Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Investera i ny energiinfrastruktur: grönt ljus för EU-bidrag till en miljard euro

publicerade

on

EU: s medlemsstater har kommit överens om ett kommissionsförslag att investera 998 miljoner euro i nycklar Europeiska energiinfrastrukturprojekt under Sammanlänkat Europa (CEF). Ekonomiskt stöd kommer att ges till arbeten och studier av tio projekt, i linje med målen för programmet European Green Deal; 84% av finansieringen går till el- eller smartnätprojekt. Det största beloppet går till Baltiskt synkroniseringsprojekt (720 miljoner euro) för att bättre integrera elmarknaderna i Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Möte med den litauiska presidenten och premiärministrarna i Estland, Lettland och Polen för att fira finansieringen till Baltic Synchronization Project, president Ursula von der Leyen (avbildad) sade: ”Idag är en mycket viktig dag för Europa. Det är ett landmärke i slutet av isoleringen av den baltiska energimarknaden. Detta projekt är bra för att ansluta Europa, bra för vår energisäkerhet och det är bra för den europeiska gröna affären. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”Dessa tio projekt kommer att bidra till ett mer modernt, säkert och smart energiinfrastruktursystem, vilket är avgörande för att leverera European Green Deal och uppfylla våra ambitiösa klimatmål 2030. Gårdagens beslut markerar ett avgörande steg i synnerhet den baltiska synkroniseringsprocessen, ett projekt av europeiskt strategiskt intresse. Dessa investeringar kommer att hjälpa till att upprätthålla EU: s ekonomiska återhämtning och skapa arbetstillfällen. ”

Bland de tio projekten finns två för elöverföring, ett för smarta elnät, sex för CO2-transport och ett för gas. Presidentens anmärkningar vid morgonens möte finns tillgängliga här och ett pressmeddelande om finansieringen för de tio projekten finns tillgängligt här.

Energi

Konferens om teknikplan 2020

publicerade

on

Idag (23 november), energikommissionär Kadri Simson (avbildad) kommer att delta i Strategic Energy Technology (SET) Plan 2020 conference, som fokuserar på temat "Att göra SET-planen lämplig för EU: s gröna återhämtning". Tillsammans med kommissionen och det tyska ordförandeskapet för EU: s råd kommer detta två dagar långa evenemang att diskutera SET-planens bidrag till de mer ambitiösa energi- och klimatmålen för 2030 och 2050.

Kommissionär Simson kommer att hålla inledningsanförandet och gå med i ministerpanelen på hög nivå för att utbyta åsikter om EU: s väg mot övergången till ren energi och vikten av forskning och innovation för att öka konkurrenskraften och hålla Europa i spetsen för ren energiteknik. Mer information finns på SET Plan konferenswebbplats.

Fortsätt läsa

Energi

Nord Stream-2 och USA: s sanktioner 

publicerade

on

Washingtons hot om sanktioner mot Nord Stream-2-projektet är inget annat än försök att få ut Ryssland från den europeiska gasmarknaden med icke-marknadsinstrument. Detta uttalades av chefen för Gazprom export ("dotter" till Gazprom PJSC) Elena Burmistrova, som talade vid onlinekonferensen, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

"Tyvärr finns det ett ytterligare hot, som alltmer påverkar vårt samarbete är en politisk konfrontation i allmänhet och i synnerhet hotet om USA: s sanktioner mot Nord Stream-2", sa hon.

Enligt Burmistrova har amerikanska leverantörer av flytande naturgas (LNG) stört den europeiska marknaden och kan inte stabilisera honom. "Nu försöker USA att få ut Ryssland genom att använda instrument som inte är marknadsförda", tror toppchefen.

USA: s hot att införa sanktioner mot Nord stream 2 är försök att få ut Ryssland från den europeiska gasmarknaden med icke-marknadsinstrument, säger Elena Burmistrova.

Tidigare sade den ryska ambassadören i USA, Anatoly Antonov, att den amerikanska sidaens handlingar i förhållande till "Nord stream - 2" orsakades av önskan att få Moskva att betala för en oberoende utrikespolitik.

Under tiden i början av oktober hittade Danmark ett sätt att kringgå USA: s sanktioner mot Nord Stream-2. Enligt många nyhetsrapporter gav Köpenhamn, som hade dragit fötterna under många år med tillstånd att bygga röret, klartecken för dess drift i förväg och hur detta skulle påverka genomförandet av projektet.

På den första dagen av den nya polska regeringens arbete, där ställningen som vice premiärminister med ansvar för nationell säkerhet ges till Russophobe Jaroslaw Kaczynski, sade chefen för den polska antitrustregleringen UOKiK Tomasz Krustny att hans avdelning hade slutfört Nord Stream-2 dagen innan och beslutade att ålägga Rysslands Gazprom böter på 29 miljarder zloty (7.6 miljarder dollar). I Warszawa är de övertygade om att projektdeltagarna tidigare skulle ha meddelat UOKiK och fått samtycke.

"Vi pratar om konstruktion utan samtycke från Antimonopol tyska kansler Angela Merkel gör liknande uttalanden:" Vi har olika åsikter om Nord stream-2. Vi anser att detta projekt är ekonomiskt. Vi är för diversifiering. Projektet utgör inte ett hot mot diversifieringen, sade politiker vid ett möte med den polska premiärministern Mateusz Morawiecki i februari 2020.

Tyskarna är verkligen för diversifiering. Den tyska energidoktrinen för de närmaste tre åren hänvisar till byggandet av terminaler för mottagning av flytande naturgas (LNG). Enkelt uttryckt skulle Berlin importera bränsle från andra leverantörer: amerikaner eller Qataris. Detta ser något konstigt ut med tanke på de nuvarande förbindelserna mellan Tyskland och Gazprom (där Tyskland har alla chanser att bli en nyckelaktör på den europeiska energimarknaden). Samtidigt är kostnaden för LNG definitivt dyrare än huvudgas. För att inte tala om att byggandet av LNG-infrastruktur också kostar pengar (minst 500 miljoner euro för en terminal i Brunsbuttel, enligt Bloomberg).

Å andra sidan föreskriver samma tyska energidoktrin en fullständig avvisning av kolanvändningen (2050). Detta görs av miljöskäl. Kol är ett billigt bränsle, men dess användning är farligt på grund av skadliga ämnen som släpps ut i atmosfären. Gas är en mycket säkrare typ av bränsle för miljön. Det visar sig att efterfrågan på den från Tyskland kommer att växa, men tyskarna kommer inte att kunna tillgodose sina gasbehov genom att importera LNG från USA och Qatar. Berolins planer för flytande naturgas är troligtvis bara ett steg för att diversifiera leveranser, men landet kommer inte att kunna vägra ryskt bränsle, säger experter ..

Tyskland har alltid varit den främsta lobbyisten för byggandet av Nord Stream-2. Detta är förståeligt: ​​efter att gasledningen tas i drift kommer Tyskland att bli det största gasnavet i Europa och få både politiska poäng och finansiella flöden. Två tyska företag deltar i byggandet av Nord Streams andra filial: E.ON och Wintershall (båda har 10% vardera).

Häromdagen hävdade den tyska utrikesministern Heiko Maas att gasledningen är ekonomisk. "Nord stream-2 är ett projekt inom den privata ekonomin. Detta är ett rent kommersiellt, ekonomiskt projekt", citerades Maas av TASS.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör liknande uttalanden: "Vi har olika åsikter om Nord stream. Vi anser att detta projekt är ekonomiskt. Vi är för diversifiering. Projektet utgör inte ett hot mot diversifieringen", sade politiker vid ett möte. med den polska premiärministern Mateusz Morawiecki i februari 2020.

Det verkar som om ingen annan i Europa bryr sig om frågan om USA: s sanktioner i samband med byggandet av gasledningen Nord stream - 2. De har länge förstått att deras egna ekonomiska intressen är mycket viktigare än amerikanska påståenden, och därför försöker de övervinna det amerikanska trycket på alla möjliga sätt för deras ekonomiska fördelar.

Fortsätt läsa

Biobränslen

Kommissionen godkänner ett års förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt förlängningen av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige. Sverige har befriat flytande biodrivmedel från energi- och koldioxidbeskattning sedan 2002. Systemet förlängdes efter kommissionens beslut i fall SA. 48069 2017 till och med den 31 december 2020. Genom detta beslut godkänner kommissionen ett års förlängning av skattebefrielsen (från den 01 januari 2021 till den 31 december 2021).

Syftet med skattebefrielsen är att öka användningen av biodrivmedel och att minska användningen av fossila bränslen inom transport. Kommissionen utvärderade åtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt Riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi 2014-2020. Kommissionen fann att skattebefrielserna är nödvändiga och lämpliga för att stimulera produktion och konsumtion av inhemska och importerade biobränslen utan att snedvrida konkurrensen på den inre marknaden. Dessutom kommer systemet att bidra till ansträngningarna för både Sverige och EU som helhet för att leverera Parisavtalet och gå mot 2030 förnybara energikällor och CO₂-mål.

Stödet till livsmedelsbaserade biodrivmedel bör förbli begränsat, i linje med tröskelvärdena i det reviderade direktivet om förnybar energi. Dessutom kan undantaget endast beviljas när operatörerna visar att de uppfyller hållbarhetskriterierna, som kommer att införlivas av Sverige i enlighet med det reviderade direktivet om förnybar energi. På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att åtgärden är i linje med EU: s regler för statligt stöd. Mer information kommer att finnas på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under saksnummer SA.55695.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend