Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Statligt stöd: Kommissionen godkänner stöd från Storbritannien till Teesside biomassakraftvärmeverk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Wilton_power_stationEuropeiska kommissionen har funnit att Storbritanniens planer på att stödja byggandet av Teessides kraftvärmeverk (CHP) är i linje med EU:s regler för statligt stöd. Anläggningen kommer att använda biomassa för att leverera el till det nationella nätet och värme till lokala kunder. Kommissionen drog särskilt slutsatsen att projektet skulle främja EU:s energi- och miljömål utan att onödigt snedvrida konkurrensen på den inre marknaden.

I november 2014 anmälde Storbritannien planer på att stödja driften av ett kraftvärmeverk, som ska byggas i Tees Valley i nordöstra England. Anläggningen kommer att kunna generera 299 MW el som drivs uteslutande på biomassa. Den förväntas starta sin verksamhet i juli 2018.

Enligt brittiska uppskattningar kommer projektet att spara cirka 32 miljoner ton CO2 under sin 30-åriga livslängd och leverera cirka 2.1 TWh el. Anläggningen kommer att ha en jämn energiproduktion under hela dagen (en så kallad "baslast"-anläggning) med låg koldioxidpåverkan. Detta är särskilt viktigt med tanke på att Storbritannien har en allt mer intermittent icke-fossil energimix från källor som vindenergi.

Stödet skulle beviljas operatören av anläggningen i form av en rörlig premie över marknadspriset för el för att kompensera för de högre kostnaderna för biomassaenergi.

Kommissionen bedömde projektet enligt dess nya Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi som trädde i kraft i juli 2014. Kommissionen fann att projektet bidrar till att nå EU 2020-målen för förnybar energi, samtidigt som skyddsåtgärder finns för att begränsa den potentiella snedvridning av konkurrensen som det statliga stödet medför. I synnerhet är stödbeloppet proportionellt mot det eftersträvade målet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend