Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Bonn obduktion: ett missat tillfälle för #koldioxidreduktionsteknik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Medan delegater som deltog i förra veckans FN:s klimatkonferens i den tyska staden Bonn avslutade evenemanget och hävdade att de hade gjort goda framsteg mot att utarbeta en hållbar strategi för att ta itu med den globala uppvärmningen, kunde observatörer förlåtas för att dra slutsatsen att några av de initiativ som tillkännagavs vid toppmötet uppgick till lite mer än varm luft. Även om nationer tog några steg för att konkretisera sätt att uppfylla de ambitiösa målen i Parisavtalet från 2015, måste många av detaljerna – och kontroversiella beslut – fortfarande lösas vid framtida konferenser.

Kritiskt, deltagare misslyckades att spendera tillräckligt med tid på att undersöka viktiga tekniska frågor – särskilt hur man använder teknik för avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) och negativa utsläppstekniker för att möta globala energibehov samtidigt som temperaturhöjningar minskar. Faktum är att ett försök från den amerikanska regeringsrådgivaren David Banks att belysa hur utvecklingen av CCS eller ren kolteknik kan minska fattigdomen samtidigt som förnybar energi skala upp möttes av hån och häcklar.

Men det är innovationer som CCS som faktiskt kan vara nyckeln till att uppfylla Parisöverenskommelsens mål. Trots allt kvarstår faktum att 40 % av världens kraftproduktion kommer från kol. Och trots löften från koalitioner som PPCA, enligt IEA:s World Energy Outlook 2017, är kolförbrukningen förväntat att växa med ytterligare 125 miljoner ton fram till 2025. Faktum är att kol förutspås förbli världens enskilt största energikälla fram till 2040, med Indien och Sydostasien redovisning för en stor del av den ökade efterfrågan när de ökar ansträngningarna för att ansluta sin befolkning till nätet.

Och trots optimismen kring förnybar energi, uppskattar experter fortfarande att de bara kommer att stå för 40 % av den totala elproduktionen till 2040, vilket innebär att många länder kommer att fortsätta att förlita sig på kol och andra fossila bränslen – framför allt för att möta behoven av baskraftkraft – i nära framtiden. Minst 19 länder inklusive Indien, Japan och Sydafrika har lågutsläppskolteknik som en del av sina INDCs enligt Parisavtalet.

CCS omfattar en rad teknologier som fångar upp kol från kraft- och industrianläggningar innan det lagras eller omvandlas till andra material. I Europa, till exempel, är Norge och hamnen i Rotterdam nu tävlande att bygga den första kedjan som kommer att fånga upp kol från industrianläggningar och flytta det till lagringsplatser till havs, ett projekt som kan stå för en tredjedel av de planerade CO2-utsläppen till 2030. Andra projekt omvandlar kol för konsumentbruk, med företaget i Kalifornien Blue Planet fångar upp kol från kraftverk med fossila bränslen och omvandlar det till en ingrediens som används i betong.

Eftersom de globala utsläppen förväntas fortsätta att öka kommer sådana innovationer att spela en avgörande roll för att minimera kolintensiteten för elproduktion och tung industri. Kombinerad med negativ utsläppsteknik (NET) som syftar till att ta bort CO2 från atmosfären, har Internationella energibyrån (IEA). sade att CCS kommer att spela en avgörande roll för att begränsa framtida temperaturhöjningar under 2°C. Sammantaget finns det nu 17 stora CCS-installationer över hela världen, och fyra till kommer att starta nästa år. För att uppfylla Paris mål är det beräknad att ungefär 2,000 2040 anläggningar för avskiljning av koldioxid kommer att behöva vara igång 14, med XNUMX % av utsläppsminskningarna från CCS.

Annons

Trots den behöver för CCS för att bekämpa klimatförändringarna var dock inte sådana lösningar i fokus för deltagare i Bonn. Även om det är mycket bra för vissa nationer att ägna sig åt kollektiv dygdsignalering, men att ignorera det faktum att till och med utvecklade länder – inklusive Tyskland självt – har misslyckats med att uppfylla utsläppsminskningsmålen delvis på grund av deras beroende av föråldrade kolanläggningar att föra världen närmare en lösning för klimatförändringarna.

Istället för att använda evenemang som Bonnkonferensen för att lansera symboliska koalitioner – som Power Past Coal Alliance (PPCA) – skulle deltagande länder ha gjort bättre för att fördjupa sig i hur man använder CCS för att minska utsläppen i en tid då förnybar energi inte har skalat tillräckligt. upp.

Särskilt när Indien och andra utvecklingsländer ökar sin energiförbrukning, kommer CCS att vara ett avgörande sätt för dem att överbrygga kraftgapet samtidigt som föroreningarna begränsas. Detta var påpekandet av Banks under sina uttalanden i Bonn, där han meddelade att Washington diskuterade att skapa en ren kolallians med Australien, Indien och länder i Afrika. Amerikanska tjänstemän sa att en sådan koalition skulle syfta till att hjälpa andra nationer att utnyttja ren kolteknologi och så småningom kan inkludera andra kolberoende nationer som Polen, Bangladesh och Filippinerna.

Trots hans argument för koldioxidreducerande teknik, misslyckades USA fortfarande med att leverera ett övertygande förslag till många beslutsfattare och gröna kampanjer som var redo att avfärda potentialen i CCS direkt. Detta är synd, eftersom Bonn kunde ha varit en plattform för seriösa samtal om hur CCS och andra tekniker kan hjälpa till att mildra effekterna av att förbränna energikällor som världen förväntas fortsätta vara beroende av i årtionden.

Åtminstone tyder tecken på att farten för CCS snart kan ta fart – om inte i Bonn, så vid nästa partskonferens, planerad att äga rum i hjärtat av det polska kollandet 2018. För de som är seriösa med att göra mer än att göra symboliska gester och faktiskt göra framsteg mot Parismålen, då kommer insatserna nästa år att vara ännu högre.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend