Anslut dig till vårt nätverk!

Elektricitet till sammankoppling

#StateAid – Kommissionen inleder en djupgående utredning av #Litauens strategiska elreservåtgärd

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har inlett en djupgående utredning för att bedöma om det litauiska stödet till energibolaget AB Lietuvos Energija inom ramen för en strategisk reservåtgärd, som var på plats i Litauen fram till 2018, kan ha gynnat företaget på ett otillbörligt sätt och snedvriden konkurrensen i Inre marknaden, i strid med EU:s regler för statligt stöd.

From 2013 to 2018 (when the scheme was discontinued), the Lithuanian Power Plant (LPP), owned by AB Lietuvos Energija, Lithuania’s state-owned incumbent, was selected by the Lithuanian government to provide strategic reserve services with the intention of increasing security of electricity supply in Lithuania. LPP was paid for the provision of these services.

2016 mottog kommissionen ett formellt klagomål om att åtgärden var oförenlig med EU:s regler om statligt stöd. I detta skede är kommissionen oroad över att åtgärden kanske inte var i linje med EU:s regler om statligt stöd.

Kommissionen kommer nu att undersöka ytterligare för att avgöra om dess ursprungliga bekymmer bekräftas. Inledandet av en fördjupad undersökning ger Litauen och berörda tredje parter möjlighet att lämna synpunkter. Det påverkar inte resultatet av undersökningen.

Ett fullständigt pressmeddelande finns tillgängligt online i ENFRDELT.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend