Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Forskning och innovation: Horisont 2020 rådgivande expertgrupper utses

DELA MED SIG:

publicerade

on

Horizon2020-nyhetsbrevThe European Commission has appointed the 15 groups of independent experts to advise on priorities for Horizon 2020, the next EU research and innovation programme. The advisory groups are the most diverse yet, drawing on public, private and civil society sources. Nearly 40% of their members have not advised on previous EU research programmes, ensuring a ‘fresh approach’ in the new programme. Advisory groups have also for the first time overcome the underrepresentation of women, with female participation averaging 52% across the groups. The diverse composition of the groups will help in deciding how EU-funded research and innovation can help address major concerns for Europe, such as providing better health care and clean, efficient energy.

Research, Innovation and Science Commissioner Máire Geoghegan-Quinn said: “Horizon 2020 is a totally new research and innovation programme, geared towards tackling the challenges of the 21st Century. That is why we needed the best and the brightest for our experts, and I am grateful that the European research and innovation community has responded. I am in particular delighted to see a high number of women and new experts wanting to get involved.”

Efter en öppen utlysning som bjöd in experter från alla områden att delta, svarade mer än 15,000 400 vid den första deadline i mars i år. Av dessa valdes cirka 15 experter ut till de 20 grupperna, med 30-2020 i varje. Grupperna har en god balans, inklusive industri och offentliga forskningsaktörer samt företrädare för civilsamhället. Grupperna är en av de viktigaste källorna till råd om genomförandet av Horisont XNUMX, särskilt prioriteringarna för utvecklingen av de arbetsprogram från vilka ansökningsomgångarna för forsknings- och innovationsförslag publiceras.

Medan alla grupper har utsetts, slutförs grupperna fortlöpande eftersom enskilda experter accepterar utnämningen. De flesta av grupperna finns redan i Europeiska kommissionens onlineregister för expertgrupper, tillsammans med ytterligare information och ursprungliga samtalstexten.

Uppmaningen till intresseanmälan kommer att vara öppen under Horisont 2020-programmets hela livslängd för att kunna ta emot förnyelse av grupper i slutet av varje mandat. Mandatet för de utvalda experterna är för en period av 2 år med möjlighet till förlängning i ytterligare högst 2 år.

De 15 rådgivande grupperna för Horizon täcker följande områden:

 • Future and Emerging Technologies (FET)
 • Marie Skłodowska-Curie åtgärder för kompetens, utbildning och karriärutveckling
 • Europeiska forskningsinfrastrukturer inklusive e-infrastruktur
 • Informations- och kommunikationsteknik
 • Nanoteknik, avancerade material och avancerad tillverkning och bearbetning
 • Utrymme
 • Tillgång till riskfinansiering (låne- och aktiefinansiering)
 • Innovation i små och medelstora företag (SMF)
 • Hälsa, demografiska förändringar och välbefinnande
 • Livsmedelsförsörjning, hållbart jord- och skogsbruk, havs- och havs- och inlandsvattenforskning samt bioekonomi och bioteknik
 • Säker, ren och effektiv energi och Euratom
 • Smart, grön och integrerad transport
 • Klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror
 • Europa i en föränderlig värld – inkluderande, innovativa och reflekterande samhällen
 • Säkra samhällen – skydda frihet och säkerhet för Europa och dess medborgare

Bakgrund

Annons

Under 2014 kommer EU att lansera ett nytt sjuårigt forsknings- och innovationsprogram kallat Horizon 2020. Horizon 2020 kommer att ha ett ännu större fokus på att omvandla utmärkta idéer till säljbara produkter, processer och tjänster. Arbetsprogrammen under Horisont 2020 kommer att ge ett tvåårsperspektiv med mindre föreskrivande ämnen, för att ge forskare mer tid att förbereda förslag och mer utrymme att lägga fram innovativa förslag.

Utöver de rådgivande grupperna kommer kommissionen snart att lansera en ytterligare ansökningsomgång för att upprätta en databas med experter som kan ge råd och bistå med aktiviteter som utvärdering av förslag och utarbetande av framtida program.

För den senaste informationen om europeisk forskning och innovation, Klicka häroch här..

Horisont 2020.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend