Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

#FORATOM betonar vikten av långsiktig drift av befintlig kärnkraftsflotta

DELA MED SIG:

publicerade

on

Att säkerställa den europeiska kärnkraftsflottans långsiktiga drift kommer att hjälpa Europa att nå sina klimatmål till en överkomlig kostnad, enligt ett positionsdokument som utfärdades den 10 juli av FORATOM. 

"De mellanliggande avkarboniseringsmålen i övergången mot 2050 kan inte uppnås utan LTO för befintliga kärnkraftverk", säger FORATOMs generaldirektör Yves Desbazeille. "Faktum är att om EU skulle investera i att upprätthålla en fullt fungerande kärnkraftsflotta under denna period, skulle 58 % av dess elektricitet komma från källor med låga koldioxidutsläpp till 2030 – vilket gör EU till den globala ledaren inom klimatförändringspolitiken. Om inte, skulle andelen sjunka till 38%, vilket ökar de kumulativa utsläppen med cirka 1,500 2 miljoner ton CO2030 till XNUMX."

För att uppfylla EU:s ambition att minska koldioxidutsläppen i sin ekonomi kommer det att krävas användning av alla koldioxidsnåla källor och LTO för den befintliga kärnkraftsflottan kommer att ha en betydande inverkan på denna övergång. Ett ökande antal experter inser att kärnkraft kommer att behöva spela en viktig roll om världen ska nå sina koldioxidminskningsmål i mitten av seklet. Detta innebär att investera i Europa i både LTO och byggandet av betydande ny kärnkraftskapacitet (cirka 2 GW kärnkraftsnybyggnation). Båda är möjliga om EU:s institutioner, medlemsländer och den europeiska kärnkraftsindustrin samarbetar i partnerskap.

LTO erbjuder många fördelar. Det är till exempel ekonomiskt fördelaktigt jämfört med andra kraftkällor. Detta beror på att det kräver en mycket lägre kapitalinvesteringskostnad, vilket leder till låga investeringsrisker för investerare och kapitalmarknader, och lägre konsumentkostnader. Dessutom minskar det EU:s energiimportberoende av i första hand fossila bränslen och ger tillförlitlighet till nätet. Dessutom hjälper LTO branschen att upprätthålla och uppgradera kompetensen hos operatörer och leverantörer, vilket gör att den kan förbereda sig för förnyelse av flottan i framtiden.

För att säkerställa att Europa kan utnyttja de fördelar som LTO erbjuder med befintliga kärnreaktorer, har FORATOM lagt fram följande policyrekommendationer:

  • Säkerställa en sammanhängande, konsekvent och stabil EU-politisk ram (inklusive Euratom).
  • Kom överens om ett ambitiöst netto-nollmål för CO2-utsläpp för EU år 2050, i linje med Europeiska kommissionens långsiktiga vision för en klimatneutral ekonomi.
  • Utveckla och implementera en stark industristrategi för att säkerställa att Europa behåller sitt tekniska ledarskap.
  • Stödja mänsklig kompetensutveckling.

Kolla in FORATOM ståndpunkt ta reda på mer.

European Atomic Forum (FORATOM) är den Brysselbaserade branschorganisationen för kärnkraftsindustrin i Europa. Medlemskapet i FORATOM består av 15 nationella kärnkraftsföreningar. FORATOM representerar nästan 3,000 1,100,000 europeiska företag som arbetar i branschen, vilket stödjer cirka XNUMX XNUMX XNUMX jobb i EU.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend