att träda i kraft efter turkisk ratificering, undertecknades i närvaro av den turkiske EU-ministern Mevlüt Çavuşoğlu och ministern för vetenskap, industri och teknik Fikri Işik i början av en tvådagars högnivåkonferens för att presentera Horizon 2020 till turkiska forskningsorganisationer och beslutsfattare. Mer än 750 representanter för turkiska universitet och företag kommer att delta i evenemanget.

Parallellt med överenskommelsen med Turkiet håller EU på att sluta associeringsavtal med utvidgningsländer från västra Balkan och andra grannländer. EES/EFTA-staterna Norge och Island gick med i Horizon 2020 i början av maj.

Bakgrund

Annons

Horisont 2020 är det största EU-programmet för forskning och innovation någonsin med nästan 80 miljarder euro i finansiering tillgänglig under 7 år (2014 till 2020) – utöver de privata investeringar som dessa pengar kommer att locka. Det lovar fler genombrott, upptäckter och världsnyheter genom att ta fantastiska idéer från labbet till marknaden.

vänster

Horizon 2020 hemsida
Deltagarportalen – inkörsporten till EU:s forskningsfinansiering
Relationer mellan EU och Turkiet (EEAS webbplats)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend