Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

miljoner € 100 lån för förnybar energi i Pakistan

DELA MED SIG:

publicerade

on

b40fd522ecEuropeiska investeringsbanken (EIB) har beviljat ett lån på 100 miljoner euro för förnybar energi i Pakistan för byggandet av vattenkraftsprojektet Keyal Khwar. En förklaring undertecknades av EIB:s vice ordförande Magdalena Álvarez Arza och Pakistans ekonomiska avdelning Sekreterare Nargis Sethi, vid en ceremoni i Islamabad den 17 februari 2014.

EIB:s vicepresident Magdalena Alvarez, som är ansvarig för EIB:s verksamhet i Asien, sa: "Europeiska investeringsbanken har åtagit sig att stödja investeringar i förnybar energi och hjälpa länder runt om i världen att minska koldioxidutsläppen. Samtidigt är EIB glad över att kunna stödja Pakistan i denna viktiga sektor genom att möta den ökade efterfrågan på energi i landet. Investeringen kommer att ge en ren och tillförlitlig försörjning av elkraft som bidrar till att mildra klimatförändringarna, vilket är ett grundläggande mål för Europeiska unionen."

Sekreterare EAD uppskattade i sina kommentarer EIB:s finansiella stöd till energisektorprojektet, som inte bara kommer att hjälpa till att hantera energikrisen utan kommer att visa sig vara en källa till ren förnybar energi. Sekreteraren bjöd in EIB för deltagande i finansieringen av energieffektiva projekt även i framtiden.

Europeiska unionens ambassadör i Pakistan Lars-Gunnar Wigemark sa: "Som kort efter beviljandet av GSP+ handelspreferenser visar besöket av EIB, som är EU:s investeringsbank, hur EU har åtagit sig att utöka sina investeringar i Pakistan, särskilt inom energisektorn.”

Water and Power Development Authority (WAPDA), som kommer att bygga anläggningen, har stor erfarenhet av liknande vattenkraftsbyxor. Byggtiden beräknas vara fyra år från och med januari 2013.

Projektet består av ett vattenkraftverk på 128 MW med en liten 1.5 ha reservoar för daglig reglering. Syftet med systemet är att tillhandahålla en ren och pålitlig energiförsörjning och på så sätt undvika betydande volymer av koldioxidutsläpp. Projektet kommer att mata in den förnybara energin till Pakistans nationella elnät, vilket genererar betydande ekonomiska fördelar.

Projektet får också ekonomiskt stöd från KfW och har strukturerats under initiativet för ömsesidig tillit. Denna samarbetsstrategi kommer att göra det möjligt att utnyttja synergier mellan de två finansiella institutionerna.

Annons

EIB tillhandahåller detta lån inom ramen för det nuvarande lånemandatet för Asien och Latinamerika (2007–2013). Projektet kommer att bidra till begränsning av klimatförändringar och miljömässig hållbarhet i Pakistan, vilket är EU:s nyckelprioriteringar och även centrala operativa prioriteringar för EIB.

Detta är det femte projektet som stöds av EIB i Pakistan. Sedan EIB började låna ut i Asien 1993 har EIB tillhandahållit mer än 5.1 miljarder euro till långsiktiga investeringsprojekt, inklusive 2.4 miljarder euro i energisektorn.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend