Anslut dig till vårt nätverk!

Vetenskap

Forskare som är engagerade i att revolutionera kemikaliesäkerhetstestning träffades i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Jeanne Laperrouze, Altertox

Ledande forskare från Europa och Nordamerika samlades i Bryssel i juni för att kartlägga en framtid för kemikaliesäkerhetstester som prioriterar etik, noggrannhet och effektivitet. Uppdraget: att främja vetenskapliga testmetoder som kan förbättra skyddet för människors hälsa och miljön från giftiga ämnen.

I spetsen för detta initiativ är PrecisionTox, ett revolutionerande projekt finansierat av EU:s Horizon 2020-program. PrecisionTox, som lanserades 2021, använder banbrytande framsteg inom genomik, datavetenskap, toxikologi och andra områden för att utveckla New Approach Methods (NAM) för att bedöma kemiska risker utan att behöva testa på ryggradsdjur.

PrecisionTox tillvägagångssätt är rotat i evolutionär toxikologi, som hävdar att djur delar liknande reaktioner på kemikalier på grund av deras gemensamma evolutionära historia. Detta koncept utnyttjar alternativa metaboliska modellorganismer, såsom fruktflugor och tidigt stadium av zebrafisk, för att förutsäga kemiska effekter.

Under det senaste decenniet har betydande framsteg gjorts i utvecklingen av NAM. Dessa metoder, som ersätter traditionella djurförsök, inkluderar: In vitro (tester på celler), in silico (datorsimuleringar), In kemi (kemikaliebaserade tester) och tester på alternativa organismer (biomedicinska modellarter som fruktflugor eller Daphnia som också är välkända och länge använt av forskare som vaktposter för att övervaka miljöhälsa och föroreningar). 

Dessa innovativa metoder lovar att överensstämma med samhälleliga etiska standarder, samtidigt som de erbjuder förbättrad noggrannhet, lägre kostnader och snabbare resultat. "När det kommer till människors hälsa är kemisk förorening det första problemet på denna planet, eftersom det är ansvarigt för tre gånger fler förtida dödsfall än malaria, tuberkulos och AIDS tillsammans", förklarar John Colbourne, koordinator för projektet. "Övergången till precisionstokikologi är mer än ett djurskyddsproblem; det är en kapplöpning för att identifiera och ta bort skadliga kemikalier från miljön.” PrecisionTox-partners delar alla åsikten att evolutionär toxikologi är vägen framåt för att påskynda kemikaliesäkerhetsbedömningen och är angelägna om att visa giltigheten av denna metod.

Men trots deras tydliga fördelar står det utbredda antagandet av NAMs fortfarande inför flera utmaningar. Det finns pågående farhågor om tillförlitligheten och förutsägande noggrannheten hos dessa nya metoder. Befintliga regelverk är ofta långsamma att anpassa sig till nya testmetoder, vilket bibehåller ett starkt beroende av traditionella djurbaserade tester trots deras brister. Dessutom hindrar motstånd mot förändring, brist på förtroende bland intressenter på grund av rättslig osäkerhet och otillräcklig utbildning och träning i nya metoder framsteg. En 2023 PrecisionTox rapport, baserat på intervjuer med intressenter inklusive industrirepresentanter, tillsynsmyndigheter och beslutsfattare, belyser dessa hinder.

Annons

Men på den politiska sidan har det reglerande landskapet sett framsteg under det senaste decenniet, med början med EU:s antagande av kosmetikaförordningen 2013, som förbjuder försäljning av kosmetika som testats på djur. Detta regelskifte har följts av 17 andra länder, vilket skapar ett prejudikat för ett bredare accepterande av NAMs i andra sektorer och regioner. 2021 antog Europaparlamentet en upplösning efterlyser en EU-handlingsplan för att stoppa användningen av djur i forskning, testning och utbildning. Europeiska kommissionen håller för närvarande på att utveckla en färdplan för att fasa ut djurförsök i kemikaliesäkerhetsbedömningar, som svar på det europeiska medborgarinitiativet "Save Cruelty-Free Cosmetics – Commit to a Europe Without Animal Testing" 2023. Ytterligare regeländringar förväntas med den kommande REACH-översynen och revideringen av Kosmetikproduktförordningen, som lovar att hålla de nyvalda ledamöterna av Europaparlamentet sysselsatta under de kommande åren.

Denna lagstiftningsagenda är ett tillfälle att övervinna de återstående utmaningarna för införandet av dessa nya metoder. En samordnad insats behövs för att öka den vetenskapliga beredskapen, ta itu med institutionella hinder och säkerställa rättssäkerhet för NAM:s användning. Ökat samarbete, omfattande utbildning och flexibla regelverk är avgörande för att effektivt integrera NAM i kemikaliesäkerhetstestning. Dessa ansträngningar är avgörande för att den framtida Europeiska kommissionen ska säkra genomförandet av den gröna avtalet, särskilt EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet, förutsatt att EU-kommissionens och parlamentets prioriteringar inte ändras.

University of Birmingham, tillsammans med 14 andra partners från Europa och Nordamerika, leder PrecisionTox-initiativet. Tillsammans med två andra EU-finansierade projekt, ONTOX och RISK-HUNT3R, representerar dessa konsortier en investering på 60 miljoner euro för att främja nästa generations riskbedömning. De har gått samman under ASPIS kluster för att utbyta data och lösningar med EU:s tillsynsmyndigheter för att gå bort från traditionella djurförsök.

Detta samarbete representerar ett avgörande steg mot säkrare, mer etiska och mer exakta kemikaliesäkerhetsbedömningar, vilket markerar en betydande milstolpe i vetenskapliga och regulatoriska framsteg. När dessa innovativa metoder vinner dragkraft lovar de att omvandla kemikaliesäkerhetstestning, skydda människors hälsa och bevara miljön samtidigt som de anpassar sig till utvecklande samhälleliga värderingar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend