Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Nigerias olje- och gassektorreform skulle bli lag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Förra veckan godkände båda kamrarna i Nigerias parlament den efterlängtade petroleumindustrin (PIB), som kommer att träda i kraft när den får presidentens avstängning, som förväntas följa under de kommande veckorna. Betydande reformer av olje- och gassektorn har övervägs i över ett decennium, och det nya lagförslaget innehåller viktiga bestämmelser för att generera välbehövliga investeringar och återuppliva Nigerias energisektor. skriver Colin Stevens.

Reformernas brådskande behov har aldrig varit större, till följd av Nigerias beroende av olje- och gassektorn för valutakursintäkter och statliga intäkter (representerande 90% respektive 60%). Eftersom investeringar i den privata sektorn globalt alltmer kanaliseras till renare energikällor krymper poolen av tillgängliga investeringar, förvärrad av den globala pandemin. För att ett land som Nigeria, som har de näst största oljereserverna på kontinenten, ska övergå från fossila bränslen krävs dock betydande investeringar för att stödja utvecklingen av infrastruktur och humankapital.

Nuvarande administrationens åtagande att reformera

Annons

Som ett resultat har president Muhammadu Buharis administration gjort att lagförslaget är en nyckelprioritet under denna period och hanterar de spärrar som enligt en KPMG-rapport, har tidigare förhindrat att det går under 2008, 2012 och 2018. Det nuvarande lagförslaget syftar till att införa ändringar av royaltyavtal och skattemässiga villkor för att blidka utländska oljeproducenter, samt ta itu med oron hos de samhällen där olja utvinns. Utländska oljeproducenter som Chevron, ENI, Total och ExxonMobil har allt tillståndd att miljarder dollar i investeringar har hållits kvar på grund av den långsamma utvecklingen av lagförslaget, vilket ger förtroende för lokala intressenter att införandet av lagförslaget kommer att leda till en våg av investeringar.

En annan viktig vägspärr som den nuvarande administrationen har lyckats navigera i var hållen hos värdsamhällen, som tidigare hade varit sidokantade under processen och försökt blockera lagförslaget. Petroleum Host Community Development (PHCD) försöker ta itu med deras oro genom att ge direkta sociala och ekonomiska fördelar från petroleumsverksamhet till värdsamhällen och skapa en ram för att stödja en hållbar utveckling, genom att skapa ett förtroende, genom vilket samhällen kommer att göra anspråk på en 3 % andel av den regionala oljekapital som genereras genom produktion.

Regeringsreformer

Annons

Behovet av reformer av styrelseformerna har också ofta nämnts som ett hinder för investeringar i sektorn. Enligt den nya propositionen kommer det befintliga Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) att övergå från ett statligt till ett aktiebolag, vilket möjliggör större transparens och effektivitet. Formell segmentering av industrin i uppströms- och mellan- och nedströmssektorn, med separata tillsynsmyndigheter, kommer också att möjliggöra tydligare tillsyn. Lagförslaget har välkomnats av landets Center for Transparency Advocacy, som kallas det är ett ”positivt steg” mot en reformerad energibransch.

Förbereder sig för energiövergången

Innan lagförslaget godkändes krävde kommentatorer fler bestämmelser som uttryckligen behandlar klimatförändringsproblem och banar väg för diversifiering till hållbar energiproduktion. Miljöbestämmelser inklusive upprättande av saneringsfonder och krav på miljöhanteringsplaner är positiva steg, men de uppfyller endast och överskrider inte de grundläggande internationella standarderna och är därför inte sett som tillräckligt ambitiösa.

Det finns dock en klar potential för Petroleum Investment Bill att generera betydande statliga intäkter, som sedan kan investeras i sektorn för förnybar energi. Initiativ som regeringens solkraftsplan, som kommer att se 2.3 biljoner naira (cirka 4.7 miljarder euro) av COVIDs ekonomiska återvinningsfond som ägnar sig åt installation av fem miljoner solsystem, visar en vilja att investera i koldioxidsnål energiproduktion.

Resultatet av dessa reformer, som till stor del svarar på den stora kritik som riktats mot Nigerias olje- och gassektor under de senaste decennierna, är ökad tydlighet för potentiella investerare. I kombination med öppnandet av den globala ekonomin och ett bredare engagemang för infrastrukturinvesteringar och hållbara energiinitiativ är PIB: s övergång lovande för Nigeria.

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen godkänner grekiska åtgärder för att öka tillgången till el för PPC: s konkurrenter

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s antitrustregler gjort juridiskt bindande åtgärder som Grekland föreslagit för att låta konkurrenterna till Public Power Corporation (PPC), den grekiska statliga elägaren, köpa mer el på längre sikt. Grekland lade fram dessa åtgärder för att undanröja den snedvridning som skapades av PPC: s exklusiva tillgång till brunkolseldad produktion, som kommissionen och unionsdomstolarna hade funnit för att skapa ojämlikhet på de grekiska elmarknaderna. De föreslagna åtgärderna upphör att gälla när befintliga brunkolsanläggningar slutar fungera kommersiellt (vilket för närvarande förväntas 2023) eller senast den 31 december 2024.

I sitt beslut i mars 2008fann kommissionen att Grekland hade åsidosatt konkurrensreglerna genom att ge PPC privilegierade åtkomsträtt till brunkol. Kommissionen uppmanade Grekland att föreslå åtgärder för att korrigera de konkurrensbegränsande effekterna av denna överträdelse. På grund av överklaganden vid både tribunalen och EU -domstolen och svårigheter med att genomföra ett tidigare rättsmedel har sådana korrigerande åtgärder inte genomförts hittills. Den 1 september 2021 lämnade Grekland in en ändrad version av åtgärderna.

Kommissionen har kommit fram till att de föreslagna åtgärderna helt tar itu med den överträdelse som kommissionen identifierade i sitt beslut 2008, mot bakgrund av den grekiska planen att avveckla all befintlig brunkolseldad produktion senast 2023 i linje med Greklands och EU: s miljömål. Executive Vice President Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrenspolitiken, sa: ”Beslutet och de åtgärder som Grekland föreslår kommer att göra det möjligt för PPC: s konkurrenter att bättre skydda sig mot prisvolatilitet, vilket är en viktig del för dem att konkurrera på marknaden för el och erbjuda konsumenterna stabila priser. Åtgärderna går hand i hand med den grekiska planen att avveckla dess mycket förorenande brunkolseldade kraftverk genom att avskräcka från användningen av dessa anläggningar, helt i linje med European Green Deal och EU: s klimatmål. ”

Annons

Ett fullständigt pressmeddelande är tillgängligt nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Biobränslen

Kommissionen godkänner ett års förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige

publicerade

on

EU -kommissionen har godkänt, enligt EU: s regler för statligt stöd, förlängningen av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige. Sverige har undantagit flytande biobränslen från energi och CO₂ -beskattning sedan 2002. Åtgärden har redan förlängts flera gånger, sista gången i oktober 2020 (SA.55695). Genom dagens beslut godkänner kommissionen ytterligare en förlängning av skattebefrielsen med ett år (från 1 januari till 31 december 2022). Syftet med skattefrihetsåtgärden är att öka användningen av biobränslen och att minska användningen av fossila bränslen i transporter. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt Riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Kommissionen fann att skattebefrielserna är nödvändiga och lämpliga för att stimulera produktion och konsumtion av inhemska och importerade biodrivmedel utan att onödigt snedvrida konkurrensen på den inre marknaden. Dessutom kommer systemet att bidra till både Sveriges och EU: s ansträngningar för att nå Parisavtalet och gå mot 2030 -målen för förnybar energi och CO₂. Stödet till livsmedelsbaserade biobränslen bör förbli begränsat, i linje med de trösklar som anges av reviderat direktiv om förnybar energi. Dessutom kan undantaget endast beviljas när operatörer visar att hållbarhetskriterierna uppfylls, vilket kommer att införlivas av Sverige enligt kraven i det reviderade förnybara energidirektivet. På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att åtgärden överensstämmer med EU: s regler för statligt stöd. Mer information kommer att finnas tillgänglig på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under saksnummer SA.63198.

Annons

Fortsätt läsa

Energi

Biden administration syftar till att sänka kostnaderna för sol-, vindprojekt på offentlig mark

publicerade

on

By

Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. Bild tagen 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett

Biden -administrationen planerar att göra federala länder billigare att komma åt för sol- och vindkraftsutvecklare efter att renkraftsindustrin argumenterade i ett lobbyingstryck i år att hyresavgifter och avgifter är för höga för att dra investeringar och kan torpedera presidentens klimatförändringsagenda, skriva Nichola brudgum och Valerie Volcovici.

Washingtons beslut att se över den federala markpolitiken för förnybara energiprojekt är en del av en bredare insats från president Joe Bidens regering för att bekämpa den globala uppvärmningen genom att öka ren energiutveckling och avskräcka från borrning och kolbrytning.

"Vi inser att världen har förändrats sedan förra gången vi tittade på detta och uppdateringar måste göras", säger Janea Scott, seniorrådgivare till USA: s inrikesdepartements biträdande sekreterare för mark och mineraler, till Reuters.

Annons

Hon sa att administrationen studerar flera reformer för att göra federala länder enklare för sol- och vindföretag att utveckla, men gav inte detaljer.

Drivet till enklare tillgång till vidsträckta förbundslanden understryker också den förnybara energibranschens glupska behov av nytt areal: Biden har ett mål att avkarbonisera kraftsektorn till 2035, ett mål som skulle kräva ett område större än Nederländerna för solindustrin ensam, enligt forskningsföretaget Rystad Energy.

Det handlar om ett hyres- och avgiftssystem för federala sol- och vinduthyrningar som är utformade för att hålla priserna i linje med närliggande jordbruksmarkvärden.

Annons

Enligt den policyn, som genomfördes av president Barack Obamas administration 2016, betalar några större solprojekt 971 dollar per hektar per år i hyra, tillsammans med över 2,000 XNUMX dollar årligen per megawatt kraft.

För ett nyttoprojekt som täcker 3,000 hektar och producerar 250 megawatt kraft är det en flik på cirka 3.5 miljoner dollar varje år.

Hyrorna för vindprojekt är i allmänhet lägre, men kapacitetsavgiften är högre på $ 3,800, enligt en federal avgiftsschema.

Industrin för förnybar energi hävdar att avgifterna från inrikesdepartementet inte är synkroniserade med privata markhyror, som kan vara under $ 100 per tunnland, och kommer inte med avgifter för producerad kraft.

De är också högre än federala hyror för olje- och gasborrhyreskontrakt, som löper på $ 1.50 eller $ 2 per år per tunnland innan de ersätts av en 12.5% produktions royalty när petroleum börjar flöda.

"Innan dessa alltför betungande kostnader har lösts kommer vår nation sannolikt att missa att leva upp till sin potential att distribuera hemodlade rena energiprojekt på våra offentliga marker - och de jobb och ekonomiska utveckling som följer med det", säger Gene Grace, generaladvokat för ren energihandelsgrupp American Clean Power Association.

Industrin för förnybar energi har historiskt sett förlitat sig på privat areal till stora projekt. Men stora delar av obruten privat mark blir knappa, vilket gör federala marker till de bästa alternativen för framtida expansion.

Hittills har inrikesdepartementet tillåtit mindre än 10 GW sol- och vindkraft på sina mer än 245 miljoner tunnland federala marker, en tredjedel av vad de två industrier förväntades installera rikstäckande bara i år, enligt Energy Information Administration .

Solindustrin började lobbyisera i frågan i april, när Large Scale Solar Association, en koalition av några av landets främsta solutvecklare - inklusive NextEra Energy, Southern Company och EDF Renewables - lämnade in en framställning till Interiors Bureau of Land Management som bad om lägre hyror på nyttoprojekt i landets blåsiga öknar.

En talesperson för gruppen sa att industrin inledningsvis fokuserade på Kalifornien eftersom det är hem för några av de mest lovande solytorna och för att land runt stora stadsområden som Los Angeles hade uppblåsta bedömningar för hela län, även på ökenareal som inte är lämpligt för jordbruk.

Tjänstemän på NextEra (NEE.N), Södra (SON), och EDF kommenterade inte när de kontaktades av Reuters.

I juni sänkte presidiet hyrorna i tre Kaliforniens län. Men solrepresentanter kallade åtgärden otillräcklig och hävdade att rabatterna var för små och att megavattkapacitetsavgiften förblev kvar.

Advokater för både solföretagen och BLM har diskuterat frågan i telefonsamtal sedan dess, och ytterligare samtal är planerade till september, enligt Peter Weiner, advokaten som representerar solkoncernen.

"Vi vet att de nya personerna på BLM har haft mycket på tallrikarna", sa Weiner. "Vi uppskattar verkligen deras hänsyn."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend