Anslut dig till vårt nätverk!

Korruption

#EU-Ukraina Det civila samhället tar itu med korruption och energipolitiska frågor

DELA MED SIG:

publicerade

on

UkrainaDen andra mötet för EU-Ukraina Civil Society Platform (CSP) fokuserade på de välbehövliga reformerna inom anti-korruption och energipolitik och diskuterade läget för genomförandet av associeringsavtalet mellan Europa och Ukraina. Det ukrainska civila samhällets organisationer efterlyste ett snabbt genomförande av associeringsavtalet och det djupa och omfattande frihandelsområdet (DCFTA), i synnerhet och vädjade till Nederländerna att stödja avtalet.

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs (EESK) ordförande George Dassis inledde det andra mötet med plattformen för det civila samhället mellan EU och Ukraina och betonade EU:s åtagande att eftersträva ett gott partnerskap med alla länder i det europeiska grannskapet. "CSP kommer att tillföra mervärde till associeringsprocessen och ge värdefull input från det civila samhället", sa Dassis. Processen måste dock involvera det civila samhället och inte begränsas till en teknisk dialog mellan den ukrainska regeringen och EU:s myndigheter, eftersom de förväntade och nödvändiga reformerna i slutändan kommer att påverka medborgarnas liv.

"Detta markerar ett nytt skede i det institutionella samarbetet mellan våra civila samhällen”, betonade medordföranden för plattformen på den ukrainska sidan Oleksandr Sushko, som är forskningschef vid Institutet för euro-atlantiskt samarbete. Denna plattform, som inrättades 2015, utgör ett forum för en stor grupp representanter från ukrainska icke-statliga organisationer, arbetsgivarorganisationer och fackföreningar att träffa sina europeiska motsvarigheter, som representerar inte bara EESK utan också de största europeiska nätverken för det civila samhället.

Europeiska utrikestjänsten (EEAS) representerad av Fernando Andresen Guimaraes, tillförordnad direktör för Ryssland, Östligt partnerskap, Centralasien och OSSE, upprepade Europeiska utrikestjänstens stöd till plattformens arbete som en av nyckelkomponenterna som kommer att genomföra AA.

Peter Wagner, chef för stödgruppen för Ukraina, påminde om att alla svårigheter inte har sina rötter i konflikten mellan Ryssland och Ukraina utan helt enkelt är hemgjorda. Även om han erkände vissa framsteg i reformprocessen, hänvisade han särskilt till bristen på tillförlitlig lagstiftning, radikala åtgärder för att bekämpa korruption, en reform av den offentliga förvaltningen, inklusive anständiga löner för tjänstemän och processen för privatisering av statligt ägda företag.

CSP-medlemmar från båda sidor var överens om att bristen på politisk vilja att genomföra de antagna reformerna i Ukraina var en av de prioriteringar som skulle åtgärdas i framtiden, om verkliga förändringar skulle uppnås. De uppmanade också EU:s medlemsstater att med alla nödvändiga politiska och ekonomiska medel driva på för ett fullständigt verkställande av Minskavtalen, och uttryckte sitt otvetydiga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser.

A gemensam förklaring antogs som underströk att alla reformområden är oupplösligt förbundna i kampen mot korruption, och det var viktigt att upprätta ett helt oberoende rättsväsende och en modern offentlig förvaltning, att anta lagar om politiska partiers finansiering och politisk reklam, för att säkerställa friheten för press och effektiv konkurrenslagstiftning för att skydda alla ekonomiska aktörer och skapa lika villkor. När det gäller energi stödde CSP Ukrainas strävan att bli en integrerad del av EU:s gemensamma energimarknad och uppmuntrade EU att överväga Ukrainas framtida medlemskap i Europeiska energiunionen. CSP-medlemmar erkände det som win-win-format för båda sidor, eftersom det skulle öka energisäkerheten och leda till bättre integration av energimarknaderna i Ukraina och EU.    

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend