Anslut dig till vårt nätverk!

astana EXPO

#Kazakhstan Och EU: Mot ett ännu starkare partnerskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Intressanta fakta om Kazakstan (1)Mitt land har alltid strävat efter att odla starka band med Centralasien, och jag har varit ett stort personligt intresse för regionen sedan mitt första besök 1999.

Jag slogs, då och nu, av dess bransch- och ambitionskvaliteter som har sett Kazakstan i synnerhet övervinna en mycket utmanande start för att bli den självsäkra spelare på världsscenen som vi ser idag. 

I remarked back in 2006 that Central Asia was “young, full of promise and already attracting attention on the world stage”. The five Central Asian countries of Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan and Turkmenistan are each year making greater contributions to global dialogue on energy security, the environment, people and drug trafficking, and counterterrorism. Alla dessa frågor är av avgörande betydelse för västvärlden, och jag tror att den redan livsviktiga relationen mellan Kazakstan och Europeiska unionen skulle kunna, och bör, bli ännu starkare, till fördel för båda parter.

Kazakstans beundransvärda engagemang för en mångdimensionell utrikespolitik är värt att undersöka i detalj. Det blev det första centralasiatiska landet som gick med i ASEM (Asia-Europe Meeting) 2014. Och nu bjuder Kazakstan på en icke-permanent plats i FN:s säkerhetsråd mellan 2017–18. Om det väljs i juni skulle det bli det första centralasiatiska landet att inneha en ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd. Jag önskar Kazakstan lycka till med sitt anbud.

2015 gick Kazakstan med på att vara värd för den första låganrikade uranbanken någonsin, vilket ger säker tillgång till kärnmaterial för länder och hjälper till att bromsa den oroande trenden med kärnvapenspridning. Detta är bara den senaste av ett antal konkreta åtgärder som Kazakstan vidtog mot spridningen av kärnvapen, som började med dess frivilliga nedrustning av dess kärnvapenarsenal från sovjettiden 1991.

Under ledning av president Nursultan Nazarbayev har Kazakstan under de senaste tolv månaderna anslutit sig till Världshandelsorganisationen och undertecknat ett utökat partnerskaps- och samarbetsavtal med EU – det senare ett landmärkeavtal som understryker Centralasiens betydelse för dess europeiska partner. , nu mer än någonsin. EU är den största utrikeshandelspartnern för Kazakstan, som representerar 50 procent av dess totala utrikeshandel, och den största investeraren i landet, med 60 procent av de totala utländska investeringarna.

Jag kan bara berömma de senaste förbättringarna av affärs- och investeringsklimatet i Kazakstan, som gynnar europeiska företag enormt.

Annons

Lika viktig utveckling inkluderar Kazakstans ökade stöd till Afghanistan, förbättrad säkerhet genom utbildning; de främjande av ekonomisk verksamhet; och finansieringen av utbildning för dess smartaste ungdomar vid nationella universitet.

President Nazarbajevs initiativ att vara värd för den treåriga kongressen för ledare för världsreligioner och traditionella religioner i Astana är en betydelsefull contribution of Kazakhstan’s to promoting respect and understanding between religions around the world, while the upcoming EXPO 2017 in Astana, on the theme of ‘Future Energy’, is sure to stimulate significant support for the UN’s ‘Sustainable Energy for All’ Initiative.

In the first semester of 2015, a new EU Strategy for Kazakhstan and Central Asia was drafted, with increased emphasis on economic and social development. Chair of the European Parliament Delegation to Central Asia Iveta Grigule noted that Kazakhstan’s foreign policy is “very balanced”, and that it is “realising the policy of multi-vector diplomacy very correctly, constructively and pragmatically”.

Hösten 2015 genomförde Japans premiärminister Shinzo Abe och USA:s utrikesminister John Kerry oöverträffade bilaterala turer i Centralasien – vilket markerar det första besöket av en japansk premiärminister i bland annat Turkmenistan, Tadzjikistan och Kirgizistan – och president Nazarbayev träffade Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president François Hollande för att diskutera handelsavtal, vilket accentuerade regionens växande betydelse för de traditionella världsmakterna.

Under de senaste månaderna har Astana varit värd för en stor antiextremismkonferens samt samtal med syriska oppositionsrepresentanter i ett försök att hjälpa till att lösa konflikten som för närvarande äger rum i Mellanöstern. Detta följer av den viktiga roll som Kazakstan spelade som medlare för att föra Iran till förhandlingsbordet med väst om sina egna kärnkraftsambitioner. 

Slutligen har Kazakstan byggt ett harmoniskt samhälle, där medborgare med många olika trosriktningar och bakgrunder lever i fred och tolerans, samtidigt som de inser farorna med extremism. Det internationella samfundet är tacksamt mot Kazakstan för att de har ökat sina ansträngningar, både internt och i samarbete med sina internationella partners, för att utrota och motverka terrorism. Efter de avskyvärda attackerna nyligen i Paris, Tunis, Mali och andra delar av världen är det absolut oumbärligt att vi alla samlas för att bekämpa extremism i alla former.

In this age of mutual exchange and interconnection, no man is an island: it is essential that information should be shared by everyone for the benefit of all. In the words of the distinguished Kazakh poet Olzhas Suleimenov, “we always roam towards ourselves by recognising ourselves in the other.”

Från kampen mot kärnvapenspridning till utvecklingen av ett stabilt Afghanistan under efterkrigstiden är Kazakstan en allt viktigare allierad till EU, och jag hoppas innerligt att denna allians fortsätter att utvecklas och stärkas under 2016.

Författaren, Dr. Benita Ferrero-Waldner, är Österrikes tidigare utrikesminister, tidigare EU-kommissionär för yttre förbindelsers och ordförande i det rådgivande rådet för det eurasiska rådet för utrikesfrågor.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend