Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Klimatmål: Göra vårt energisystem grönare och mer konkurrenskraftig

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140131PHT34403_originalCO2-utsläppen bör minskas och mängden förnybar energi ökas för att göra vårt energisystem mer konkurrenskraftigt och grönare, men med hur mycket? EU-kommissionen föreslår att utsläppen ska minskas med 40 % jämfört med nivån 1990 och öka andelen förnybar energi till 27 % till 2030, men många parlamentsledamöter har kritiserat planerna, som kommer att röstas om under nästa veckas plenarsammanträde. Ta reda på vad de parlamentsledamöter som ansvarar för att leda förslaget genom parlamentet har att säga om det.

Om det aktuella förslaget

Anne Delvaux, en belgisk medlem av EPP-gruppen, sa: Förslaget är en godtagbar arbetsbas men behöver förfinas och förbättras snabbt.

Konrad Szymański, en polsk medlem av ECR-gruppen, sa: Förslaget är sannolikt ett steg i rätt riktning i nya lösningar för förnybara energikällor. Det ger medlemsländerna mer flexibilitet och en bättre fördelning av investeringar. Vi vet inget om effektiviteten. Men en minskning av koldioxidutsläppen med 40 % är inte ansluten till den ekonomiska verkligheten i Europa. Europeiska kommissionen har inte lärt sig något av misslyckandet med vår ensidiga klimatpolitik.

Om systemet för handel med utsläppsrätter (ETS)

Delvaux: Kommissionen har identifierat problemet väl, men har för avsikt att ta itu med det 2021. Det är för sent!

Szymański: ETS utformades som ett marknadsverktyg för att minska utsläppen. Med de nya förslagen ser vi tydligt att kommissionen vill använda det som ett finansiellt verktyg för att på konstgjord väg skapa en marknad för förnybara energikällor. Detta är fel. Vi bör inte bryta den kompromiss vi fick 2008.

Annons

Om vad som bör göras

Delvaux: Enbart energieffektivitet skulle göra det möjligt för oss att skapa tusentals jobb i Europa, för att inte tala om att förbättra vårt skydd av vår miljö och vårt klimat.

Szymański: En ny minskningsmekanism bör baseras på rent marknadsutsläppshandelssystem. Minskningsambitioner bör korreleras med det internationella avtalet. Vi borde nog fundera över olika förslag för elproducenter och energiintensiv industri.

Se debatten live den 4 februari kl klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend