#FORATOM framhäver betydelsen av en långsiktig drift av befintlig kärnvåning

| Juli 11, 2019

Att säkerställa den europeiska kärnkrafts långsiktiga driften kommer att bidra till att Europa uppnår sina klimatmål till en överkomlig kostnad, enligt ett ståndpapper som utgivits på 10 juli av FORATOM.

"De mellanliggande decarboniseringsmålen i övergången mot 2050 kan inte uppnås utan LTO hos befintliga kärnkraftverk", säger FORATOMs generaldirektör Yves Desbazeille. "Om EU skulle investera i att upprätthålla en helt operativ kärnvåning under denna period skulle 58% av sin el komma från koldioxidkällor av 2030 - vilket gör det till en global ledare för klimatpolitiken. Om inte, skulle andelen minska till 38%, vilket ökar de kumulativa utsläppen med cirka 1,500 miljoner ton CO2 av 2030. "

Att möta EU: s ambition att avkolka sin ekonomi kommer att kräva att man använder alla koldioxidkällor och LTO i den befintliga kärnvågen kommer att få en betydande inverkan på denna övergång. Allt fler experter inser att kärnvapen måste spela en viktig roll om världen ska nå sina CO2-reduktionsmål i mitten av århundradet. Det innebär att investera i Europa i både LTO och byggandet av väsentlig ny kärnkapacitet (runt 100GW för kärnbyggnad). Båda kan uppnås om EU-institutioner, medlemsstater och den europeiska kärnkraftsindustrin samarbetar i partnerskap.

LTO erbjuder många fördelar. Det är till exempel ekonomiskt fördelaktigt jämfört med andra kraftkällor. Detta beror på att det kräver en mycket lägre investeringskostnad, vilket leder till låga investeringsrisker för investerare och kapitalmarknader och lägre konsumentkostnader. Dessutom minskar EU: s import av energiimport av, främst fossila bränslen, och ger tillförlitlighet på nätet. Dessutom hjälper LTO industrin att upprätthålla och uppgradera operatörernas och leverantörernas kompetens, vilket gör det möjligt att förbereda sig för förnyelsen av flottan i framtiden.

För att säkerställa att Europa kan dra nytta av de fördelar som LTO erbjuder av befintliga kärnreaktorer, har FORATOM lagt fram följande politiska rekommendationer:

  • Säkerställa en sammanhängande, konsekvent och stabil EU-politikram (inklusive Euratom).
  • Godta ett ambitiöst CO2-utsläppsmål för EU i 2050, i linje med Europeiska kommissionens långsiktiga vision för en klimatneutral ekonomi.
  • Utveckla och genomföra en stark industriell strategi för att se till att Europa behåller sitt tekniska ledarskap.
  • Stödja utveckling av mänskliga kompetenser.

Kolla in FORATOM ståndpunkt ta reda på mer.

European Atomic Forum (FORATOM) är den brusselsbaserade branschorganisationen för kärnkraftsindustrin i Europa. Medlemskapet i FORATOM består av 15 nationella kärnföreningar. FORATOM representerar nästan 3,000 europeiska företag som arbetar inom industrin, som stöder runt 1,100,000-jobb i Europeiska unionen.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Energi, EU, Kärnenergi

Kommentarer är stängda.