Anslut dig till vårt nätverk!

Vetenskap

Europeiska kommissionen lanserar plattform för publicering av open access för vetenskapliga artiklar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag (24 mars) lanserar Europeiska kommissionen sitt Open Research Europe publiceringsplattform för vetenskapliga artiklar. Webbplatsen kommer att ge gratis tillgång till alla: forskare, företag och medborgare. Plattformen kommer att publicera resultaten av forskning finansierad av Horizon Europe, EU:s forsknings- och innovationsprogram för 2021–2027, och dess föregångare, Horisont 2020.

Open Research Europe ger alla, både forskare och medborgare, kostnadsfri tillgång till de senaste vetenskapliga upptäckterna. Den tar direkt upp stora svårigheter som ofta är förknippade med publicering av vetenskapliga resultat, inklusive förseningar och hinder för återanvändning av resultat och höga kostnader.

Svaret på coronavirus-pandemin har visat potentialen hos öppen vetenskap för att öka samarbetet, vilket illustrerar hur omedelbar tillgång till publikationer och data har varit avgörande för att hjälpa forskare att hitta nya behandlingar, diagnostik och vacciner. 

För närvarande är 91 % av alla publikationer och 95 % av alla referentgranskade publikationer som finansieras av Horizon 2020 öppen åtkomst. Ändå är ambitionen att alla vetenskapliga publikationer som härrör från kommissionens forskningsfinansiering ska göras allmänt tillgängliga gratis. I synnerhet är målet för Horizon Europe att publikationer ska vara öppet tillgängliga från det att de publiceras.

Öppen vetenskap säkerställer att offentligt finansierade forsknings- och innovationssystem görs mer allmänt tillgängliga, vilket hjälper till att dela resultat, främja innovation och förbättra tillgången.  

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel, kommissionsledamot för sa: "Vi måste påskynda vetenskapliga upptäckter genom mer samarbetande och öppna forskningsmetoder. Genom att hjälpa forskare att publicera i öppen tillgång tar Open Research Europe bort hindren för kunskapsflöden och odlar vetenskaplig debatt.”

Plattformen kommer att hanteras av F1000, ett Londonbaserat företag.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend