Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#HinkleyPoint: EDF sätter kork tillbaka i champagneflaska

DELA MED SIG:

publicerade

on

Illustrativ bild av dubbla reaktorer Hinkley Point CStyrelsen för Électricité de France (EDF) samlades den 28 juli för att fatta det efterlängtade "slutliga investeringsbeslutet" på kärnkraftverket Hinkley Point C (HPC). Efter långa diskussioner meddelade EDF-styrelsen att projektet skulle genomföras.

Enligt EDF: "Hinkley kommer att sammanfalla med perfekt kontinuitet med uppstarten av EPR i Flamanville, planerad till slutet av 2018. HPC är en unik tillgång för franska och brittiska industrier, eftersom det kommer att gynna hela kärnkraftssektorerna i båda länderna och kommer att stödja anställning på stora företag och mindre företag i branschen.”

I sitt uttalande som tillkännagav investeringen sa EDF att HPC-projektet är en viktig del av gruppens CAP 2030-strategi. EDF förklarade: "De två EPR-reaktorerna (European Pressurized Reactor) vid Hinkley Point kommer att stärka EDF:s närvaro i Storbritannien, ett land där dess dotterbolag, EDF Energy, redan driver 15 kärnreaktorer och är den största elleverantören i volym."

Bara några timmar efter detta uttalande gjorde den nya energiministern Greg Clark ett uttalande om att regeringen noggrant skulle behöva överväga alla delar av projektet och fatta ett slutgiltigt beslut i början av hösten.

Hinkley-projektet har varit förföljt av kontroverser från början. Två kraftverk baserade på den nya EPR-tekniken har hamnat i svårigheter. Den finska Olkiluoto 3 och franska Flamanville-fabriken har upplevt kostsamma förseningar och det har också funnits säkerhetsproblem.

I ytterligare ett pressmeddelande gav EDF en uppdatering om sitt strategiska partnerskap med AREVA. Styrelsen gick med på ett memorandum där EDF kommer att vara helt immuniserad mot risker och kostnader relaterade till genomförandet av Olkiluoto 3-projektet.

Det har också funnits betydande säkerhetsproblem; förra året informerade Areva den franska kärnkraftsregulatorn Autorité de sûreté nucléaire (ASN) att anomalier hade upptäckts i reaktorkärlets stål, vilket orsakade "lägre än förväntade mekaniska seghetsvärden".

Annons

Och kontroversen slutar inte där; en dag innan beslutet avgick en av styrelseledamöterna, Gérard Magnin. Han sa att han var missnöjd med valet att fortsätta med Hinkley och besviken över EDF:s dåliga engagemang för förnybar energi. EDF ägs till stor del av staten och Magnin var en av de statliga som utsågs till styrelsen. Det har också förekommit andra högprofilerade avgångar under de senaste månaderna, inklusive avgången av EDF:s finanschef Thomas Piquemal. Fackliga tjänstemän har också varit kritiska till investeringen.

Det fanns också en pågående rättslig bestridande av beslutet från den avgående Barroso-ledda EU-kommissionen, som godkände den brittiska regeringens garanti att betala nästan dubbelt så mycket som det nuvarande energipriset. Vid den tiden sa Molly Scott Cato att det var en skandal att en av Barrosokommissionens slutakter var att blunda för olagligheten i Hinkley-avtalet som någon form av motprestation för Tysklands stödsystem för förnybar energi: "Den tragiska ironin är att den här affären, och det prejudikat som den skapar, är ett enormt bakslag för förnybar energi i Storbritannien, med små producenter som inte kan konkurrera på dessa villkor."

Intervjuer med Rebecca Harms, MEP från European Group Against Nuclear Energy och advokaten Dr Dorte Fouquet

Projektet säkrade nyligen investeringar från Kina - detta har väckt farhågor om möjliga säkerhetshot, som beskrivs i en ny artikel av Chatham House.

Storbritanniens beslut att skjuta upp ett beslut ökar osäkerheten kring Storbritanniens relation till Europa efter folkomröstningen. Minst tre EU-medlemsländer har ett direkt intresse i projektet: Österrike och Luxemburg, som står inför en juridisk utmaning, och Frankrike, som är den största intressenten i EDF. Det kommer att finnas ett starkt politiskt tryck på båda sidor och beslutet kan ha en direkt inverkan på Storbritanniens brexitförhandlingar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend