Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#Hinkley Punkt C: Kontroversiell kärnkraftverk för att gå vidare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Hinkley-04EDF har sagt att det var glad av den brittiska regeringens beslut i dag (15 september) för att bekräfta sitt samtycke till byggandet av EDF av två EPR-reaktorer vid Hinkley Point C, skriver Catherine Feore.

Godkännandet av denna byggprojekt för två kärnreaktorer på Hinkley Point plats i Somerset i sydvästra England markerar slutet av tio år av förberedelser och noggrann planering. Det uppskattas att projektet kommer att skapa 25,000 arbetstillfällen på plats under konstruktion och kommer att erbjuda många möjligheter för lokala och nationella företag. Areva, GE-Alstom och BYLOR liksom hundratals franska medelstora företag och små och medelstora kommer att anslås till projektets framgång.

En skriftväxling mellan EDF och de brittiska myndigheterna kommer snart att formalisera sin önskan att ta hänsyn till EDF: s åtagande att behålla kontrollen över HPC-projektet. Det bör noteras att Hinkley Point C är en viktig del av EDF Group: s CAP 2030 strategi att tredubbla sin verksamhet utanför Frankrike. EDF Group kommer att arbeta "kraftigt" med sin långvariga partner, den kinesiska elproducenten CGN att garantera framgång för det här projektet.

Annons

EDF-koncernchef Jean-Bernard Lévy sa: ”Den brittiska regeringens beslut att godkänna byggandet av Hinkley Point C markerar återuppstart av kärnkraft i Europa. Det visar Storbritanniens önskan att leda kampen mot klimatförändringar genom utveckling av koldioxidsnål el. Detta beslut visar förtroende för EPR-tekniken och den franska kärnkraftsindustrins världsberömda expertis. ”

Vincent de Rivaz, VD för EDF Energy och medlem av koncernledningen i koncernen, sa att erfarenheterna och expertisen från att starta om ny kärnkraftsbyggnad i Storbritannien kommer att hjälpa följande projekt att bli billigare. Detta skulle föreslå att de inte tror att det nuvarande projektet kommer att sänka sina kostnader - av många anses vara överdrivna. Kostnaderna stöds av brittisk statsgaranti som överstiger marknadspriset och många hävdar att samma mål kunde ha uppnåtts på ett mer kostnadseffektivt sätt.

Frågor har också ställts om säkerheten för den nya typen av anläggning. De enda två liknande anläggningar har både inför säkerhetsrisker med den franska regulatorn är särskilt kritisk mot Flammanville projektet i norra Frankrike. De finska och franska fabriker har också köra övertid och overbudget, med uppmärksammade avhopp av Chief Finance Officer och styrelseledamöter.

Annons

Med pågående rättsfall detta inte kan vara det sista ordet på denna investering.

Som svar på nyheterna att regeringen sannolikt kommer att ge grönt ljus till ett nytt kärnkraftverk vid Hinkley Point i Somerset, sade Molly Scott Cato, grön ledamot i regionen och länge motståndare till projektet: "När Theresa May krävde en omfattande granskning av Hinkley, hoppades hon att hon skulle dra slutsatsen att projektet var ekonomiskt analfabeter, tekniskt bristfälligt, miljömässigt riskabelt och ett hot mot säkerheten. Detta har vetenskapliga, ekonomiska och miljöexperter sagt i flera år.

"Men detta är Storbritannien efter Brexit, där regeringen vänder ryggen till experter i namnet på politisk lämplighet. Efter att ha förolämpat våra europeiska partner tror regeringen att den inte har råd att förolämpa kineserna. I ett desperat försök att demonstrera Brexit Storbritannien är öppet för affärer är regeringen engagerad i en nationell kowtow-övning och överlämnar vår energiinfrastruktur till det kinesiska kommunistpartiet.

"Detta är precis motsatsen till att ta tillbaka kontrollen. Verklig kontroll skulle komma genom en revolution för förnybar energi som ger billigare och grönare el, större energisäkerhet och genererar tusentals fler hemmajobb än kärnkraft. Gemenskapsägda förnybara energikällor kan också ta bort kraften från utländska företag och regeringar och lämna tillbaka det till folket; en väg som Tyskland och andra länder går in på.

"Regeringen säger att den kommer att införa större granskning av framtida affärer för att skydda nationell säkerhet, men inte för detta projekt. Jag kan helt enkelt inte förstå varför, om de nuvarande arrangemangen behöver ändras, är de tillräckligt bra för de människor jag representerar i Sydvästra England. Effektivt kommer konsumenter och företag att betala priset för det som regeringen erkänner är ett massivt fel i vår strategi för ägande och kontroll av kritisk infrastruktur. Vi får också veta att vi kommer att få information om försäljning av EDF men inte kunna förhindra det. Så det hela kan sluta tillhöra kineserna.

"När det gäller Labour är de fortfarande fastna i kärnkraftsbunkeren, villiga att stödja ett diskrediterat system för att hålla brittiska fackföreningar lyckliga. Under tiden kommer franska fackföreningar, som har uttryckt allvarliga tvivel om Hinkleys ekonomiska och tekniska lönsamhet, att vara allvarligt oroliga över dagens Nyheter.

"Storbritannien är rik på förnybar potential, men med denna regering och en opposition i namn bara finns det en desperat brist på politisk vilja."

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen godkänner grekiska åtgärder för att öka tillgången till el för PPC: s konkurrenter

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s antitrustregler gjort juridiskt bindande åtgärder som Grekland föreslagit för att låta konkurrenterna till Public Power Corporation (PPC), den grekiska statliga elägaren, köpa mer el på längre sikt. Grekland lade fram dessa åtgärder för att undanröja den snedvridning som skapades av PPC: s exklusiva tillgång till brunkolseldad produktion, som kommissionen och unionsdomstolarna hade funnit för att skapa ojämlikhet på de grekiska elmarknaderna. De föreslagna åtgärderna upphör att gälla när befintliga brunkolsanläggningar slutar fungera kommersiellt (vilket för närvarande förväntas 2023) eller senast den 31 december 2024.

I sitt beslut i mars 2008fann kommissionen att Grekland hade åsidosatt konkurrensreglerna genom att ge PPC privilegierade åtkomsträtt till brunkol. Kommissionen uppmanade Grekland att föreslå åtgärder för att korrigera de konkurrensbegränsande effekterna av denna överträdelse. På grund av överklaganden vid både tribunalen och EU -domstolen och svårigheter med att genomföra ett tidigare rättsmedel har sådana korrigerande åtgärder inte genomförts hittills. Den 1 september 2021 lämnade Grekland in en ändrad version av åtgärderna.

Kommissionen har kommit fram till att de föreslagna åtgärderna helt tar itu med den överträdelse som kommissionen identifierade i sitt beslut 2008, mot bakgrund av den grekiska planen att avveckla all befintlig brunkolseldad produktion senast 2023 i linje med Greklands och EU: s miljömål. Executive Vice President Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrenspolitiken, sa: ”Beslutet och de åtgärder som Grekland föreslår kommer att göra det möjligt för PPC: s konkurrenter att bättre skydda sig mot prisvolatilitet, vilket är en viktig del för dem att konkurrera på marknaden för el och erbjuda konsumenterna stabila priser. Åtgärderna går hand i hand med den grekiska planen att avveckla dess mycket förorenande brunkolseldade kraftverk genom att avskräcka från användningen av dessa anläggningar, helt i linje med European Green Deal och EU: s klimatmål. ”

Annons

Ett fullständigt pressmeddelande är tillgängligt nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Biobränslen

Kommissionen godkänner ett års förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige

publicerade

on

EU -kommissionen har godkänt, enligt EU: s regler för statligt stöd, förlängningen av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige. Sverige har undantagit flytande biobränslen från energi och CO₂ -beskattning sedan 2002. Åtgärden har redan förlängts flera gånger, sista gången i oktober 2020 (SA.55695). Genom dagens beslut godkänner kommissionen ytterligare en förlängning av skattebefrielsen med ett år (från 1 januari till 31 december 2022). Syftet med skattefrihetsåtgärden är att öka användningen av biobränslen och att minska användningen av fossila bränslen i transporter. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt Riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Kommissionen fann att skattebefrielserna är nödvändiga och lämpliga för att stimulera produktion och konsumtion av inhemska och importerade biodrivmedel utan att onödigt snedvrida konkurrensen på den inre marknaden. Dessutom kommer systemet att bidra till både Sveriges och EU: s ansträngningar för att nå Parisavtalet och gå mot 2030 -målen för förnybar energi och CO₂. Stödet till livsmedelsbaserade biobränslen bör förbli begränsat, i linje med de trösklar som anges av reviderat direktiv om förnybar energi. Dessutom kan undantaget endast beviljas när operatörer visar att hållbarhetskriterierna uppfylls, vilket kommer att införlivas av Sverige enligt kraven i det reviderade förnybara energidirektivet. På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att åtgärden överensstämmer med EU: s regler för statligt stöd. Mer information kommer att finnas tillgänglig på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under saksnummer SA.63198.

Annons

Fortsätt läsa

Energi

Biden administration syftar till att sänka kostnaderna för sol-, vindprojekt på offentlig mark

publicerade

on

By

Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. Bild tagen 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett

Biden -administrationen planerar att göra federala länder billigare att komma åt för sol- och vindkraftsutvecklare efter att renkraftsindustrin argumenterade i ett lobbyingstryck i år att hyresavgifter och avgifter är för höga för att dra investeringar och kan torpedera presidentens klimatförändringsagenda, skriva Nichola brudgum och Valerie Volcovici.

Washingtons beslut att se över den federala markpolitiken för förnybara energiprojekt är en del av en bredare insats från president Joe Bidens regering för att bekämpa den globala uppvärmningen genom att öka ren energiutveckling och avskräcka från borrning och kolbrytning.

"Vi inser att världen har förändrats sedan förra gången vi tittade på detta och uppdateringar måste göras", säger Janea Scott, seniorrådgivare till USA: s inrikesdepartements biträdande sekreterare för mark och mineraler, till Reuters.

Annons

Hon sa att administrationen studerar flera reformer för att göra federala länder enklare för sol- och vindföretag att utveckla, men gav inte detaljer.

Drivet till enklare tillgång till vidsträckta förbundslanden understryker också den förnybara energibranschens glupska behov av nytt areal: Biden har ett mål att avkarbonisera kraftsektorn till 2035, ett mål som skulle kräva ett område större än Nederländerna för solindustrin ensam, enligt forskningsföretaget Rystad Energy.

Det handlar om ett hyres- och avgiftssystem för federala sol- och vinduthyrningar som är utformade för att hålla priserna i linje med närliggande jordbruksmarkvärden.

Annons

Enligt den policyn, som genomfördes av president Barack Obamas administration 2016, betalar några större solprojekt 971 dollar per hektar per år i hyra, tillsammans med över 2,000 XNUMX dollar årligen per megawatt kraft.

För ett nyttoprojekt som täcker 3,000 hektar och producerar 250 megawatt kraft är det en flik på cirka 3.5 miljoner dollar varje år.

Hyrorna för vindprojekt är i allmänhet lägre, men kapacitetsavgiften är högre på $ 3,800, enligt en federal avgiftsschema.

Industrin för förnybar energi hävdar att avgifterna från inrikesdepartementet inte är synkroniserade med privata markhyror, som kan vara under $ 100 per tunnland, och kommer inte med avgifter för producerad kraft.

De är också högre än federala hyror för olje- och gasborrhyreskontrakt, som löper på $ 1.50 eller $ 2 per år per tunnland innan de ersätts av en 12.5% produktions royalty när petroleum börjar flöda.

"Innan dessa alltför betungande kostnader har lösts kommer vår nation sannolikt att missa att leva upp till sin potential att distribuera hemodlade rena energiprojekt på våra offentliga marker - och de jobb och ekonomiska utveckling som följer med det", säger Gene Grace, generaladvokat för ren energihandelsgrupp American Clean Power Association.

Industrin för förnybar energi har historiskt sett förlitat sig på privat areal till stora projekt. Men stora delar av obruten privat mark blir knappa, vilket gör federala marker till de bästa alternativen för framtida expansion.

Hittills har inrikesdepartementet tillåtit mindre än 10 GW sol- och vindkraft på sina mer än 245 miljoner tunnland federala marker, en tredjedel av vad de två industrier förväntades installera rikstäckande bara i år, enligt Energy Information Administration .

Solindustrin började lobbyisera i frågan i april, när Large Scale Solar Association, en koalition av några av landets främsta solutvecklare - inklusive NextEra Energy, Southern Company och EDF Renewables - lämnade in en framställning till Interiors Bureau of Land Management som bad om lägre hyror på nyttoprojekt i landets blåsiga öknar.

En talesperson för gruppen sa att industrin inledningsvis fokuserade på Kalifornien eftersom det är hem för några av de mest lovande solytorna och för att land runt stora stadsområden som Los Angeles hade uppblåsta bedömningar för hela län, även på ökenareal som inte är lämpligt för jordbruk.

Tjänstemän på NextEra (NEE.N), Södra (SON), och EDF kommenterade inte när de kontaktades av Reuters.

I juni sänkte presidiet hyrorna i tre Kaliforniens län. Men solrepresentanter kallade åtgärden otillräcklig och hävdade att rabatterna var för små och att megavattkapacitetsavgiften förblev kvar.

Advokater för både solföretagen och BLM har diskuterat frågan i telefonsamtal sedan dess, och ytterligare samtal är planerade till september, enligt Peter Weiner, advokaten som representerar solkoncernen.

"Vi vet att de nya personerna på BLM har haft mycket på tallrikarna", sa Weiner. "Vi uppskattar verkligen deras hänsyn."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend