Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#Nuclear: Ledamöterna vägrar att skriva på budgeten för kärnfusionsprojektet Iter

DELA MED SIG:

publicerade

on

nuclearpowerpicThe European Parliament’s lead budgetary control committee held its annual vote on the discharge of the EU budget on 4 April.

Ledamöterna röstade enhälligt för att vägra att rekommendera beviljande av ansvarsfrihet för EU:s budgetpost för kärnfusionsprojektet ITER. Det betänkande som utskottet röstade fram belyser oro över kostnadsöverskridanden, förseningar och misskötsel.

The European Parliament is responsible for granting discharge to the annual EU budget. Where concerns about budgetary irregularities are raised, MEPs may withhold or postpone the discharge of sections of the budget. The European Parliament’s budgetary control committee is the responsible committee, which forwards its recommendation to plenary.

I en kommentar efter omröstningen sa Igor Soltes, talesperson för grön budget för insyn: “The ITER nuclear fusion project is a costly white elephant for which the European taxpayer is being left to foot the bill. MEPs have today raised serious concerns with the project, which relies on the EU budget for a large proportion of its funding. Citing concerns about further future cost overruns, delays, mismanagement in the ITER agency and the negative impact on other EU budget lines, MEPs have refused to grant a discharge to the EU budget line on ITER. Setting aside the serious doubts about the viability of the project, it is clear that its ballooning budget does not represent a reasonable use of taxpayers’ money and we hope parliament’s plenary will replicate today’s vote and withhold granting a discharge to ITER when the vote takes place.”

För mer information om det årliga ansvarsfriheten för budgeten, Klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend