Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#Nuclear: The Nuclear Security Summits – Säkra världen från kärnvapenterrorism

DELA MED SIG:

publicerade

on

bulgarisk-kärnkraftObama-administrationens fokus på kärnsäkerhet är en del av en omfattande kärnkraftspolitik som presenterades av Barack Obama i Prag 2009. I det talet beskrev Obama en fyrdelad agenda för att driva en värld utan kärnvapen. Han lade fram nya amerikanska strategier och initiativ mot kärnvapennedrustning, kärnvapenickespridning, kärnsäkerhet och kärnenergi. 

Obama identifierade i sina uttalanden i Prag risken för kärnvapenterrorism som det mest omedelbara och extrema hotet mot den globala säkerheten, och han efterlyste en världsomspännande ansträngning för att säkra allt sårbart kärnmaterial på fyra år. Han betonade också behovet av att bryta upp svarta marknader, upptäcka och avlyssna material i transit och använda finansiella verktyg för att störa den illegala handeln med kärnmaterial. 

Kärnvapenhotet

Det är nästan omöjligt att kvantifiera sannolikheten för kärnvapenangrepp från extremistgrupper. Men det är känt att ungefär 2000 XNUMX ton kärnvapen användbara material – höganrikat uran och separerat plutonium – finns i både civila och militära program. Det är då möjligt att terrorister har avsikten och förmågan att förvandla dessa råvaror till en kärnteknisk anordning om de skulle få tillgång till dem. En terroristattack med en improviserad kärnkraft skulle skapa politisk, ekonomisk, social, psykologisk och miljöförödelse runt om i världen, oavsett var attacken inträffar. Hotet är globalt, effekterna av en kärnvapen terroristattack skulle vara global, och lösningarna måste därför vara globala.

Obamas uppmaning till handling i Prag var avsedd att återuppliva befintliga bilaterala och multilaterala ansträngningar och att utmana nationer att ompröva sina egna åtaganden när det gäller kärnsäkerhet. Med tanke på de globala återverkningarna av en sådan attack har alla nationer ett gemensamt intresse av att upprätta högsta nivå av säkerhet och skydd för kärnmaterial och stärka nationella och internationella ansträngningar för att förhindra kärnsmuggling och upptäcka och avlyssna kärnmaterial i transit. Världens ledare har inget större ansvar än att se till att deras folk och grannländer är säkra genom att säkra kärnmaterial och förhindra kärnvapenterrorism.

Framgångar för toppmötet om kärnsäkerhet

Processen för toppmötet om kärnsäkerhet har varit mittpunkten i dessa ansträngningar. Sedan det första toppmötet i april 2010 i Washington har Obama och mer än 50 världsledare arbetat tillsammans för att förhindra kärnvapenterrorism och motverka kärnvapensmuggling. Denna toppmötesgemenskap har byggt upp en imponerande meritlista i meningsfulla framsteg mot kärnsäkerhet och på handlingar som stödjer våra ord. Tillsammans har toppmötesdeltagare gjort över 260 nationella säkerhetsåtaganden under de tre första toppmötena, och av dessa har nästan tre fjärdedelar genomförts. Dessa resultat – kärnmaterial avlägsnat eller eliminerat, fördrag ratificerade och implementerade, reaktorer konverterade, regleringar stärkta, "Centres of Excellence" lanserade, teknik uppgraderad, kapacitet förbättrad - är påtagliga, konkreta bevis på förbättrad kärnsäkerhet. Det internationella samfundet har gjort det svårare än någonsin för terrorister att skaffa kärnvapen, och det har gjort oss alla säkrare. 

Annons

Utöver nationella åtgärder har toppmöten gett möjligheter för länder att gå utanför begränsningarna för konsensus för att lyfta fram steg de faktiskt tar som grupp för att minska kärnvapenhoten. Dessa så kallade "presentkorgar" har återspeglat gemensamma åtaganden relaterade till att motverka kärnsmuggling, säkerhet för radioaktiva källor, informationssäkerhet, transportsäkerhet och många andra ämnen. Det skulle vara en överdrift att antyda att dessa nationella och kollektiva åtaganden uteslutande har kommit till stånd som ett resultat av toppmötena om kärnsäkerhet, men det är rimligt att säga att de nästan säkert inte alla skulle ha inträffat i avsaknad av den typ av hög- nivåtvingande effekt som toppmöten kan ha.

Under de fyra kärnsäkerhetstoppmötena upprätthöll USA farten för konkreta åtgärder för att minska hotet från kärnkraftsterrorism och för att göra framsteg mot stärkta internationella normer och standarder för kärnsäkerhet.

  • Antalet anläggningar med kärnmaterial fortsätter att minska: det genomfördes framgångsrikt avlägsnande eller bekräftade nedblandning av höganrikat uran (HEU) och plutonium från mer än 50 anläggningar i 30 länder – totalt tillräckligt med material för 130 kärnvapen.
  • Fjorton länder och Taiwan lyfte fram elimineringen av allt kärnmaterial från deras territorium; som ett resultat kan breda delar av Central- och Östeuropa och hela Sydamerika anses vara fria från HEU och därför inte längre mål för dem som söker kärnmaterial.
  • Säkerheten vid platser och gränser ökar: Alla toppmötesländer rapporterade framsteg i att förbättra kärnsäkerhetspraxis, inklusive 20 länder som åtar sig att öka samarbetet för att motverka kärnsmuggling, och 13 länder lovar att förbättra metoder för upptäckt av kärnvapen i hamnar;
  • En majoritet av toppmötets stater kommer att implementera starkare säkerhetspraxis: 36 länder har lovat att implementera starkare kärnsäkerhetspraxis i sina länder genom att – bland annat – införliva internationella riktlinjer i nationella lagar, bjuda in internationella peer review av deras kärnmaterial och åta sig att kontinuerligt granska och förbättring av deras kärnsäkerhetssystem.
  • Den rättsliga grunden för kärnsäkerhet fortsätter att stärkas: ytterligare länder antar bindande rättsliga åtaganden, såsom den ändrade konventionen om fysiskt skydd av kärnmaterial, som snart kommer att träda i kraft med över 80 nya ratifikationer sedan 2009, och den internationella Konventionen om bekämpande av nukleär terrorism.
  • Utbildnings- och stödcentrum för kärnsäkerhet och andra spetsforskningscentra för kärnsäkerhet har ökat och blivit mer sammankopplade: 15 stater har öppnat center sedan 2009 för att stödja nationella krav på utbildning av kärnkraftsarbetare, såväl som internationell kapacitetsuppbyggnad och forskning och utveckling om kärnsäkerhetsteknik .
  • Säkerheten för radioaktiva källor har förbättrats: 23 länder gick med på att säkra sina farligaste radioaktiva källor till nivåer som fastställts i internationella riktlinjer senast 2016.

Att stärka arkitekturen

Nyckelaspekter av toppmötenas framgång har inkluderat personlig uppmärksamhet från nationella ledare; ett fokus på påtagliga, meningsfulla resultat; ett regelbundet evenemang som framkallar leveranser och meddelanden; och ett forum som bygger relationer som kan bidra till att främja gemensamma ansträngningar. Det finns ett behov av att hitta sätt att fånga några av dessa egenskaper i mer hållbara fordon för att främja kärnsäkerhetsframsteg. 

IAEA:s första kärnsäkerhetsministermöte någonsin som hölls 2013 är ett viktigt steg mot att stärka byråns roll när det gäller att främja kärnsäkerhet, nästa i december 2016. 2012 års särskilda möte i FN om kärnkraftsterrorism återspeglar den unika sammankallande kraften hos FN på denna arena.

INTERPOL spelar en unik roll i att föra samman brottsbekämpande tjänstemän, vilket framgår av dess nyligen sammankallade globala konferens för att bekämpa kärnvapensmuggling. Andra forum för kollektiva åtgärder – det globala partnerskapet, det globala initiativet för att bekämpa kärnkraftsterrorismen (GICNT), Nuclear Suppliers Group – har alla stärkts under de senaste åren. 

USA var värd för den första kärnsäkerhetskonferensen 2012, och Spanien kommer att stå värd för det andra mötet i maj 2016. World Institute for Nuclear Security, professionella föreningar och icke-statliga expertgrupper är också nyckelkomponenter i denna arkitektur och måste fortsätta att bidra till detta uppdrag när vi går bortom Summits för att vårda nya koncept, bygga professionella färdigheter och utveckla globala kontakter. 

Toppmötena utformades för att förstärka, höja, expandera och stärka denna arkitektur av fördrag, institutioner, normer och praxis för att effektivt hantera de hot vi står inför idag och i framtiden. Eftersom toppmötet om kärnsäkerhet 2016 representerar det sista toppmötet i detta format kommer vi att utfärda fem handlingsplaner till stöd för de viktigaste varaktiga institutionerna och initiativen relaterade till kärnsäkerhet: FN, IAEA, INTERPOL, GICNT och det globala partnerskapet. Dessa handlingsplaner representerar steg som toppmötesdeltagarna kommer att ta som medlemmar i dessa organisationer för att stödja deras utökade roll inom kärnsäkerhet. 

En annan nyckelkomponent i toppmötets framgång har varit det effektiva nätverket av "sherpas" – de högre experttjänstemännen i varje toppmötesland som ansvarar för att utveckla resultaten av toppmötena och för att förbereda sina respektive ledare. Dessa sherpas går över flera byråer för att bilda en sammansvetsad gemenskap av handling. Denna grupp kommer att föras vidare efter toppmötet 2016 som en "kontaktgrupp för kärnsäkerhet" som kommer att träffas regelbundet för att synkronisera ansträngningar för att genomföra åtaganden som gjorts i de fyra toppmöteskommunikéerna, nationella uttalanden, presentkorgar och handlingsplaner. Denna kontaktgrupp erkänner intresset från dem som inte har deltagit i toppmötet och kommer att vara öppen för länder som vill främja toppmötets agenda.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend