Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

"Mega-Bologna"- EU planerar att förändra universitetssamarbetet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Två nya initiativ från Europeiska kommissionen syftar till att förbättra samarbetet mellan europeiska institutioner för högre utbildning. I eftermiddags tillkännagav kommissionsledamot vice ordförande Margaritis Schinas och Mariya Gabriel, kommissionsledamot med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, initiativen från Strasbourg som inleder det europeiska ungdomsåret.

Det första initiativet är en strategi för att stödja europeiska universitet när de arbetar för att gå framåt och samarbeta med varandra. Kommissionen hoppas kunna uppnå detta mål genom flera mål som kommer att ge universiteten möjlighet att bli centrum för det europeiska livet. 

Det andra förslaget syftar till att bygga fler broar mellan europeiska universitet. Förslaget kommer att möjliggöra utvecklingen av gemensamma examina, resurspooling och transnationella program mellan universitet i Europa. Europeiska unionens stater uppmuntras att skapa lagstiftning som underlättar dessa aktiviteter, vilket verkar vara nästa steg mot skapandet av det europeiska området för högre utbildning. Det europeiska området för högre utbildning skapades genom Bolognadeklarationen 1999. 

"Jag förstår såklart att Bologna var det första steget i en process som nu får mycket dragning", sa Schinas. "Det är mycket mer ambitiöst, mer strukturerat. Men det vi gör nu är inte bara Bologna uppföljaren. Det är "Mega Bologna Plus."

Dessa åtgärder kommer när Erasmus+-programmet lägger ut en uppmaning till fler europeiska universitet att ansluta sig till programmet, vilket gör det möjligt för studenter att röra sig mer fritt mellan olika universitetscampus i flera europeiska stater. Programmet sponsrar redan 41 transnationella allianser av universitet, som omfattar mer än 280 högre utbildningsinstitutioner. Denna uppmaning kommer att föra kommissionen närmare deras mål om 60 europeiska universitet till 2024. 

Nästa steg för dessa initiativ ligger hos EU-länderna såväl som europeiska universitet för att skapa lagstiftning och genomföra program som gör det lättare för europeiska studenter att flytta mellan länder och främja en mer sammanhållen europeisk identitet.

Annons

Dela den här artikeln:

Annons

trend