Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

#NuclearEnergy kan hjälpa #Poland minska utsläpp och skapa jobb

DELA MED SIG:

publicerade

on

Polen måste investera i en ny energikälla med låga koldioxidutsläpp om de ska minska sina koldioxidutsläpp, enligt Polens energiminister Krzysztof Tchórzewski. Ministern talade vid den inledande World Nuclear Spotlight Poland-konferensen i Warszawa – ett evenemang på hög nivå som sammanförde polska beslutsfattare och globala kärnkraftsindustriledare och intressenter.

Tchórzewski sa att kärnenergi bör ses som en lösning på de utmaningar som den polska ekonomin och energisektorn står inför. Detta är särskilt viktigt inom ramen för EU:s klimatpolitik som ålägger medlemsländerna att minska andelen kol i sin energimix samtidigt som efterfrågan på el fortsätter att växa.

Kärnenergi gör det också möjligt för länder att uppfylla målen i Parisavtalet eftersom det bidrar avsevärt till att minska koldioxidutsläppen. Polen visar redan sitt engagemang för detta avtal, efter att nyligen ha anslutit sig till initiativet för kärnkraftsinnovation under ministermötet för ren energi (NICE Future). Det kommer också att vara värd för nästa konferens för parterna till FN:s ramkonvention om klimatförändringar (COP 2) i december 24 i Katowice.

En nyligen publicerad rapport från FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar (IPCC) drar slutsatsen att för att uppnå 1.5C-målet, i linje med Parisavtalet, kommer de globala växthusgasutsläppen att minska nästan omedelbart. Dessutom kommer kärnkraftskapaciteten att behöva vara i genomsnitt 2.5 gånger högre till 2050 enligt de 89 begränsningsscenarier som IPCC överväger.

Vid samma konferens sa World Nuclear Associations generaldirektör Agneta Rising: "Polen borde ta ledningen och bli ett av de nästa länderna att använda kärnkraftsproduktion för att möta sina energibehov. Jag hoppas att vi, när Polen är värd för den kommande FN-klimatkonferensen COP 24, kommer att se det internationella samfundet implementera energi- och klimatstrategier som uppmuntrar ett brett utbud av begränsningsåtgärder, inklusive en utbyggnad av kärnenergi över hela världen, så att ekonomier kan utvecklas hållbart och effektivt till nytta för människor och planeten.”

Tchórzewski diskuterade också andra potentiella fördelar för den polska industrin eftersom kärnenergi ger en möjlighet att genomföra tekniskt avancerade projekt som kan bidra till att skapa stabila, högvärdiga jobb. Utvecklingen av kärnkraftssektorn i Polen kan också påskynda tekniköverföringen och kan ha en positiv inverkan på många andra industrier.

Samtidigt som han välkomnade det polska energiministeriets starka stöd för kärnenergi och landets ambitiösa planer på att främja sitt kärnkraftsprogram, sa FORATOM:s generaldirektör Yves Desbazeille: "Konstruktionen av ett kärnkraftverk kan hjälpa Polen att uppfylla många strategiska mål eftersom det ger säkerhet. av energiförsörjningen, minskar beroendet av import av fossila bränslen, stärker ekonomin och hjälper till att minska koldioxidutsläppen i kraftsystemet i linje med de energi- och klimatmål som överenskommits på EU-nivå."

Annons

World Nuclear Spotlight Poland organiserades av World Nuclear Association i samarbete med FORATOM på inbjudan av det polska energiministeriet. Konferensen gav deltagarna en möjlighet att lära sig mer om den nuvarande statusen för det polska kärnenergiprogrammet och bättre förstå dess potentiella roll i Polens framtida energimix. Den fokuserade också på att presentera möjliga affärsmöjligheter för polska företag som är intresserade av att vara en del av kärnkraftsförsörjningskedjan. Evenemanget gav också en internationell plattform som gjorde det möjligt att utbyta kunskap och erfarenheter med globala kärnkraftsindustriledare, som fokuserade på att diskutera utvalda ämnen av intresse, som är viktiga ur ett polskt perspektiv.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend