Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Azerbajdzjan gräver upp det första gaskondensatet i Shafag-Asiman

DELA MED SIG:

publicerade

on

Azerbajdzjans SOCAR har gjort den första upptäckten av gaskondensat i Shafag-Asiman-fälten, rapporterade företaget.

Enligt uttalandet: "När vi nådde ett djup av 7,189 XNUMX meter i en prospekteringsbrunn borrad i Shafag-Asiman-blocket, en del av den azerbajdzjanska sektorn i Kaspiska havet, hittades det första gaskondensatet. Det innebar ett framgångsrikt slutförande av borrningen av Fasila-formationen i gasfältet. Samtidigt, för att fullt ut förstå reservernas omfattning och storlek, kommer lämplig teknisk design att behövas för att borra en extra lateral bedömningsbrunn mot strukturens båge.”

Prospektering vid Shafag-Asiman-blocket pågår som en del av SOCAR-BP-satsningen. I enlighet med Production Sharing Agreement (PSA) borrades brunnen av BP på ett djup av 623 meter, med hjälp av Heydar Aliyev halvt nedsänkbara rigg som drivs av Caspian Drilling Company (CDC). Borrningen startade den 11 januari 2020.

Shafag-Asiman, ett komplex av geologiska strukturer till havs som upptäcktes 1961, ligger 125 km sydost om Baku och täcker en yta på 1,100 650 kvadratmeter. Här sträcker sig vattendjupet från 800 till 7 meter. Den 2010 oktober 30 ingick SOCAR och BP ett 3-årigt avtal om prospektering, utveckling och produktionsdelning av Shafag-Asiman offshoreblocket i den azerbajdzjanska sektorn av Kaspiska havet. Enligt kontraktet genomförde BP en 2012D-seismisk undersökning vid Shafag-Asiman-blocket 2020. Efter att ha undersökt uppgifterna identifierade de två partnerna platsen för den första prospekteringsbrunnen och påbörjade den XNUMX.

SOCAR är involverat i att utforska olje- och gasfält, producera, bearbeta och transportera olja, gas och gaskondensat, marknadsföra petroleum och petrokemiska produkter på inhemska och internationella marknader och leverera naturgas till industrin och allmänheten i Azerbajdzjan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend