Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Vad gör #Rosneft och vem arbetar det för?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Igor_Sechin_in_2009För flera dagar sedan lämnade det ryska företaget Rosneft in en stämningsansökan i Moskvas skiljedomstol mot den ryska dumans vice Valery Rashkin. Företaget tog strid med en intervju som Rashkin gav, där han uttryckte sitt missnöje med finans- och kreditpolicyn för Rosnefts ledning. 

Rashkin är dock inte den enda personen som är olycklig. Nyligen skrev vi om BP:s aktieägares missnöje med en av deras tillgångar: aktier i det ryska oljebolaget Rosneft. Orsaken till deras olycka kan sammanfattas i form av en fråga: vad gör Rosneft och vem arbetar det för?

Lönsamheten för Rosnefts aktier sjunker, vilket vittnar antingen om ineffektiviteten i företagets ledning och dess finansieringsströmmar, eller om att det finns någon dold agenda som strider mot reglerna för fair play och har något annat mål. EU-Reporter har redan skrivit om företagets ”idiosynkratiska” redovisning och finansiella rapportering.

Det är ingen hemlighet att Rosneft inte korrekt redovisar sina verkliga förluster och "gömmer" dem i olika avsnitt av sina rapporter: "Andra fonder och reserver", "Utländska transaktioner", etc. och därför visar den bara vinster när det verkligen är det. förlora pengar.

Dessa nya och säregna aktiviteter av Rosneft blev uppenbara under det statliga bolagets kamp för att köpa en andel i oljebolaget Bashneft, som den ryska regeringen hade tagit bort från listan över strategiska resurser och därmed gjort tillgänglig för köp. En av de mest ihärdiga utmanarna för denna tillgång är Eduard Khudaynatovs Independent Petroleum Company (IPC). Khudaynatov är tidigare direktör för Rosneft, och 2014 hade hans företag redan försökt förvärva Bashneft.

Men enligt Bashnefts president Alexander Korsik, med sin nuvarande ekonomiska situation, är IPC inte kapabel att köpa en sådan högvärdig tillgång på egen hand. Trots det har företaget möjlighet att göra en sådan affär, och enligt ryska industrikällor överförde Rosneft dessa till IPC. Detta kommer inte som någon överraskning, eftersom det inte råder någon tvekan om bandet mellan Igor Sechin (avbildad) och Eduard Khudaynatov som fram till 2013 var vicepresident för Rosneft.

Å andra sidan är situationen dock paradoxal: ett statligt bolag överför sina egna medel (dvs. statliga medel) för att ett privat företag ska kunna köpa en tillgång. Vissa ryska källor tror att Khudaynatovs IPC är en sorts "alternativ flygplats" för Igor Sechin, som snart kan anklagas för att ha ineffektivt styrt Rosneft.

Annons

Om så är fallet är företagets beteende förståeligt, men det väcker etiska och juridiska frågor kring en sådan affär. Denna mycket tveksamma och ögonbrynshöjande uppställning har i allmänhet länge varit föremål för debatt i Rysslands media och maktkorridorer. Europeiska och ryska mediekällor har ofta skrivit på senare tid om den felaktiga användningen av företagets ekonomiska medel.

För närvarande, i Ryssland, pågår det föga kända företaget Prozhektor rättstvister mot den ryska oljeledningsoperatören Transneft. Målet med denna process är att förvandla kärandens preferensaktier till rösträttsaktier. Transneft hävdar för sin del att ägarna av dessa aktier försöker förvirra den ryska regeringen med sina krav, och de förvränger medvetet fakta om deras tilldelning.

Enligt ryska medier kan en viss Ilya Shcherbovich, chef och managing partner för United Capital Partners, stå bakom Prozhektor, och en man som tros vara finanskonsult till Igor Sechin. Media har noterat hur han själv hade genomfört många stora transaktioner med pengarna från Rosneft och Igor Sechin och i deras intresse, såsom Transnefts preferensaktiespel, samt finansierat den tidigare nämnda IPC.

Sålunda, enligt vissa journalisters åsikt, är det uppenbart att ryska statliga ekonomiska medel har använts för att lösa andra affärer, inklusive ryska privata företags angelägenheter. Allt detta, tillsammans med vad media kallar en nära relation mellan Sechin, Shcherbovich och Khudaynatov, har fått vissa experter att föreslå att det kan finnas en plan för att personligen berika ledningen av ryska statsägda företag.

Det är med andra ord en fråga om korruption. Således har den ryska dumans ställföreträdare Valery Rashkin uppmärksammat de ryska myndigheterna och de brottsbekämpande organen på en rad paradoxala och märkliga frågor kopplade till detta företag. Först och främst är detta Rosnefts placering av sina lediga finansiella medel i banker till en låg procentsats. En sådan placering, när Rosneft själv är skyldig en avsevärd summa till västerländska banker, är mer än udda. Dessutom lånade företaget 40 miljarder dollar i lån från västerländska banker för att köpa TNK-BP. Det har ännu inte betalat tillbaka dessa lån.

För det andra har det statligt ägda bolaget – som ett resultat av sitt arbete under det senaste året – höjt de högsta chefernas inkomster, trots att företaget självt går med förluster. Allt detta var anledningen till att vice Rashkin inledde en officiell utredning som syftade till att uppmärksamma den statliga åklagaren och den ryska brottsbekämpningen på situationen, så att allt detta komplott kunde avslöjas och korruptionen avslöjas. För BP:s aktieägare förblir alltså det bästa alternativet det där bolagets ledning kommer att besluta sig för att öka sin andel i Rosneft.

Om detta görs kan, som vi redan har skrivit, efterlängtade grundläggande förändringar göras inom Rosnefts högsta ledning och policys. Samtidigt, som analytiker påpekar, kommer detta att ge vinster inte bara för BP:s aktieägare utan för hela den ryska ekonomin, som – efter att ha befriat sig från Rosnefts nuvarande tvivelaktiga och grumliga arrangemang – kommer att få ett nationellt företag som går som en klocka, är transparent och, viktigast av allt, verkligt lönsam.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend