Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

EU 2015 budgetförhandlingar: EUA varnar för att göra nedskärningar i forskningsutbetalningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

astr-08-68I juli enades rådet för EU:s ständiga representanters kommitté om sin ståndpunkt om EU:s budgetförslag för 2015, som ska vara förhandlas under de kommande månaderna med de andra EU-institutionerna (Europeiska kommissionen och parlamentet).

European University Association (EUA) förstår rådets ståndpunkt* om Europeiska kommissionens förslag till budgetförslag rekommenderar att man gör avsevärda nedskärningar av EG:s föreslagna betalningar för forskning och innovation för 2015, som inkluderar ramprogrammet Horisont 2020.

EUA anser att de föreslagna nedskärningarna av forskningen inte är i linje med EU:s mål att skapa ett konkurrenskraftigt europeiskt kunskapssamhälle. Både forskning och utbildning har konsekvent lyfts fram av EU:s beslutsfattare som avgörande för Europas framtid – och prioriterades som nyckelområden för ökade investeringar i EU:s långsiktiga budget (fleråriga finansiella ramar) för 2014–2020.

A EU-parlamentets pressmeddelande När det gäller en debatt om EU-budgetfrågor i juli framhåller parlamentsledamöterna "besvikelse över rådets vana under de senaste åren att skära ned betalningsbudgetar, även om betalningar behövs för att uppfylla dess egna tidigare åtaganden". Den beskriver också de problem som uppstår när "obetalda räkningar" flyttas över från ett år till ett annat, vilket också innebär att vissa mottagare av EU-finansiering sannolikt kommer att behöva vänta på pengar de har arbetat för. För universitet, till exempel, kan detta potentiellt skapa en mängd olika problem när det gäller deras forskningsverksamhet (till exempel – i vissa fall kan stödmottagarna behöva förfinansiera aktiviteter, ibland till marknadsmässiga priser).

EUA är oroad över denna trend, särskilt som dess arbete har visat att EU-finansiering har blivit en allt viktigare inkomstkälla för många europeiska universitet, särskilt i samband med minskade nationella utgifter för högre utbildning och forskning i många europeiska länder. Den tyska rektorskonferensen (HRK) lyfte också nyligen fram sin oro över de föreslagna nedskärningarna av forsknings- och innovationsbetalningar i ett pressmeddelande.

EUA:s generalsekreterare Lesley Wilson sa: "I en tid då EU-kommissionen har lyft fram en kraftig ökning av konkurrensnivån i finansieringsutlysningarna för Horizon 2020, är ​​det avgörande att nedskärningar inte görs i de föreslagna forsknings- och innovationsbudgetarna. Den ofta uttalade politiska retoriken som lägger tonvikten på forskningens och utbildningens centrala roll i Europas framtida konkurrenskraft måste backas upp av engagemang och åtgärder från EU-institutionerna.”

Mer information om rådets förslag kan vara ses här.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend