Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#StateAid – Kommissionen godkänner 600 miljoner euro i offentligt stöd för innovativa solenergiinstallationer i #Frankrike

DELA MED SIG:

publicerade

on

The European Commission has approved under EU state aid rules a measure to support innovative installations for electricity production from solar energy. The measure will further support the EU’s energy and climate objectives without unduly distorting competition in the Single Market.

Commissioner Margrethe Vestager, in charge of competition policy, said: “Our future will be powered by renewable energy. The French initiative the Commission is approving today will encourage investment in innovative solar installations. It will contribute to France’s transition to low carbon, environmentally sustainable energy supply, in line with the EU environmental objectives and our state aid rules.”

Åtgärden är utformad för att uppmuntra produktion av förnybar el från innovativa solenergianläggningar i Frankrike.

Systemet har en preliminär budget på 600 miljoner euro och finansieras från den franska statsbudgeten. Det kommer att stödja utbyggnaden av 350 megawatt extra produktionskapacitet.

Stödet är tillgängligt för innovativa solcellsinstallationer (på marknivå eller på byggnader), med en kapacitet mellan 100 kilowatt och 5 megawatt. Mottagarna kommer att väljas ut genom anbud som anordnas fram till 2019.

De utvalda anläggningarna kommer att få stöd i form av en inmatningstaxa (dvs. ett garanterat pris) eller en premie utöver marknadspriset (så kallad complément de rémunération) under en period av 20 år.

The Commission assessed the scheme under EU State aid rules, in particular the Commission’s 2014 års riktlinjer om statligt stöd till miljöskydd och energi. Kommissionen fann att det franska systemet kommer att uppmuntra utvecklingen av innovativa förnybara solenergier och undvika överkompensation för mottagarna av det offentliga stödet, i linje med kraven i riktlinjerna.

Annons

På denna grundval drog kommissionen slutsatsen att åtgärden kommer att hjälpa Frankrike att öka andelen el som produceras från förnybara energikällor för att nå sina klimatmål, i linje med EU:s miljömålutan att snedvrida konkurrensen i onödan.

Bakgrund

Kommissionens 2014 års riktlinjer om statligt stöd till miljöskydd och energi (se hela texten här.), allow member states to support the production of electricity from renewable energy sources, subject to certain conditions. These rules are aimed at meeting the EU’s ambitious energy and climate targets at the least possible cost for taxpayers and without undue distortions of competition in the Single Market. The Direktivet om förnybar energi established targets for all member states’ shares of renewable energy sources in gross final energy consumption by 2020. For France that target is 23% by 2020. The scheme aims to contribute to reaching that target.

More information on today’s decision will be available, once potential confidentiality issues have been resolved, in the statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats under ärendenummer SA.48642. De Statligt stöd Weekly e-News listar nya offentliggöranden av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend