Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Bulgarien, Litauen och Slovakien ska få mer stöd för att avveckla kärnkraftverk

DELA MED SIG:

publicerade

on

130201_ignalina_aes_zakrEU:s ekonomiska stöd för att hjälpa Bulgarien, Litauen och Slovakien att slutföra avvecklingen av kärnkraftverken Kozloduy, Ignalina och Bohunice under nästa EU-budgetperiod (2014–2020) godkändes av parlamentsledamöterna den 19 november. Dessa kraftverk är "för daterade och kunde inte uppgraderas kostnadseffektivt för att uppfylla de minimikrav som krävs för säkerhetsstandarder", säger rapportören Giles Chichester (ECR, Storbritannien).
Den nya förordningen kommer att utöka EU:s ekonomiska stöd som ges till Bulgarien, Litauen och Slovakien för att slutföra avvecklingen av deras kärnkraftverk (Kozloduy enheterna 1 till 4, Ignalina enheterna 1 och 2 och Bohunice V1 enheterna 1 och 2). Termen "avveckling" omfattar all verksamhet som äger rum efter att reaktorer har stängts: avlägsnande och slutförvaring av använt bränsleelement, dekontaminering, nedmontering och/eller rivning av kärntekniska anläggningar, bortskaffande av kvarvarande radioaktivt avfallsmaterial och återställande av miljön. förorenade platser.

Budget och villkor

För att kvalificera sig för det totala tillgängliga stödet på 860 miljoner euro (260 miljoner euro för Kozloduy, 400 miljoner euro för Ignalina och 200 miljoner euro för Bohunice), måste de tre länderna uppfylla vissa villkor, inklusive att fullständigt införliva kärnsäkerhetsdirektivet i sina nationella lagar och lämna in detaljerade avvecklingsplaner till Europeiska kommissionen. Ledamöterna föreslår att dessa planer bör innehålla information om de förväntade projekten, specifika milstolpar och "samfinansieringsandelar inklusive detaljer om hur denna nationella finansiering kommer att säkras på lång sikt".

Utvärdering

"Det bör säkerställas av kommissionen att förutsättningarna för en effektiv, effektiv och ekonomisk användning av EU-medel finns på plats. Målen måste anpassas till den budget som görs tillgänglig och till upprättandet av meningsfulla resultatindikatorer, som sedan kan övervakas och rapporterade som nödvändigt för programmets genomförande som helhet", betonade parlamentets föredragande Giles Chichester.

Ledamöterna föreslår att kommissionen ska se över resultatet av de tre avvecklingsprogrammen och bedöma deras framsteg i slutet av 2017. Om kommissionen beslutar att se över den totala budgeten för avvecklingsprogrammen bör det inte äventyra säkerhetsstandarderna vid kärnkraftverken. sade parlamentsledamöterna.

Resolutionen antogs med 554 röster för, 17 röster emot och 72 nedlagda röster.

* Den överenskomna budgeten är 860 miljoner euro (i siffror för 2011), som kommer att anpassas till inflationen under programmets gång. De senaste justeringarna angav siffran till 969 miljoner euro (293 miljoner euro för Kozloduy, 451 miljoner euro för Ignalina och 225 miljoner euro för Bohunice).

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend