Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Alstom installerar världens största havsbaserade vindkraftverk utanför den belgiska kusten

DELA MED SIG:

publicerade

on

LisbonneAlstom har precis avslutat installationen av sin nya generations havsbaserade vindkraftverk, 6-MW Haliade™ 150, utanför Ostends hamn vid Belwind-anläggningen i Belgien. Detta är den största havsbaserade vindturbin som någonsin installerats i havsvatten.

Tack vare sin 150 meter långa rotor (med blad som sträcker sig 73.50 meter) är turbinen effektivare eftersom dess avkastning är 15 % bättre än befintliga offshore-turbiner, vilket gör att den kan leverera ström till motsvarande cirka 5,000 XNUMX hushåll.

Efter framgångsrika tester utförda på den första Haliade 150 som togs i drift i mars 2012 på Le Carnets anläggning i Frankrike, som framgångsrikt erhöll IEC (International Electrotechnical Commission) effektprestandamätning (effektkurva) i maj 2013, kommer denna installation att hjälpa till att bekräfta hur maskinen fungerar beter sig inom den offshoremiljö som den är speciellt designad och utvecklad för.

Den 61 meter långa jackan har placerats ovanpå pelare som har sänkts ner till ett djup som överstiger 60 meter. Sedan monterades de 3 elementen i det 78 meter höga tornet gradvis på jackan. Sammanlagt tornar gondolen på en höjd av över 100 meter över havet. Den totala vikten av turbinen och dess struktur uppgår till 1,500 XNUMX ton.

Denna nya generationens vindkraftverk fungerar utan växellåda (med direktdrift). Tack vare en permanentmagnetgenerator finns det färre mekaniska delar inuti enheten, vilket gör den mer tillförlitlig och bidrar därmed till att minska drifts- och underhållskostnaderna. Slutligen har Haliade 150 Alstoms PURE TORQUE®-design, som skyddar generatorn genom att avleda oönskad mekanisk påfrestning mot tornet och därigenom optimera prestandan.

Nu när Alstom har installerat detta vindkraftverk i havsvatten har Alstom nått en viktig milstolpe i industrialiseringsprocessen för sin 6-MW turbin. Carnets vindkraftverk bör å sin sida säkra sin slutliga certifiering under första halvåret 2014. Byggandet av de två fabrikerna i Saint-Nazaire (gondol och generator) är i full gång och kommer att avslutas runt sommaren 2014. Byggnationen av de två Cherbourg-fabrikerna (blad och torn) följer efter.

"Detta projekt med Belwind bekräftar vårt tekniska ledarskap och våra innovativa förmågor. Installationen av vår turbin som är enkel, robust och effektiv bidrar på så sätt till att stärka konkurrenskraften för havsbaserad vindenergi, säger Alstom Wind Senior Vice President Alfonso Faubel. ”Belwinds beprövade expertis i att slutföra offshoreprojekt och att sätta upp vindkraftsparker har hjälpt Alstom att utföra installationsarbetet i havsvatten under bästa möjliga förhållanden. Vi är övertygade om att Alstoms innovativa vindenergiteknik kommer att bidra till att tillhandahålla en av de framtida lösningarna för att säkerställa ren, pålitlig och effektiv energi”, säger Belwinds ordförande Wim Biesemans.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend