Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Nytt projekt finansierat av EIB inom energisektorn för 205 miljoner euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

alshababgasturbinegeneratingplant_Al-Shabab Gasturbin Generating Plant (4)Den 10 februari undertecknade Europeiska investeringsbanken (EIB) ett låneavtal på ett belopp på 205 miljoner euro för att finansiera kraftverksprojektet El Shabab. Projektet består av omvandling av ett kraftverk med öppen cykel till kombigasteknik. Det kommer att avsevärt förbättra kraftverkets genereringseffektivitet, vilket resulterar i en ökning av kapaciteten till 1500 MWe, vilket motsvarar en 50% ökning av elproduktionen, för att möta den växande efterfrågan på el till en konkurrenskraftig kostnad och med låg miljöpåverkan.

Överenskommelsen var undertecknat av Central Bank of Egypts vice guvernör Nidal E. Assar, Egyptian Electricity Holding Company (EEHC) ordförande Gaber Dessouky Moustafa, East Delta Electricity Production Company (EDEPC) ordförande Hamdy Ibrahim Azab och EIB:s vicepresident Philippe de Fontaine Vive. Underskriften följdes av en ceremoni med ministern för planering och internationellt samarbete Ashraf El-Araby. Projektet kommer att samfinansieras av Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och Saudifonden för utveckling.

När det är fullt utvecklat kommer detta komplex att bidra till utbyggnaden av grundläggande energiinfrastruktur som behövs för den ekonomiska utvecklingen i Egypten. Projektet är i full överensstämmelse med målen för Europa-Medelhavspartnerskapspolitiken i enlighet med den gemensamma förklaringen från medlemsstaterna och Medelhavspartnerländerna i Barcelona och bidrar till europeisk politik inom områdena energieffektivitet och klimatförändringar.

Vid signeringsceremonin sa Philippe de Fontaine Vive: "Vårt mål är att stödja det nya Egyptens sociala och ekonomiska övergång genom att finansiera projekt som uppmuntrar tillväxt och sysselsättning. Det är därför vi har beslutat att utveckla och modernisera infrastrukturen inom energisektorn. Genom detta projekt syftar vi till att främja produktiviteten och konkurrenskraften i den egyptiska ekonomin och att skapa jobb. Vi strävar efter att bidra till att förbättra det egyptiska folkets dagliga liv och till att bygga en framtid för den yngre generationen.”

EIB-stöd till viktiga ekonomiska och sociala sektorer, 637 miljoner euro undertecknat under de senaste två åren.

Som den ledande utvecklingsfinansiären i Medelhavet mobiliserar Europeiska investeringsbanken (EIB) sina resurser och expertis för att rikta in sig på projekt inom den offentliga och privata sektorn som kan hjälpa till i processen för ekonomisk och social återhämtning i regionen. Under de senaste två åren har EIB:s styrelse godkänt mer än 1 miljard euro lån för projekt i Egypten och tecknat 637 miljoner euro hittills i viktiga ekonomiska och sociala sektorer.

EIB:s mål under de senaste åren har varit att använda sina resurser för att ge ett lämpligt praktiskt svar på de förväntningar som uttryckts av det egyptiska folket. Det uppmuntrar entreprenörskap genom att stödja småföretag och främja jobbskapande.

Annons

I december förra året undertecknade EIB tre lån på totalt 187 miljoner euro: ett lån på 57 miljoner euro till stöd för Improved Water and Wastewater Service Program II (IWSP II) i övre Egypten, en kredit på 80 miljoner euro till Egyptens nationalbank ( NBE) för att förbättra små och medelstora företags tillgång till krediter och ett lån på 50 miljoner euro för att säkerställa säkerhet och effektivitet inom det egyptiska luftrummet, i linje med både Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) och EU:s standarder.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend