#NordStream2

| Oktober 5, 2018

8th St. Petersburg International Gas Forum ägde rum förra veckan i den ryska norra huvudstaden, vilket gav en plattform för en substantiell dialog mellan ledare för gasindustrin, myndigheter i regeringen och industrin. Forumet är ett unikt gasbranschevenemang i Ryssland. Förutom ett omfattande utställningsprogram ger det en bred möjlighet till öppen och öppen diskussion om de mest akuta och pressande frågorna som utvecklingen av naturgasmarknaden står inför.

Ett av de viktigaste frågorna som diskuterades var det internationella samarbetet i projekt för transport och användning av naturgas.

Ett ämne för diskussion var behovet av Nord Stream 2, en pipeline som utvecklas för att leverera rysk naturgas till EU-marknaden genom Östersjön.

Rörledningsprojektet är omgivet av kontrovers och skarpa tvister i Europa.

USA står i stark motsättning till detta projekt och hotar EU med sanktioner om det går vidare, samtidigt som man försöker driva Europa för att använda LNG istället, vilket är ett mycket dyrare alternativ än gas från Ryssland.

Nyckeln bland talarna var GAZPROM: s ordförande A. Miller, som tog upp forumet om behovet av Nord Stream 2.

"Som du vet, i 2017 nådde volymen av gasförsörjning till den europeiska marknaden upp till 194.4 miljarder kubikmeter," sade ordföranden i GAZPROM till konferensen. "Den här siffran indikerar 8.4% tillväxt jämfört med 2016, vilket tyder på att vi i 2018 kommer att hitta en ny rekord av gasförsörjning till den europeiska marknaden."

"Men här måste vi notera några punkter. För det första kommer den absoluta volymen av utbudet att vara högre än 200 miljarder kubikmeter gas ", säger Miller.

"Vad betyder det? Det innebär att vi kommer att närma oss eller förmodligen nå upp till 205-miljarder kubikmeter gasförsörjning till Europa. Detta kommer att passa maximala årliga kontraktsvolymer för alla våra leveransavtal på den europeiska marknaden. Vi ser att efterfrågan på den ryska gasen växer ytterligare. "

Nord Stream 2 är utformat för att leverera en tillförlitlig och ekonomisk energiinfrastruktur och garantera gasförsörjning till det europeiska överföringsnätet.

Det kommer att ge industrier och hushåll i Europa en ytterligare, säker och hållbar leveransväg för naturgas.

Enligt Miller: "Frågan är efterfrågan på vissa gastransportvägar, särskilt Östersjön - Nord Stream-projektet. Under de senaste 12 månaderna blev belastningen på Nord Stream 7% högre än den planerade projektkapaciteten ". Miller påminde publiken om att "rörledningens projektkapacitet är 55 miljarder kubikmeter, men dess tekniska möjligheter gör det möjligt för oss att exportera lite mer". Under de senaste 12 månaderna fortsatte han, "vi levererade till Europa 59 miljarder kubikmeter. Det betyder att Nord Stream som exportgasrutt från Ryssland efterfrågade mer än 100%. All befintlig kapacitet utforskas långt bortom de projicerade. "

Den växande ekonomin i Europa har uppenbarligen behov av ytterligare mängder naturgas, EU: s bestämmelser kräver flera källor till energiresurser. Men ord från GAZPROM-ordföranden visar återigen att Europa inte kan fortsätta sin normala utveckling utan rysk gas. Det här är svaret på frågan: "Behöver vi Nord Stream 2?" Sa Miller.

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Energi, Energimarknaden, skisserat, Aktuell artikel, Gazprom, Naturgas, ryssland