Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Låga koldioxidutsläpp energiprojekt att dra nytta av 2 miljarder € finansiering

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

samhällsenergilampaInnovativa demonstrationsprojekt för förnybar energi och kolavskiljningssystem över hela Europa kommer att dra nytta av mer än € 2 miljarder som genereras genom försäljning av 300 miljoner utsläppsrätter. Europeiska investeringsbanken (EIB) har framgångsrikt slutfört försäljningen inom ramen för NER300-programmet, ett av de största finansieringsprogrammen för demonstrationsprojekt för koluppsamling och lagring och innovativa tekniker för förnybar energi och totalt 548 miljoner euro har samlats in under den andra fasen av försäljningen .
”Europeiska investeringsbanken är glad att stödja framtida investeringar i demonstrationsprojekt med låga koldioxidutsläpp. Ett framgångsrikt slutförande av intäktsgenerering av koldioxidutsläpp enligt NER300-systemet kommer att hjälpa både koldioxidavskiljnings- och lagringssystem och innovativa förnybara energiprojekt över hela Europa att nå en kommersiell skala. Vi kommer att fortsätta att arbeta nära EU-kommissionen för att säkerställa att de bästa sökande kan tilldelas intäkter från det banbrytande NER300-systemet, säger Europeiska investeringsbankens vice ordförande Jonathan Taylor.
”NER300 är en ny väg för några år sedan för att stödja storskaliga demonstrationsprojekt. Vi kommer att behöva mer av denna typ av innovationsstöd vid övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Jag är glad att Europeiska investeringsbanken har gått med i detta innovativa arbete och jag berömmer dem för att ha gjort ett utmärkt jobb med att tjäna pengar på utsläpp, säger kommissionens generaldirektör Jos Delbeke.
Europeiska investeringsbanken, som agerade på Europeiska kommissionens vägnar, började sälja den första delen på € 200m av EU-utsläpp som omfattas av NER 300-systemet den 5 december 2011. Mer än € 1.5 miljarder togs upp under den första fasen av försäljningen som slutade i september 2012. Från detta tilldelades € 1.2 miljarder till 23-projekt av undersökta 79-ansökningar.
Intäktsgenerering av de senaste 100 miljoner EU-ersättningar återupptogs i mitten av november, 2013 och slutade den 11 april, 2014. Som framgår av den slutliga månatliga monetiseringsrapporten som publicerades på EIB: s webbplats representerade bruttovinsten från den andra försäljningsfasen 548 miljoner euro. Månadsförsäljningen under den femmånaders andra fasen var i genomsnitt cirka 20 miljoner EU-utsläpp och återspeglade både antalet handelsdagar och den totala likviditeten på marknaden. Majoriteten av EU-utsläpp såldes som direktskärmshandel, 99m EU-utsläppsrätter och 1m EU-utsläpp raderades som transaktion utan disk. Ingen ytterligare försäljning kommer att ske under NER300-initiativet nu när hela volymen har uppnåtts.
Europeiska investeringsbanken stöder NER300-initiativet som en agent för Europeiska kommissionen som fyller två separata roller. För det första utvärdera projekt som har lämnats in av medlemsstaterna och söker finansiering från programmet och för det andra genom intäktsgenerering av utsläppsrätter.
För den andra fasen mottogs totalt 33-projektansökningar av Europeiska investeringsbanken i juli 2013 och dessa har sedan granskats i detalj. Europeiska kommissionen förväntas meddela detaljer om utmärkelsen till framgångsrika projekt senare i år.
Bakgrund
EIB är Europeiska unionens långsiktiga utlåningsinstitution som ägs av dess medlemsländer. Det gör långsiktiga finansieringar tillgängliga för sunda investeringar för att bidra till EU: s politiska mål.
Mer information om NER300-initiativet och bankens engagemang är finns här.
Den slutliga månatliga rapporten med EER300-försäljning av EIB är finns här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend