Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Svårigheterna med # NordStream-2

publicerade

on

Historien om byggandet av Nord Stream-2 liknar till stor del en fascinerande roman, som också har en mystisk färg. Det verkar som om energiprojektet, som är lönsamt för hela Europa, har genomgått olika problem i fyra år och står inför många hinder och historien kan inte komma till slut. Sanningen återstår att alla ekonomiska projekt i Ryssland i väst oundvikligen står inför allvarliga politiska problem, som ofta leder till negativa resultat. Det räcker med att komma ihåg South Streams sorgliga historia, som bokstavligen har kvävts av EU på grund av den ökända motsägelse med det tredje energipaketet, skriver Alex Ivanov, Moskvas korrespondent.

Nord Stream-2 är en 1,234 XNUMX km lång gasledning under uppbyggnad från Ryssland till Tyskland över Östersjön. Det är en förlängning av Nord Stream-gasledningen. Rörledningen passerar genom de exklusiva ekonomiska zonerna och territoriella vatten i fem länder: Danmark, Finland, Tyskland, Ryssland och Sverige.

När det gäller kapacitet och längd är den nästan identisk med den nuvarande Nord Stream-gasledningen. Den skiljer sig från den vid ingången som ligger i Ust-Luga-regionen på den södra stranden av Finska viken. Det skiljer sig också i aktieägarnas sammansättning.

Tillsammans med konstruktionen av gasledningen utvidgas gasöverföringsnätet på land. Parallellt med den befintliga markförlängningen av Nord Stream (OPAL-gasledningen) bygger tyska företag Eugal-gasledningen för att leverera gas till det centraleuropeiska gasnavet nära staden Baumgarten (Österrike) och på territoriet till Tjeckien med driftsättning 2019 och 2021.

Projektet påverkar direkt eller indirekt intressena för ett brett spektrum av länder och företag och har väckt debatt i media.

Rörläggningen planerades slutföras senast det fjärde kvartalet 2019. Dessa planer kunde inte genomföras på grund av Danmarks position, som inte gav tillstånd för att ledningen skulle läggas genom dess exklusiva ekonomiska zon. I december 2019 avbröts byggandet av undervattensledningen med 93.5% beredskap på grund av USA: s sanktioner.

I oktober 2019 erhölls ett bygglov i Danmarks exklusiva ekonomiska zon - en rutt som sträckte sig 147 km till sydöstra Bornholms ö godkändes. Avtalet med Danmark tog mer än två år. När detta tillstånd erhölls hade alla andra havsdelar av rörledningen redan byggts.

Chefen för den tyska Bundestag-energikommittén, Klaus Ernst, sade nyligen att möjligheten att ansöka till FN studeras på grund av USA: s hot om att införa sanktioner mot Nord Stream-2-gasledningen.

Enligt honom är det oacceptabelt när ett land, till exempel USA, föreskriver till ett annat suveränt land eller den suveräna Europeiska unionen hur man ska lösa frågan om sin egen energiförsörjning. Politiker noterade att detta "motsäger alla rimliga förhållanden."

Ernst reagerade också på uttalandena från Europeiska kommissionen att om USA inför sanktioner kommer det att strida mot internationell lag. ”Det är ett brott att hota landets suveränitet på detta sätt,” sa han.

Politikaren påpekade att EU anser att sådant inflytande strider mot internationell rätt. Han medgav att Tyskland efter att ha ansökt till FN kan lämna in klagomål vid lämpliga domstolar.

Tidigare blev det känt att Ryssland uttryckte solidaritet med Tyskland kring byggandet av den största exportgasledningen "Nord stream-2" inför aktiv motstånd från USA. Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov sa att projektet att bygga gasledningen utvärderas positivt av alla europeiska länder som står inför "enastående sanktionstryck från USA."

USA motsätter sig aktivt byggandet av Nord Stream-2. I slutet av förra året infördes sanktioner mot alla företag som deltog i projektet, varefter schweiziska Allseas tvingades dra tillbaka sitt rörläggningsföretag från Östersjön. I framtiden utvidgades restriktionerna och inkluderades i us-försvarsbudgeten, inklusive försäkringsbolag som samarbetar med byggdeltagare.

Situationen kring den oavslutade ryska exportgasledningen "Nord stream-2" blir alltmer akut och problemen blir allt större. Fienderna och vännerna till det nya ryska röret som läggs på botten av Östersjön som kringgår Ukraina höjer ständigt insatserna. Å ena sidan hotar amerikanska senatorer att använda sanktioner för att förstöra den tyska hamnstaden Mukran, där logistikcentret för Pipeline-projektet är baserat. Å andra sidan försäkrar den ryska utrikesministern Sergey Lavrov sin tyska motsvarighet att Ryssland verkligen kommer att slutföra rörledningen.

Hittills har konstruktionen dock inte flyttat sig från den punkt där den frös i februari, när det schweiziska rörledningsföretaget vägrade att arbeta under påtryckningar från amerikanska sanktioner. Av de två ryska fartygen som bjöds på har ett - "Fortuna" redan återkallats av hyresgästerna, och det andra - "Akademik Chersky" har ännu inte börjat arbeta av okända skäl. Så hittills är det fortfarande oklart kommer Ryssland att kunna ta de återstående 6% av röret oavslutat till slutet? Det finns ingen information ännu vilka fartyg det ryska gasföretaget kommer att använda för att slutföra Nord Stream - 2.

Samtidigt motsatte sig 24 EU-länder USA: s planer att införa nya sanktioner mot Nord Stream-2. Endast tre vägrade att dela majoritetens åsikt, skriver den tyska tidningen Die Welt, med hänvisning till källor i europeiska diplomatiska kretsar.

Det noteras att den europeiska delegationen presenterade en "anteckning om protest" till USA: s utrikesdepartement under en videokonferens den 12 augusti. På vilken nivå detta gjordes och vilka länder som inte deltog i protesten rapporteras inte.

Även om det inte är svårt att gissa att en av dem är Polen, och två till är Östersjön. Estland - exakt. Eftersom det, i person som dess utrikesminister Urmas Reinsalu, skyndade sig att omedelbart förklara att USA: s sanktioner mot genomförandet av Nord Stream-2-projektet är i dess intressen.

Bland andra starka motståndare av Nord Stream-2 är verkligen Polen. För en tid sedan sade Polens anti-monopol vakthund UOKiK att den hade böter den ryska gasen titan Gazprom 57 miljoner dollar för "inte lyckats samarbeta i sin utredning av Nord Stream-2-rörledningen". Tillsammans med detta har Warszawa varit en lång tid förespråkare för Ukrainas desperata ansträngningar för att bevara den ryska gasexporten till Europa via dess pipeline-system. Ingen tvekan om att Nord Stream-2 på allvar kommer att undergräva Ukrainas exportkapacitet.

Trots de svårigheter som uppstår kring slutförandet av Nord Stream-2-konstruktionen är särskilt Moskva och Gazprom fast beslutna att sätta igång projektet under de kommande sex månaderna. Det verkar som att en mycket gynnsam faktor för Ryssland kommer att vara nästan enhälligt stöd från EU, vilket är upprörda av USA: s modiga beteende när man försöker förhindra projektet och samtidigt driva sin dyra flytande gas till den europeiska marknaden. Många analytiker tror att det i den närmaste framtiden kommer att bli ett frigörande i denna extremt komplicerade berättelse.

Kina

Kina: Topputsläpp före 2030 och klimatneutralitet före 2060

publicerade

on

Efter talet av president Xi Jinping till FN: s generalförsamling den 22 september 2020 har energiomvandlingskommissionen gett följande svar: ”President Xis åtagande att Kina kommer att toppa utsläppen före 2030 och sträva efter koldioxidneutralitet före 2060 är en enorm steg framåt i kampen mot skadlig klimatförändring och ett välkommet exempel på ansvarsfullt globalt ledarskap. Stark politik och stora investeringar. särskilt fokuserad på ren elektrifiering av ekonomin, kommer att behövas för att uppnå målet för mitten av århundradet. Analyser från ETC China har gett oss förtroendet för att en fullt utvecklad rik nollkoldioxidekonomi är möjlig. Prioriteten är nu att se till att åtgärder under 2020-talet, och särskilt i den 14: e femårsplanen, uppnår snabba framsteg mot de dubbla målen. ” Adair Turner, medordförande, Energy Transitions Commission.

ETC-rapporter om Kina

I juni 2020 släppte Energy Transitions Commission (ETC) och Rocky Mountain Institute (RMI) gemensamt rapporten - Uppnå grön återhämtning för Kina: Att sätta nollkolelektrifiering i centrum.

I november 2019 släppte Energy Transitions Commission (ETC) och Rocky Mountain Institute (RMI) gemensamt - Kina 2050: En fullt utvecklad rik nollkolekonomi.

Om Energy Transitions Commission

Energy Transitions Commission (ETC) är en global koalition av ledare från hela energilandskapet som åtagit sig att uppnå nettoutsläpp vid mitten av århundradet, i linje med klimatmålet i Paris att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 ° C och helst till 1.5 ° C. Våra kommissionärer kommer från en rad organisationer - energiproducenter, energiintensiva industrier, teknikleverantörer, finansaktörer och icke-statliga miljöorganisationer - som verkar i utvecklade länder och utvecklingsländer och spelar olika roller i energiomställningen. Denna mångfald av synpunkter informerar vårt arbete: våra analyser utvecklas med ett systemperspektiv genom omfattande utbyten med experter och utövare.

För mer information, besök ETC-webbplats.

Fortsätt läsa

Elektricitet till sammankoppling

EPO-IEA-studie: Snabb ökning av batteriinnovation spelar en nyckelroll i övergången till ren energi

publicerade

on

  • Uppfinningar av elektricitetslagring visar en årlig tillväxt på 14% under det senaste decenniet, konstaterar gemensam studie av Europeiska patentverket (EPO) och International Energy Agency (IEA)

  • Mängden batterier och annan energilagring behöver växa femfaldigt fram till 2040 för att sätta världen på rätt spår för klimat och hållbara energimål

  • Elbilar är nu de främsta drivkrafterna för batteriinnovation

  • Framstegen inom uppladdningsbara litiumjonbatterier fokuserar på de flesta nya uppfinningar

  • Asiatiska länder har en stark ledning i det globala batteriteknikloppet

  • Accelererad innovation behövs för att driva fram Europas övergång till ren energi för att uppfylla målet för den europeiska gröna affären

Att förbättra kapaciteten att lagra el spelar en nyckelroll i övergången till ren energiteknik. Mellan 2005 och 2018 växte patentverksamheten inom batterier och annan teknik för lagring av elektricitet genomsnittlig årlig andel på 14% över hela världen, fyra gånger snabbare än genomsnittet för alla teknikområden, enligt en gemensam studie som publicerades idag av Europeiska patentverket (EPO) och Internationella energibyrån (IEA).

Rapporten, Innovation inom batterier och ellagring - en global analys baserad på patentdata, visar att batterier står för nästan 90% av all patenteringsaktivitet inom området för lagring av elektricitet, och det ökningen av innovation drivs främst av framstegen inom uppladdningsbara litiumjonbatterier som används i elektroniska konsumentanordningar och elbilar. I synnerhet elrörlighet främjar utvecklingen av nya litiumjon kemi som syftar till att förbättra effekt, hållbarhet, laddnings / urladdningshastighet och återvinningsbarhet. Tekniska framsteg drivs också av behovet att integrera större mängder förnybar energi såsom vind- och solenergi i elnät.

Studien visar också att Japan och Sydkorea har etablerat en stark ledning inom batteriteknik globalt, och att teknisk utveckling och massproduktion i en allt mer mogen industri har lett till ett betydande prisfall på batterier de senaste åren - med nästan 90% sedan 2010 när det gäller Li-ion-batterier för elfordon, och med ungefär två tredjedelar under samma period för stationära applikationer, inklusive elnäthantering.

Att utveckla bättre och billigare ellagring är en stor utmaning för framtiden: Enligt IEA: s scenario för hållbar utveckling, för att världen ska kunna uppfylla klimat- och hållbarhetsmål, nära 10 000 gigawattimmar batterier och andra former av energilagring kommer att krävas över hela världen fram till 2040 - 50 gånger så stor som den nuvarande marknaden. Effektiva lagringslösningar behövs för att driva fram Europas övergång till ren energi för att uppfylla målet med den europeiska gröna affären: att göra kontinenten klimatneutral fram till 2050.

"Ellagringstekniken är avgörande när det gäller att tillgodose efterfrågan på elmobilitet och uppnå den förändring mot förnybar energi som behövs för att mildra klimatförändringarna, säger EPO: s ordförande António Campinos. ”Den snabba och ihållande ökningen av innovation inom ellagring visar att uppfinnare och företag tar itu med utmaningen med energiövergången. Patentuppgifterna avslöjar att även om Asien har en stark ledning inom denna strategiska industri kan USA och Europa räkna med ett rikt innovationsekosystem, inklusive ett stort antal små och medelstora företag och forskningsinstitutioner för att hjälpa dem att hålla sig i loppet för nästa generation batterier. ”

"IEA-prognoser gör det klart att energilagring kommer att behöva växa exponentiellt under de kommande decennierna för att göra det möjligt för världen att nå internationella klimat- och hållbara energimål. Accelererad innovation kommer att vara avgörande för att uppnå den tillväxten, säger IEA: s verkställande direktör Fatih Birol. "Genom att kombinera IEA: s och EPO: s kompletterande styrkor belyser denna rapport nytt ljus över dagens innovationstrender för att hjälpa regeringar och företag att fatta smarta beslut för vår energiframtid."

Elektriska fordon ökar Li-ion-innovation

Rapporten, som presenterar de viktigaste trenderna inom innovation inom lagring av el mellan 2000 och 2018, mätt i termer av internationella patentfamiljer, visar att litiumjon (Li-jon) -teknologi, som är dominerande inom bärbar elektronik och elfordon, har drivit det mesta av batteriinnovationen sedan 2005. År 2018 svarade framstegen inom Li-ion-celler för 45% av patenteringsaktiviteten relaterad till battericeller jämfört med bara % för celler baserade på andra kemier.

Under 2011 gick elbilar förbi konsumentelektronik som den största tillväxtfaktorn för Li-ion-batterirelaterade (Se diagram: Antal IPF: er relaterade till applikationer för batteripaket). Denna trend belyser bilindustrins pågående arbete för att avkolonnera och utveckla alternativa tekniker för ren energi. Att säkerställa att batterier i elfordon är effektiva och tillförlitliga är avgörande för att uppmuntra konsumenternas användning efter 2020, varefter strängare EU-omfattande utsläppsmål kommer att gälla för fossila bränslefordon.

Andelen uppfinningar från europeiska länder är relativt blygsam inom alla områden av Li-jonteknik, men den är dubbelt så hög i framväxande fält jämfört med mer etablerade, till exempel genererar 11% av uppfinningarna i både litiumjärnfosfat (LFP) och Litium nickel kobolt aluminiumoxid (NCA), som båda ses som lovande alternativ till nuvarande Li-jon kemier.

Förbättringar av batteripaket för elbilar har också gett positiva spill-over-effekter på stationära applikationer, inklusive elnäthantering.

Rapporten visar också att patentaktivitet inom tillverkning av battericeller och cellrelaterad teknisk utveckling har vuxit tre gånger under det senaste decenniet. Dessa två fält stod tillsammans för nästan hälften (47%) av all patenteringsaktivitet relaterad till battericeller 2018, en tydlig indikation på mognaden i branschen och den strategiska betydelsen av att utveckla effektiv massproduktion.

Dessutom kommer andra lagringsteknologier, såsom superkapacitorer och redoxflödesbatterier, snabbt fram med potential att ta itu med några av svagheterna hos Li-ion-batterier.

Asiatiska företag i spetsen

Studien visar att Japan har en tydlig ledning i den globala loppet för batteriteknik, med en 40.9% andel internationella patentfamiljer inom batteriteknik 2000-2018, följt av Sydkorea med 17.4% andel, Europa (15.4%), USA (14.5%) och Kina (6.9%). Asiatiska företag står för nio av de tio bästa globala sökandena för patent relaterade till batterier och för två tredjedelar av de 25 bästa, vilket också inkluderar sex företag från Europa och två från USA. De fem bästa sökande (Samsung, Panasonic, LG, Toyota och Bosch) genererade tillsammans över en fjärdedel av alla IPF mellan 2000 och 2018. I Europa domineras innovation inom ellagring av Tyskland, som ensam står för mer än hälften av internationella patentfamiljer inom batteriteknik med ursprung i Europa. (Se graf: Geografiska ursprung för europeiska IPF: er inom batteriteknik, 2000-2018).

Medan innovation inom batteriteknik fortfarande till stor del är koncentrerad till en begränsad grupp av mycket stora företag, i USA och Europa, spelar även mindre företag, universitet och offentliga forskningsorganisationer en viktig roll. För USA står 34.4% för små och medelstora företag och 13.8% av de arkiverade IPF: erna är universitet / forskningsorganisationer. För Europa är siffrorna 15.9% respektive 12.7%, kontrasterande med Japan (3.4% / 3.5%) och Republiken Korea (4.6% / 9.0%).

Mer

Läs sammanfattningen

Läs hela studien

Anteckningar till redaktören

Om internationella patentfamiljer

Patentanalysen i denna rapport bygger på konceptet för internationella patentfamiljer (IPF). Varje IPF representerar en unik uppfinning och inkluderar patentansökningar som lämnas in och publiceras i minst två länder eller lämnas in och publiceras av ett regionalt patentkontor samt publicerade internationella patentansökningar. IPF: er representerar uppfinningar som uppfinnaren anser vara tillräckligt viktiga för att söka skydd internationellt, och endast en relativt liten andel av ansökningarna uppfyller faktiskt denna tröskel. Detta koncept kan därför användas som en sund grund för att jämföra internationella innovationsaktiviteter, eftersom det minskar de fördomar som kan uppstå när man jämför patentansökningar mellan olika nationella patentkontor.

Om EPO

Med nästan 7 000 anställda, Europeiska patentverket (EPO) är en av de största public service-institutionerna i Europa. Huvudkontoret i München med kontor i Berlin, Bryssel, Haag och Wien grundades EPO för att stärka samarbetet kring patent i Europa. Genom EPO: s centraliserade patenttilldelningsförfarande kan uppfinnare få patentskydd av hög kvalitet i upp till 44 länder, som täcker en marknad med cirka 700 miljoner människor. EPO är också världens ledande myndighet inom patentinformation och patentsökning.

Om International Energy Agency
Vårt Internationella energibyrån (IEA) är kärnan i den globala dialogen om energi och tillhandahåller auktoritär analys, data, policyrekommendationer och verkliga lösningar för att hjälpa länder att skapa säker och hållbar energi för alla. IEA tar ett helt bränsle, allteknologiskt tillvägagångssätt och förespråkar politik som förbättrar tillförlitlighet, överkomlighet och hållbarhet hos energi. IEA stöder övergångar av ren energi över hela världen för att hjälpa till att uppnå globala hållbarhetsmål.

Mediekontakter Europeiska patentverket

Luis Berenguer Giménez

Rektor Kommunikation / talesman

Tel .: + 49 89 2399 1203
[E skyddas]

Fortsätt läsa

Elektricitet till sammankoppling

ElectroGasMalta har sammanfattat sitt kraftverkprojekt i Delimar

publicerade

on

Electrogas-konsortiet höll nyligen en presskonferens där det tillkännagav resultaten av en intern revision av sitt företag. Företaget sa att det började en "omfattande intern juridisk och rättsmedicinsk granskning" 2019 efter utnämningen av tre nya styrelseledamöter. Granskningen visade att det inte fanns några tecken på korruption i projektet att bygga ett gaskraftverk i Delimar med deltagande av Siemens Projects Ventures och SOCAR Trading.

Enligt Energogas avslöjade granskningen inga tecken på några överträdelser i anbudsskedet, byggandet av kraftverket och driften av Electrogas.

Electrogas rapporterade också att ett projekt värt mer än 500 miljoner euro för byggandet av ett nytt 210 MW kraftverk och en LNG-återförgasningsterminal genomfördes av ElectroGas Malta, som inkluderar SOCAR Trading. I partnerskap med Siemens och det lokala investeringsbolaget GEM vann det ett offentligt anbud på Malta 2013.

Det är känt att ledningen för Electrogas förändrades efter att aktieägaren Jorgen fenek avgick.
Fenech ingick i joint venture "jam holdings", som äger 33.34% av kraftverket. SOCAR Trading och Siemens Projects Ventures äger 33.34 procent vardera.

Under 2015 tecknade ElectroGas Malta ett avtal med SOCAR som ger exklusiva långsiktiga rättigheter att leverera LNG till Malta för kraftverket. Den första satsen LNG levererades till ön i januari 2017, vilket skapade förutsättningar för Malta att helt överge eldningsolja som en källa för elproduktion. Som tidigare påpekats av Maltas premiärminister, Joseph Muscat, hjälpte detta till att sänka elpriserna för den maltesiska befolkningen med 25% och bidrog till en minskning av giftiga utsläpp till atmosfären med 90%.

ElectroGas Malta kommer också att leverera el och naturgas till det statligt ägda energibolaget Enemalta i 18 år. Ett projekt värt mer än 500 miljoner euro för att bygga ett nytt 210 MW kraftverk och en LNG-återförgasningsterminal på Malta med deltagande av SOCAR Trading lanserades i december 2014 och slutfördes i januari 2017.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend