Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#Nuclear: "Finansiering av projekt inom kärnenergi genom Juncker Investment Plan är nonsens" säger S & D-parlamentsledamöter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bryssel kärnvapenvarningS&D-ledamöter varnade idag (18 maj) för att det skulle vara nonsens att lägga pengar från Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI) i kärnenergisektorn. "En sådan plan skulle strida mot EFSI:s anda. Kommissionen och Europeiska investeringsbanken måste respektera det som överenskommits i förordningen”, reagerade de som svar på pressrapporter.

S&D-parlamentsledamot och en av Europaparlamentets nyckelföredragande Udo Bullmann sa: "Skillig infrastruktur, långsamma internetanslutningar eller en olämplig energiförsörjning – det är de utmaningar som Europa står inför idag och de vi ville ta itu med i inrättandet av EFSI . Tack vare Europaparlamentet kommer endast investeringar i framtiden och inte i det förflutna att vara möjliga genom EFSI.

"Europeiska kommissionen verkar ha dåligt minne. Under förhandlingarna kunde medlemsländerna inte fly tillräckligt snabbt när de ombads bidra med pengar till det nya fordonet. Nu när Europaparlamentet har hittat alternativa finansieringskällor, såsom en återindelning av EU-budgetpengar, vill kommissionen erbjuda dessa pengar till medlemsländerna för tidigare mycket omtvistade investeringar. Vi kommer inte att stödja detta."

S&D-gruppens vice ordförande med ansvar för hållbar utveckling och EFSI-rapportör i ITRE, Kathleen van Brempt, tillade: "EFSI är tänkt att utlösa innovativa hållbara investeringar som hjälper till att omforma Europa och skapa, bland annat, framtidens energilandskap. Kärnenergi är inte framtidens energi, det är ett kostsamt, smutsigt och farligt bränsle från det förflutna – dirty business as usual – och borde inte få EFSI-stöd.

"Genom att initiera EFSI-stöd för kärnenergi bryter kommissionen sitt löfte till Europaparlamentet. Vi var överens om att EFSI måste vara ytterligare, innovativt, hållbart och framtidssäkert. Kärnenergi stämmer inte överens med denna beskrivning. Med åtgärder som dessa ser Junckers presentation av EFSI som en "game changer" mindre trovärdig ut för varje dag. Medlemsstaterna och parlamentet måste reagera och ställa in protokollet och få EFSI tillbaka på rätt spår.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend