Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#StateAid: Kommissionen godkänner det spanska stödsystemet för förnybar el

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har funnit att det spanska systemet som stöder elproduktion från förnybara energikällor, högeffektiv kraftvärme och kraftvärme samt avfall är i linje med EU:s regler för statligt stöd. Systemet kommer att främja EU:s energi- och klimatmål samtidigt som konkurrensen bevaras.

Kommissionsledamot Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sade: "Jag är glad över att se de senaste spanska auktionerna för förnybar energi har visat konkurrensens positiva effekter: företag är redo att investera i nya installationer med mycket låga nivåer av statligt stöd. Spaniens övergång till en miljömässigt hållbar energiförsörjning med låga koldioxidutsläpp är viktig och detta stödsystem kommer att hjälpa."

Enligt systemet får stödmottagare stöd genom en premie utöver marknadspriset på el, så att de måste svara på marknadssignaler. Denna premie är avsedd att hjälpa dessa anläggningar att kompensera för kostnader som inte kan återvinnas genom att sälja el på marknaden och få en rimlig avkastning på investeringen.

Systemet har funnits sedan 2014 och gäller för nya stödmottagare såväl som för anläggningar som gynnats av tidigare stöd. Totalt har programmet cirka 40,000 2016 stödmottagare. År 6.4 uppgick de årliga betalningarna enligt systemet till XNUMX miljarder euro.

Sedan 2016 beviljas stöd till nya anläggningar genom konkurrenskraftiga auktioner. Olika tekniker har konkurrerat med varandra i de senaste auktionerna i maj 2017 och juli 2017. Totalt beviljades stöd för kapacitet på drygt 8 gigawatt, huvudsakligen till vind- och solpanelsanläggningar. Som ett resultat av dessa auktioner kommer förmånstagarna att få ersättning endast om marknadspriset under de kommande åren sjunker till en nivå som är betydligt lägre än dagens marknadspriser. Detta skydd mot ett oväntat kraftigt fall i marknadspriserna hjälper utvecklare att säkra projektfinansiering och därför slutföra projekten i tid. Detta kommer att hjälpa Spanien att uppnå sina miljö- och klimatmål för 2020.

Kommissionen bedömde ordningen enligt EU:s regler om statligt stöd, särskilt kommissionens 2014 års riktlinjer om statligt stöd till miljöskydd och energi. I synnerhet kräver de konkurrenskraftiga auktioner för stöd för förnybar energi sedan 2017. De säkerställer att användningen av offentliga medel är begränsad och att det inte finns någon överkompensation. På denna grundval drog kommissionen slutsatsen att den spanska åtgärden kommer att öka andelen el som produceras från förnybara energikällor, i linje med EU miljömålen, medan eventuell snedvridning av konkurrensen orsakad av det statliga stödet minimeras.

Planen åtföljs av en utvärderingsplan för att bedöma dess effekter. Resultaten av denna utvärdering kommer att överlämnas till kommissionen senast i december 2020.

Annons

Bakgrund

Kommissionens 2014 års riktlinjer om statligt stöd till miljöskydd och energi, göra det möjligt för medlemsstaterna att under vissa villkor stödja produktion av el från förnybara energikällor (inklusive från förnybart avfall) och högeffektiva kraftvärmeverk. Dessa regler syftar till att uppfylla EU:s ambitiösa energi- och klimatmål till minsta möjliga kostnad för skattebetalarna och utan onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden.

Smakämnen Direktivet om förnybar energi fastställda mål för alla medlemsländers andelar av energiförnybara energikällor av den slutliga bruttoenergiförbrukningen till 2020. För Spanien är det målet 20 % till 2020.

Mer information om beslutet kommer att finnas tillgänglig, när potentiella sekretessfrågor har lösts, i Registret över statligt stöd på kommissionens konkurrens webbplats under ärendenumret SA.40348. De Statligt stöd Weekly e-News listar nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend