Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Efter 70 år är det dags att reformera Europaskolan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Smakämnen först Europaskolan i Luxemburg firade sin 70-årsdag i april. Europaskolorna härstammar från Europeiska unionens allra första början, skapade för familjerna till tjänstemän som arbetar på Europeiska kol- och stålgemenskapen. Föräldrar värdesätter vad skolorna kan erbjuda sina barn men reformer är brådskande, vilket efterlystes i en färsk rapport från Europaparlamentet, skriver Andrew Janis Folkmanis.

Idag är de 13 europeiska skolor runt om i Europa, på platser för EU:s institutioner och byråer. Och i Dessutom en ny typ av flerspråkig skola håller på att växa fram, en befintlig nationell eller privat skola inom EU som får ackreditering för att även ge kurser och vara värd för de europeiska baccalauréat-examen. 

Den europeiska baccalauréat har fått gott erkännande över hela världen. När vår son ansökte om att studera vid Maastricht förra året, var det uppenbart att den europeiska bac är mycket väl erkänd vid sidan av nationella sekundära kvalifikationer.

I Europaskolorna måste vi tacka en engagerad och innovativ lärare som under dessa år har utvecklat en flerspråkig och mångkulturell kursplan och undervisningsstil av mycket hög kvalitet. Dessa lärare är utstationerade från EU:s medlemsstater. Eleverna går alltså på lektioner precis som de skulle ta emot dem i hemlandet. Och få även ämneslektioner på ett andra EU-språk. De framstår som genuint tvåspråkiga.

Det här är inte privata skolor i klassisk mening. De är till stor del offentliga finansierade, genom utstationerade lärarkostnader, faciliteter som tillhandahålls av värdmedlemsstaterna, med stöd från arbetsgivarinstitutionerna för de EU-tjänstemän vars barn går. Systemet är öppet för alla som vill registrera sina barn, detta är inte ett exklusivt system. 

Dess gränser är själva skolornas byggnader, som redan är överfulla. Den senaste introduktionen och det växande antalet ackrediterade nationella skolor syftar till att bredda tillgången till flerspråkig undervisning i Europa ytterligare.

Systemet ger en utmärkt kvalifikation, men det finns utrymme för förbättringar av de fysiska förhållanden som elever och lärare måste arbeta i. Trångboddhet innebär att de fyra Brysselskolorna med 14,000 10 elever arbetar på gränsen för brandsäkerhet och sanitära förhållanden. Denna situation har funnits i XNUMX år, blir värre år för år och skolledningen har varit oerhört långsam med att söka och utnyttja lösningar. 

Styrning och skolledning saknar insyn, gillar föräldrar Själv få information om utvecklingen mycket sent och ofta med liten motivering. Minst en skolchef har uppgett att i jobbet inte ingår att kommunicera med föräldrarnas företrädare. Beslut av systemets styrelse publiceras, men det finns inga mötesprotokoll, inga motiveringar, ingen offentlig information om vilka medlemsländer som har stött eller ifrågasatt vissa handlingsvägar.

Det största senaste steget framåt för att lindra trångboddhet, att lägga till tre nya byggnader över hela Bryssel, uppnåddes inte av skolledningen eller styrelsen, utan av föräldrar 2019 som framförde sin talan till Charles Michel och andra politiker. Belgien tog steget och räddade dagen.

Europaparlamentet röstade den 25 maj i utskottet (CULT) för att stödja ett betänkande om Europaskolesystemet. Rapporten identifierar betydande brister och uppmanar kommissionen att vidta åtgärder för att lösa dem. Den insisterar på att en "öppen för alla"-politik bör behållas. Den erkänner också att Europaskolornas flerspråkiga, mångkulturella koncept har stor potential att stärka den kulturella sammanhållningen i Europa.

Det är denna sista aspekt och framgången med det europeiska stödet som gör att vi föräldrar är angelägna om att skicka våra barn till dessa skolor, trots otillräcklig ledning i vissa skolor, trots dysfunktionell styrning av det övergripande systemet. 

Jag hoppas verkligen att Europaparlamentets initiativ kommer att leda till välbehövliga korrigeringar av ledning och styrning i skolsystemet. Jag hoppas också att vi tillsammans med alla intressenter och institutioner, europeiska och nationella, kan sätta det europeiska skolsystemet och de nya ackrediterade skolorna på rätt spår för att tillhandahålla en flerspråkig, mångkulturell utbildning och perspektiv för framtida generationer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend