Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

30% energi minskning med 2030?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Offshore-vindkraftBy Lorenzo Torti

EU-kommissionen vill att EU ska uppfylla ett energibesparingsmål på 30 % till 2030 som en del av EU:s bredare rammål för klimat och energi, enligt en kommissionens meddelande presenterades i slutet av juli.

EU:s klimat- och energiramverk, som lades fram av kommissionen i januari 2014, föreslog nya mål för minskningen av utsläppen av växthusgaser och för en ökning av andelen förnybara energikällor i EU:s energimix som ska uppnås till 2030.

I det senaste meddelandet från kommissionen bedöms EU:s framsteg mot målet om en 20-procentig ökning av energieffektiviteten till 2020. I meddelandet konstateras att energibesparingar på 18-19 % kommer att göras inom deadline, men att 2020-målet skulle kunna fortfarande uppnås om alla medlemsländer fullt ut genomförde EU-lagstiftningen på området. Meddelandet tar också upp mål efter 2020 och föreslår det nya målet på 30 % för EU:s energieffektivitet som en del av EU:s klimat- och energiramverk.

Kommissionens fokus på energieffektivitet är en del av en bredare övergång av EU:s energipolitik mot energitrygghet som har tagit fart sedan krisen i Ukraina började, som visade på EU:s beroende av utländsk energiimport.

Energieffektivitet ses faktiskt som en av nyckellösningarna för att minska Europas beroende av utländska leverantörer, liksom en av få investeringsplaner som kommer att garantera lokala jobb.

Ställningstaganden om energieffektivitet i både Bryssel och nationella huvudstäder har till synes förändrats från för bara två år sedan, då många medlemsländer uppfattades som att de direkt eller indirekt försökte urvattna ambitionen om vad som då var förslaget till energieffektivitetsdirektivet när Nu vinden verkar ha förändrats för gott, vilket Tysklands och Frankrikes uttryckliga stöd för målet på 30 % vittnar om.

Annons

Kommissionens meddelande är uppbyggt enligt följande:
(1) En bedömning av framstegen mot 2020-målet.
(2) en analys av potentialen för energieffektivitet för 2030;
(3) en beskrivning av utmaningarna i samband med finansieringen av energieffektivitetsåtgärder, och;
(4) ett förslag till vägen framåt till 2030.

Meddelandet har tre bilagor; Bilaga I presenterar den policyutveckling som rapporterats i 2014 års nationella handlingsplaner för energieffektivitet, bilaga II beskriver statusen för införlivandet av direktivet om energiprestanda för byggnader (EPBD), medan bilaga III fokuserar på statusen för införlivande av energieffektivitetsdirektivet (EED). ).

Framsteg mot 2020-målet

EU försöker för närvarande att nå ett vägledande mål på 20 % energibesparingar till 2020. Kommissionens meddelande konstaterar att EU för närvarande är på väg att uppnå energibesparingar i intervallet 18-19 % till 2020. Även om goda framsteg görs Inom byggnads-, hushålls- och transportsektorerna anger kommissionen att ungefär en tredjedel av energibesparingarna beror på effekterna av den finansiella och ekonomiska krisen som fortfarande är kännbar i EU.

Kommissionen ser därför ett behov av att ökade insatser görs på nationell nivå. Kommissionen anser att om alla medlemsstater fullt ut genomförde den lagstiftning som redan finns, särskilt energieffektivitetsdirektivet, direktivet om byggnaders energiprestanda, direktiven om ekodesign och energimärkning, förordningar om standarder för CO2-prestanda för bilar och skåpbilar, samt EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS), skulle målet på 20 % uppnås utan ytterligare åtgärder.

Kommissionen uppmanar insatserna att fokusera på följande områden; För det första att stärka den lokala och regionala kontrollen av nationella byggregler och uttömmande informera konsumenterna om energiprestanda för byggnader till försäljning eller uthyrning; För det andra Öka samarbetet mellan företag och kunder för att uppnå energibesparingar; och slutligen förbättra marknadsövervakningen relaterad till ramverket för ekodesign och energimärkning, för att säkerställa lika villkor för industrin och korrekt informationsförsörjning till konsumenterna.

Energieffektivitetspotential för 2030

I kommissionens meddelande beskrivs de viktigaste fördelarna som kommissionen anser att en fortsättning av en EU-politik för energieffektivitet kommer att medföra:

Konkurrenskraft. Investeringar i energieffektivitet skulle ha en positiv inverkan på tillväxt och sysselsättning. Kommissionen noterar att dessa jobb skulle vara "lokala" jobb, eftersom de skulle vara relaterade till sektorer som inte påverkas av utlokalisering, dvs. byggsektorn. Energieffektivitet skulle också vara fördelaktigt för tillverkningsindustrins konkurrenskraft, eftersom det skulle möjliggöra samma produktion med minskad energiförbrukning.

Lägre energiräkningar för konsumenterna. Enligt kommissionen spenderar EU-hushåll i genomsnitt 6.4 % av sin disponibla inkomst på energiräkningar. Förbättringar av byggnaders energieffektivitet, liksom av hushållsapparaters energiprestanda, skulle kunna minska denna siffra. I meddelandet citeras en uppskattning om att varje ytterligare 1 % i energibesparingar kommer att leda till en minskning av gaspriserna med cirka 0.4 % och cirka 0.1 % av oljepriserna till 2030.

Energieffektiva transporter. Energiförbrukningen inom transporter minskar för närvarande. Dessutom förändras konsumentbeteendet, särskilt i stadsområden. Kommissionen föreslår att den gradvisa omvandlingen av hela transportsystemet bör bygga på ökad interaktion mellan olika transportsätt, innovation och användning av alternativa bränslen, samt ökad användning av intelligenta transportsystem.

Finansiering av energieffektiviseringsinvesteringar

Den största utmaningen för all energieffektivitetspolitik är arten av de relaterade investeringarna, för vilka en relativt hög initial kostnad krävs med en långsiktig avkastning. I detta avseende anser kommissionen att det är särskilt viktigt att inrätta lämpliga finansiella instrument som är tillgängliga för alla grupper av konsumenter.

I meddelandet framhålls de medel för energieffektivitetsåtgärder som finns tillgängliga inom den nuvarande fleråriga budgetramen för 2014–2020. Enligt kommissionen finns den största energibesparingspotentialen inom byggsektorn (som täcker cirka 40 % av EU:s energiförbrukning). Eftersom nästan 90 % av EU:s byggnadsyta är privatägd kommer privat finansiering att vara nyckeln. I detta avseende bör offentliga medel fungera som hävstång för privat kapital. kommissionen argumenterar därför för att medlemsländerna bör tilldela viktiga andelar av EU:s och nationella medel för att häva investeringar för en koldioxidsnål ekonomi.

När det gäller efterfrågesidan framhåller kommissionen vikten av att informera konsumenterna om de fulla fördelarna med energieffektivitet. Finansieringssystem bör vara attraktiva och lättillgängliga. Dessutom bör socioekonomisk forskning om konsumenternas beteende utföras för att bättre förstå deras beslut om investeringar i energieffektivitet.

Sammantaget anser kommissionen att ett antal nyckelåtgärder behövs för att öka finansieringen av energieffektivitetsåtgärder:
(1) Identifiering, mätning och värdering av de fulla fördelarna med investeringar i energieffektivitet och förmedling av dem till konsumenter, företag och finanssektorn.
(2) utveckling av standarder för varje del av investeringsprocessen för energieffektivitet;
(3) tillhandahålla verktyg och tjänster till konsumenter för att de ska kunna kontrollera sin energiförbrukning och sina kostnader;
(4) målinriktad användning av EU-medel för att öka investeringsvolymerna och utnyttja privata medel, och;
(5) skräddarsydda nationella system som bäst tillgodoser investeringsbehoven för energieffektivitet i byggsektorn.

Kommissionen kommer å sin sida att sträva efter att stärka samarbetet med medlemsstaterna och finansiella institutioner (inklusive Europeiska investeringsbanken) och se till att EU-lagstiftningen införlivas och tillämpas på ett adekvat sätt.

Vägen framåt

Kommissionen föreslår att inkludera ett energieffektivitetsmål på 30 % för 2030 i 2030 års klimat- och energiram, tillsammans med ett bindande mål på 40 % för minskning av utsläppen av växthusgaser (GHG) och ett mål på en andel på 27 % av förnybar energi i EU. energimix, endast bindande på EU-nivå (vilket innebär att det inte skulle finnas några bindande nationella mål).

I meddelandet specificeras inte huruvida energieffektivitetsmålet ska vara bindande, men påpekar att det tillvägagångssätt som följs med 2020-målet, - ett vägledande mål på EU-nivå och en blandning av bindande EU-åtgärder, har visat sig vara effektiv och därför bör följas. .

Enligt detta tillvägagångssätt bedömer kommissionen om målet kommer att uppnås baserat på de nationella planer som den får regelbundet från medlemsländerna. Kommissionen kommer att se över framstegen under 2017, inklusive om användningen av ytterligare indikatorer, såsom energiintensitet, skulle vara lämpligare för att övervaka framstegen inom sektorn och för att ta hänsyn till förändringar i BNP och befolkning.

Kommissionen kommer också att genomföra en rad ytterligare åtgärder för att stödja energieffektivitetsmålet:

(1) Översyn av energimärkningsdirektivet och av vissa aspekter av ekodesigndirektivet (förväntas i slutet av 2014);
(2) Ytterligare utveckling och bistånd med avseende på finansiella instrument för att främja privata investeringar.
(3) översyn av energieffektivitetsdirektivet (olika aspekter under de kommande åren), direktivet om byggnaders energiprestanda (förväntas 2017);
(4) presentera en handlingsplan (strategi) för detaljhandelsmarknader, i syfte att öka spridningen av produkter som främjar effektiv energianvändning;
(5) Genomförande av utsläppshandelssystemets marknadsstabilitetsreserv för att öka energieffektiviteten inom industrisektorn.
(6) Gradvis genomförande av de åtgärder som fastställdes i 2011 års vitbok om transport, och;
(7) samarbete med medlemsstaterna om relevanta EU:s forsknings- och innovationsprogram.

Nästa steg

Stats- och regeringschefer förväntas diskutera och godkänna EU:s klimat- och energiram 2030 vid Europeiska rådet den 23-24 oktober 2014.

Efter godkännandet av 2030-ramen kommer kommissionen att lägga fram ett lagstiftningsinitiativ om styrningsramen för energieffektivitet som kommer att innehålla ett 2030-mål.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend