Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Europeiska kommissionen "överlämnar" EU:s solenergiindustri till Kina, medan USA inför 50 % tullar

DELA MED SIG:

publicerade

on

solenergi_1Den 25 juli införde den amerikanska regeringen ny antidumpning och antisubventionstullar på nästan 50 % mot olagligt subventionerade och dumpade solprodukter från Kina. Samma dag, den Europeiska kommissionen välkomnade ett förslag från den kinesiska handelskammaren om att sänka de dumpade importpriserna på solenergiprodukter i EU och revidera solenergiåtagandet mellan EU och Kina till Pekings fördel.

EU:s ProSun-president Milan Nitzschke sa: "Kontrasten mellan avgörande amerikanska handelsförsvarsåtgärder och EU:s ställning är slående. En
ytterligare 20 EU-tillverkare av solprodukter har ansökt om
konkurs, sålt eller lagt ner sin produktion, efter EU-Kina
solenergiföretaget förra året. Samtidigt det kinesiska industriministeriet
meddelade denna månad att totalt 161 solcellsföretag kommer att bli
subventioneras av staten. Större delen av produktionen av dessa
företag exporteras till EU och utplånar jobb och fabriker här.”

Dessutom har Peking krävt en till synes ofarlig revidering av
åtagandet som om det inte stoppas kommer att decimera det europeiska ytterligare
solenergiindustrin, hävdar ProSun. DG Trade har redan vidarebefordrat Kinas förslag till andra tjänster för godkännande av stämpel, och avser att skyla över det som en teknisk detalj i ett möte med EU:s medlemsländer den 30 juli, enligt ProSun.

EU-industrin sägs vara "extremt oroad" eftersom Kina driver på för en mekanism som kommer att leda till en kontinuerlig sänkning av minimiimportpriset (MIP). Det nuvarande åtagandet tillåter sänkningar av minimipriset endast om priserna på den internationella marknaden för solcellsmoduler minskar avsevärt.

Nitzschke tillade: "Kinas dumpning av solenergiindustrin är desperat pga
alla prisindex över hela världen har varit stabila sedan mitten av förra året. Det är inte en överraskning eftersom de internationella priserna redan under lång tid har legat under produktionskostnaderna. Kinas innovation nu är att lägga språk i det åtagande som omvandlar internationella priser i amerikanska dollar till euro. Detta kommer att garantera en prisrevidering nedåt baserad enbart på deprecieringen av den amerikanska dollarn gentemot euron sedan sommaren 2013. Efter det matematiska greppet kommer det tidigare stabila Bloomberg-prisindexet att tvingas nedåt och därmed sänka MIP ytterligare.”

Kina har redan försökt sig på sådana valutatrick när Peking frågade
GD Handel att sänka minimiimportpriset med 3 eurocent på grund av valutaomräkning
från den 1 april 2014. Kommissionen gjorde vad Peking bad, vilket orsakade
omedelbar skada för EU-tillverkare, såväl som för alla andra internationella
konkurrenter utanför Europa som inte är statssubventionerade av Kina. EU
ProSun motsatte sig denna MIP-sänkning och sa att det inte fanns någon rättslig grund för en sådan valutaomvandling, och därför för den MIP-sänkning som redan gällt sedan 1. April. Istället för att backa har Kina pressat kommissionen att helt enkelt ändra åtagandekontraktet. Nitzschke kommenterade: "Peking gav Bryssel "ett erbjudande de inte kunde tacka nej till", vilket ökade skadorna på europeisk industri och kastrerade EU:s handelsskyddsåtgärder."

Nitzschke avslutade: "I juni 2014 skickade EU ProSun in över 1,500 XNUMX
förslag från kinesiska solenergiföretag som erbjuder priser under miniminivån
nivå som EU-kommissionen och Kina kommit överens om. Europeiska kommissionen har sagt att den undersöker detta påstående, men ingenting har ännu gjorts mot dessa olagliga metoder. EU-kommissionen måste avvisa Kinas försök att modifiera åtagandet och manipulera EU:s solenergimarknad till en dödlig spiral till botten."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend