Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Hitta energin: Europas liberaler svarar på förändringen i bensinkraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

gasväxlingVid sin kongress i Dublin förra månaden återlanserade de europeiska liberala demokraterna, ELDR, sig själva under det namn som redan används av deras grupp i Europaparlamentet, Alliansen av liberaler och demokrater för Europa eller ALDE.

Deras president, Sir Graham Watson, sa att deras mål var att skapa "i våra själars smedja medvetandet om en kontinent". Deras mer omedelbara uppgift, under en helg i Dublin, var att bestämma hur de skulle driva smedjan, eller åtminstone diskutera hur de skulle reagera på förändringar på energimarknaden.

Kommissionens vice ordförande Siim Kallas, Estlands tidigare premiärminister, uppmanade Europa att minska sitt beroende av såväl gas som olja; i synnerhet dess beroende av rysk gas. Han påpekade att om en fri marknad kräver fri rörlighet, så kräver en fri energimarknad fysisk infrastruktur, vilket till exempel skulle stoppa Bulgariens totala beroende av rysk gas.

Han påminde delegaterna om att kommissionen lade fram förslag för 18 månader sedan, förslag som han sa skulle vara i fara om EU:s budget skars ned. Han observerade att det alltid finns någon medlemsstat som tror att den kan bli rik genom att inte följa europeiska principer. Det var möjligen en utgrävning av brittiska krav på en budgetnedskärning, men definitivt ett svep på Tysklands bilaterala gasavtal med Ryssland.

"Vill vi ha europeisk politik eller inte?", frågade kommissionsledamoten. Den tidigare danska energiministern Lykke Friis var på plats för att påpeka att EU:s energipolitik har uppmuntrat mindre demokratiska regimer i Mellanöstern när den försökte minska beroendet av Ryssland.

Storbritanniens tidigare energiminister, Chris Huhne, observerade att skiffergas har halverat priset på gas i USA. USA byggde sina terminaler för flytande naturgas för att importera från Mellanöstern men konverterar dem nu till export, vilket kommer att försvaga Rysslands marknadsmakt. Skiffergas, som erhålls genom att spricka eller "fracka" stenar under jorden, är fortfarande ett mycket kontroversiellt bränsle i Europa.

Sir Graham Watson varnade för att utvecklingen av olje- och gasnätverk missgynnade el, inklusive grön el för förnybara källor, som vindkraft. Storbritanniens vice premiärminister Nick Clegg talade om "spännande idéer" inom grön el, som att koppla samman Storbritannien och Irland så att irländsk vindenergi kan exporteras till Storbritannien.

Annons

Clegg upprepade kommissionär Kallas krav på att skydda EU:s investeringar och hällde hån mot den brittiska gröna parlamentsledamoten Caroline Lucas som röstade med Labour och högerkonservativa för att kräva en nedskärning av EU:s budget. Watson gjorde det klart att han inte trodde att det någonsin skulle finnas en plats för de gröna i ALDE.

Lykke Friis betonade att i Danmark hade en grön energipolitik blivit det politiska samförståndet. Landets "Declaration of Energy Independence", som hon främjade när hon var minister, hade tvärpolitiskt stöd och har fortsatt av den nya danska regeringen. Målet är att göra Danmark koldioxidneutralt till 2020, med 70 % av sin energi från förnybara källor, inklusive 50 % från vind.

Hon var lika partipolitiskt obunden när hon hämtade inspiration från Amerika, med hänvisning till "Elvis-principen", att medlemsländer kunde börja leva upp till EU:s befintliga energipolitik med "lite mindre samtal, lite mer handling". Hon påminde också sina liberala kolleger om Ronald Reagans kloka ord, att "status quo är bara latin för den röra vi befinner oss i".

Handelskommissionär Karel De Gucht noterade att det senaste amerikanska presidentvalet hade visat en nästan fullständig likgiltighet för Europeiska unionen. I takt med att USA handlar mer med tillväxtekonomierna späds EU:s relation till landet med lågprisskiffergas ut.

Också han har svårt att få medlemsländerna att samarbeta fullt ut med sitt mål att säkra ett heltäckande nytt handelsavtal med USA. Han hoppas på en slutrapport från EU- och amerikanska tjänstemän i slutet av året, grunden för vad han kallade "en ambitiös överenskommelse för att undvika onödiga problem och kostnader".

De Gucht vill avsluta tarifferna och ha en öppen marknad för tjänster, samt eliminera "subfederala" barriärer på båda sidor om Atlanten. Han sa att varje medlemsstat är för i allmänhet men inte i synnerhet. Stora strider höll på att ge USA tillgång till den europeiska jordbruksmarknaden och till offentliga upphandlingskontrakt.

När kommissionsledamot Kallas förberedde sig för att inleda en rättslig strid med Ryssland och Gazprom om att separera gasförsörjning från ägande av rörledningar, sa kommissionsledamot De Grucht att den stora bilden var att liberala demokratier borde hålla ihop. Hans citat var från Winston Churchill, "du kan lita på att amerikanerna gör rätt sak – efter att de har tröttnat på allt annat".

Ingen i Dublin föreslog att man skulle vänta och se om ryssarna antog samma tillvägagångssätt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend