Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#SibiuSummit: 210 borgmästare över hela Europa kräver att utsläppen ska halveras till 2030 och ska bli noll till 2050

DELA MED SIG:

publicerade

on

Detaljer om solskeppet i grön stad, Freiburg. Solarsolskeppet finns i solbyn Vauban i Freiburg, Schwarzwald, Tyskland. Det är känt för sin användning av alternativ och förnybar energi.

I ett aldrig tidigare skådat och mycket ambitiöst initiativ svarade 210 städer som representerar över 62 miljoner medborgare tack vare en samordnad vädjan med nätverken Energy Cities, C40, Eurocities, Fedarene, CEMR, ICLEI och Climate Alliance.

I ett gemensamt brev till EU-ledare som samlas i Sibiu, Rumänien, efterlyser borgmästarna mycket större ambitioner för att minska koldioxidutsläppen. Brevet uppmanar till en topp i utsläppen till nästa år, mer än halvering av utsläppen till 2030 och ett nettonoll EU till 2050.

Brevet skickades till ledare inom Europeiska kommissionen, medlemsstaternas regeringar, parlamentsledamöter och andra ledare.

Målet är att påverka skapandet av EU:s 2050 långsiktiga strategi. Städer måste ha en viktig roll i att utveckla den strategin som de valda ledare som kommer att vara mest ansvarsfulla för att uppnå dessa ambitiösa mål.

Den fullständiga strategin kommer inte att beslutas i Sibiu, men borgmästare vill understryka sitt stöd för en ambitiös strategi. Rådet hoppas kunna anta sin strategiska agenda för 2019–2024 vid toppmötet den 20–21 juni. Både Europeiska kommissionen och rådet har fastställt sina breda åtaganden, men förhoppningen är att den slutliga strategiska agendan kommer att ha mer precisa mål.

Insamlingen av underskrifter kommer att fortsätta fram till mötet för hållbar utvecklingsmål i FN i New York i september. Om din stad inte har kunnat skriva under ännu, skulle städerna gärna höra från din stad och ta med den i listan. Om du känner till en stad som kan vara intresserad kontakta Adrian Hiel [e-postskyddad]

Annons

Borgmästare och kommunchefer hävdar i sitt brev till ledarna att de kommer att spela en central roll för att uppnå 1.5 C-målet i Parisavtalet, genom att utveckla och implementera ambitiösa lokala planer och arbeta med medborgare, näringsliv och civilsamhället för att uppnå hållbar förändring. Men de säger att städer behöver ett möjliggörande europeiskt ramverk och åtgärder från nationella myndigheter för att garantera långsiktig stabilitet, beslutsamhet och resurser för att stödja sina klimatansträngningar.

I sitt brev skriver borgmästaren:

"Vi hoppas att vårt ledarskap kommer att inspirera dig att höja din ambition och ge dig förtroende för att nettonollutsläpp i mitten av seklet inte bara är nödvändigt och önskvärt – det är möjligt om vi arbetar tillsammans. Vi uppmuntrar er att ta detta ansvar, och vi, borgmästare, kommer att dela uppgiften att genomföra det, till förmån för europeiska medborgare och världen i stort.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend