Anslut dig till vårt nätverk!

Elektricitet till sammankoppling

#StateAid – Kommissionen godkänner en provisorisk åtgärd för att säkerställa en trygg lokal elförsörjning i #Slovakien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt enligt EU:s regler för statligt stöd den kompensation som Slovakien beviljar elföretaget Slovenské Elektrárne för att tillfälligt leverera en obligatorisk mängd el från inhemska bränslekällor till bystričanys elsystemnod i Slovakien.

Slovakien underrättade kommissionen om sina planer på att anförtro elföretaget Slovenské Elektrárne as en tillfällig skyldighet att tillhandahålla allmännyttiga tjänster för att säkerställa försörjningstryggheten i det geografiska området kring elsystemnoden Bystričany, som är otillräckligt ansluten till resten av det slovakiska elnätet.

Enligt skyldigheten att tillhandahålla allmännyttiga tjänster kommer Slovenské Elektrárne att från sitt kraftverk i Nováky leverera en obligatorisk mängd på minst 870 gigawattimmar och upp till 1,100 XNUMX gigawattimmar per år av el från inhemska bränslekällor till det geografiska området runt Bystričany-noden i slovaken. elnät.

Slovenské Elektrárne kommer att kompenseras av den slovakiska staten för att ha fullgjort denna skyldighet att tillhandahålla allmännyttiga tjänster, för att täcka skillnaden mellan dess intäkter från försäljning av el och andra tjänster och dess produktionskostnader. Kommissionen bedömde åtgärden inom ramen för EU regler om statligt stöd för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse (SGEI). Kommissionen fann att: (i) De enda elproducenter som är belägna i närheten av bystričanys elsystemnod är Novákys kraftverk och några mycket småskaliga vattenkraftverk.

Utan skyldigheten att tillhandahålla allmännyttiga tjänster skulle den nuvarande infrastrukturen för elproduktion inte garantera en tillförlitlig elförsörjning för det geografiska området kring elsystemnoden Bystričany. (ii) Åtgärden är proportionerlig, eftersom den förväntade avkastningen för Nováky-kraftverket är i linje med den för liknande kraftenheter och inte leder till överkompensation. (iii) Åtgärden är tidsbegränsad och kommer att upphöra när den nya försörjningsinfrastrukturen är i drift och i alla händelser senast i slutet av 2023.

Därför drog kommissionen slutsatsen att den slovakiska åtgärden är i linje med EU:s regler för statligt stöd, eftersom den främjar försörjningstryggheten i det geografiska området kring elsystemnoden Bystričany, utan att snedvrida konkurrensen i onödan.

Det fullständiga pressmeddelandet finns tillgängligt online i ENFRDESK.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend