Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Sockerrörsetanol: Låt den andra behandlingen börja!

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter ett kort uppehåll i samband med valet till Europaparlamentet i maj är det snart dags för nya och återkommande ledamöter av Europaparlamentet att inleda andrabehandlingsdiskussioner om ILUC. Medlemsstaterna antog sin gemensamma ståndpunkt den 13 juni och så snart texten presenteras för parlamentsledamöterna i kammaren kommer den andra behandlingen att påbörjas. I detta viktiga nya steg i processen vill UNICA sända några ord till medlemmarna i den nyligen bildade miljökommittén, som kommer att ha en speciell roll att spela i ärendet under andra halvan av året.

“Dear Members of the Environment Committee,

“As you are aware (or soon will be), the ILUC proposal, described by the Provision som ett verktyg "för att begränsa global markomvandling för biobränsleproduktion, och höja klimatfördelarna med biobränslen", har varit föremål för diskussioner i redan 18 månader. Förslaget har utlöst heta debatter och hittills går de tre institutionernas ståndpunkter fortfarande isär. Efter att en ståndpunkt vid första behandlingen antogs i parlamentet i september förra året nådde medlemsstaternas energiministrar en gemensam ståndpunkt den 13 juni, driven av det grekiska ordförandeskapet. Var har diskussionerna lett? Medlemsstaterna föreslog ett tak för konventionella biobränslen på 7 % och ett icke-obligatoriskt delmål för avancerade biobränslen på 0.5 %, medan parlamentet förespråkade ett tak på 6 % för konventionella biobränslen och ett delmål på 2.5 % för avancerade biobränslen 2020.

“As if the gap between Parliament and Council was not clear enough, a group of 8 countries (Czech Republic, Estonia, France, Spain, Hungary, Poland, Romania and Slovakia) sent a declaration to the Greek Presidency right before the June Council meeting stressing that the 7% cap was an absolute red line and that any tripartite agreement on a lower cap would not be acceptable.

“We were glad to see member states realize how important it is to provide certainty for investments by keeping a cap at least at 7%. However, we still think the cap is not the best way to tackle the ILUC issue and that a more balanced and nuanced approach is to be found. The Council’s gemensamma ståndpunkt will now be subject to your amendments and eventually to tripartite negotiations. You probably remember how tight the vote was last year – the position could only be adopted in plenary by a slim margin of 29 votes, with a majority composed by ALDE, S&D, Greens and GUE/NGL. In this Parliament more than half of members are newly elected and a new majority will need to be formed to reach an agreement in second reading. UNICA counts on the new rapporteur, still to be appointed, to bring negotiations to a close as quickly as possible, in co-operation with the Italian Presidency. If the EU is serious about reducing transport emissions, agreement must be found shortly to provide sustainable biofuels with the certainty they need on EU markets.

“From our side, we will use this occasion to reiterate once more that a biofuels policy based on a cap on all conventional biofuels doesn’t provide the necessary instruments to really identify and encourage biofuels that are performing better in terms of CO2 utsläppsminskningar. Med sin svartvita strategi erkänner inte rådets gemensamma ståndpunkt detta sund miljöprestanda och hållbarhet av vissa konventionella biobränslen, t.ex Brasiliansk sockerrörsetanol, och misslyckas med att främja deras användning även när de har överlägsna miljömässiga meriter när alla utsläpp och miljöfaktorer beaktas.

“Of note, a dedicated 7.5% sub-target for renewable energy in European petrol, as adopted by the previous Parliament in September 2013, is essential because it will help the EU to reach more cost-effectively its GHG emission savings target and in a more environmentally responsible manner.

Annons

“We also strongly support the development of new and innovative biofuels technologies and we suggest a better incentive system than double-counting and a modest 0.5% sub-target.  For stimulating the production and consumption of advanced biofuels, we will advocate for a sub-target for advanced biofuels of at least 2% by 2020.

“We hope that the result of upcoming negotiations will bring us to a more nuanced outcome for biofuels policy and we hope that MEPs will bring to the debate on the 2030 framework the important topic of a specific target for renewables in transport post-2020, as we believe it would trigger innovation in the advanced biofuels sector.

“Yours sincerely,

“Géraldine Kutas
Head of International Affairs, UNICA”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend