Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Manipulering av kommissionens toppledare skulle göra EU beroende av Putins bränsle

DELA MED SIG:

publicerade

on

brayton-point-456x304Europeiska kommissionen presenterade idag (24 juli) ett meddelande om energieffektivitet, som bör vägleda EU:s regeringar i deras beslut om ett energibesparingsmål för EU till 2030. De gröna har slagit hårt mot manipulationen av de resultat som ligger till grund för meddelandet och den efterföljande nedgraderingen av ambitionen för EU 2030 energisparpolitik.

I en kommentar till meddelandet sa Claude Turmes, talesperson för grön energi: "Ingen bör luras av spinnet, det som kommissionen föreslår i dag om energieffektivitet saknar verklig ambition, är inte kostnadseffektivt och kommer att förlänga Europas beroende av bränsleimport från Ryssland och andra opålitliga exportörer. Att spara energi är inte bara en utkant av klimatförändringspolitiken, det måste vara den centrala planken i en hållbar europeisk energiunion, som syftar till att minska vårt beroende av kostsam energiimport, såväl som i hjärtat av europeisk utrikespolitik och geopolitisk strategi. Den tillträdande kommissionsordföranden Juncker har redan signalerat betydligt större ambitioner när det gäller energieffektivitet och vi hoppas att han och EU:s regeringar kommer att fortsätta detta tillvägagångssätt för EU:s 2030-politik och inte den business-as-usual-politik som beskrivs i dag.

"Det icke-bindande energibesparingsmålet 2030 på 30 % som föreslås av kommissionen i dag strider mot kommissionens egen forskning som meddelandet skulle bygga på. Den skandalösa politiska manipulationen går rakt in på kommissionens högsta nivå, med kommissionsordförande Barroso, energikommissionär Oettinger och generalsekreterare Catherine Day medskyldiga till att hålla tillbaka en konsekvensanalys, som klargjorde att det ligger i Europas intresse att anta en mycket mer ambitiös 2030 mål.

"Konsekvensanalysen beskrev att den mest effektiva vägen för EU att följa skulle vara att anta ett energibesparingsmål på 35 % till 2030. Utöver ren kostnadseffektivitet finns det också andra argument, särskilt i termer av geopolitisk påverkan och klimatförändringar, varför Europa bör driva på ett ännu mer ambitiöst mål. Vi uppmanar EU:s regeringar och tillträdande president Juncker att inte följa dagens kommunikation och att vara mycket mer ambitiösa för att minska vårt beroende av Putins Ryssland och föra Europa mot en hållbar energiframtid.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend