Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

NaturaSì och Aspiag Service deltar i SUPER-HEERO, ett europeiskt projekt för att öka energieffektiviteten i stormarknader

DELA MED SIG:

publicerade

on

Stormarknaderna NaturaSì och Aspiag Service i Padua, Italien, har bekräftat sitt deltagande som pilotenheter i SUPER-HEERO, ett europeiskt projekt som finansieras under Horizon 2020-forsknings- och innovationsprogrammet som syftar till att öka energieffektivitetsinvesteringarna i små och medelstora stormarknader. Två olika butiker har redan identifierats för att installera smarta mätare och bedöma energiförbrukningen med tanke på planering av energieffektivitet och tekniska eftermonteringsåtgärder. De smarta mätarna kommer att tillhandahållas och installeras gratis och förblir stormarknadens egendom i slutet av projektet.

Dessutom kommer pilotenheterna att introduceras till en uppsättning innovativa finansiella system, lojalitetsprogram och kundbelöningar genom vilka de kan finansiera de energieffektivitetsåtgärder som behövs. Sist men inte minst kommer stormarknaderna att ingå i en rad uppsökande och kommunikationsaktiviteter, liksom i en gratis reklamkampanj som kommer att öka deras positionering på både nationell nivå och EU-nivå. Investeringar i energieffektivitet är viktiga för miljön och bekvämt för förväntade avkastningstider och återbetalningstider. Men inom detaljhandeln är det fortfarande svårt att locka privat finansiering för att öka energiomgångsprocessen i stor skala och stormarknader är ett bra exempel på detta. Av den totala driftskostnaden för en stormarknad kan energi utgöra mellan 10% och 15%, vilket är enormt för ett företag som arbetar med snäva marginaler.

SUPER-HEERO syftar till att tillhandahålla ett replikerbart ekonomiskt system för energieffektivisering i små och medelstora stormarknader, baserat på tre metoder:
• Medborgarfinansiering genom crowdfunding, samarbetsprogram och strategier för gamification bygger på lojalitetsprogram.
• Strategiska partnerskap med ESCO och verktyg som ekonomiskt stöder investeringar i energieffektivitet. Detta baseras på fördelarna med att engagera en stor bas av energianvändare genom en stormarknads samarbetsprogram.
• Engagemang av teknikleverantörer i prestationsbaserade system som gör att de kan dra nytta av sina produkter och tekniker. Detta uppnås genom innovativ cirkulär verksamhet som leasing och teknik som en tjänst för att göra tekniken mer överkomlig och tillgänglig för stormarknader och liknande företag.

Annons

Med dessa metoder tillhandahåller SUPER-HEERO ett instrument för stormarknader för att få tillgång till den välbehövliga finansieringen som gör det möjligt att genomföra energieffektivitetsstrategier, vilket möjliggör potentiella energibesparingar på över 40%. Detta skulle i sin tur skapa ekonomiska, sociala och miljömässiga vinster. Om SUPER-HEERO SUPER-HEERO-projektet, som startade i juni 2020, syftar till att utlösa investeringar i energieffektivitet i stormarknader genom involvering av intressenter och lokala samhällen.

Projektets strategi bygger på tre huvudinstrument: konstruerade Energy Performance Contracts (EPC), produktservicemodeller för teknikleverantörers engagemang och samhällsbaserade crowdfunding- och samarbetsinitiativ. Nyheten i detta initiativ bygger på det innovativa konceptet att det utnyttjar kundlojalitetsprogram, vilket ger ett nytt sätt för stormarknadsoperatörer och deras kunder att arbeta tillsammans för energieffektivitet.

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen godkänner franska ordningen på 30.5 miljarder euro för att stödja produktion av el från förnybara energikällor

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt en fransk stödordning för att stödja förnybar elproduktion. Åtgärden kommer att hjälpa Frankrike att uppnå sina mål för förnybar energi utan att konkurrensen snedvrids i onödan och kommer att bidra till det europeiska målet att uppnå klimatneutralitet fram till 2050.

Vice verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sade: ”Denna stödåtgärd kommer att stimulera utvecklingen av viktiga förnybara energikällor och stödja en övergång till en miljövänlig energiförsörjning, i linje med EU: s Green Deal-mål. Valet av mottagare genom en konkurrensutsatt anbudsprocess kommer att säkerställa bästa möjliga värde för skattebetalarnas pengar samtidigt som konkurrensen bibehålls på den franska energimarknaden. ” 

Det franska systemet

Annons

Frankrike meddelade kommissionen sin avsikt att införa ett nytt system för att stödja el som produceras från förnybara energikällor, nämligen till landoperatörer av sol-, land- och vattenkraftsanläggningar. Systemet ger stöd till dessa operatörer som tilldelas via konkurrensutsatta anbud. Särskilt omfattar åtgärden sju typer av anbud för totalt 34 GW ny kapacitet för förnybar energi som kommer att organiseras mellan 2021 och 2026: (i) sol på marken, (ii) sol på byggnader, (iii) vind på land, (iv) vattenkraftinstallationer, (v) innovativ sol, (vi) egenförbrukning och (vii) ett teknologineutralt anbud. Stödet har formen av en premie utöver elmarknadspriset. Åtgärden har en preliminär totalbudget på cirka 30.5 miljarder euro. Systemet är öppet till 2026 och stöd kan betalas ut under högst 20 år efter det att den nya förnybara anläggningen ansluts till nätet.

Kommissionens bedömning

Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt 2014 riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Kommissionen fann att stödet är nödvändigt för att vidareutveckla den förnybara energiproduktionen för att uppfylla Frankrikes miljömål. Det har också en stimulanseffekt, eftersom projekten annars inte skulle äga rum utan offentligt stöd. Dessutom är stödet proportionellt och begränsat till det minsta nödvändiga, eftersom stödnivån kommer att fastställas genom konkurrensutsatta anbud. Kommissionen fann dessutom att de positiva effekterna av åtgärden, särskilt de positiva miljöeffekterna, överväger eventuella negativa effekter när det gäller snedvridning av konkurrensen. Slutligen åtagit sig Frankrike också att genomföra en efterhands utvärdering för att bedöma funktionerna och genomförandet av systemet för förnybar energi.

På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att det franska systemet är i linje med EU: s regler om statligt stöd, eftersom det kommer att underlätta utvecklingen av förnybar elproduktion från olika tekniker i Frankrike och minska växthusgasutsläppen, i linje med European Green Deal och utan onödigt snedvridande av konkurrensen.

Bakgrund

Kommissionens 2014 Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi låta medlemsstaterna stödja produktionen av el från förnybara energikällor, på vissa villkor. Dessa regler syftar till att hjälpa medlemsstaterna att uppnå EU: s ambitiösa energi- och klimatmål till lägsta möjliga kostnad för skattebetalarna och utan onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden.

Du har nu möjlighet Direktivet om förnybar energi från 2018 fastställde ett bindande mål för förnybar energi på EU-nivå om 32% fram till 2030. Med European Green Deal Communication under 2019 förstärkte kommissionen sina klimatambitioner och satte ett mål om inga nettoutsläpp av växthusgaser 2050. Det nyligen antagna Europeiska klimatlagstiftningen, som fastställer klimatneutralitetsmålet 2050 och inför det mellanliggande målet att minska utsläppen av växthusgaser netto med minst 55% fram till 2030, sätta grunden för 'passar 55' lagstiftningsförslag som antogs av kommissionen den 14 juli 2021. Bland dessa förslag har kommissionen lagt fram en ändring av direktivet om förnybar energi, som sätter ett ökat mål att producera 40% av EU: s energi från förnybara källor till 2030.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.50272 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Konkurrensvecka e-nyheter.

Fortsätt läsa

Energi

USA och Tyskland träffar Nord Stream 2-rörledningsavtal för att driva tillbaka ryska "aggressioner"

publicerade

on

By

Arbetare ses på byggplatsen för Nord Stream 2-gasledningen, nära staden Kingisepp, Leningradregionen, Ryssland, 5 juni 2019. REUTERS / Anton Vaganov / File Photo

USA och Tyskland har presenterat en överenskommelse om Nord Stream 2-gasledningen enligt vilken Berlin lovade att svara på alla försök från Ryssland att använda energi som vapen mot Ukraina och andra central- och östeuropeiska länder. skriva Simon Lewis, Andrea Shalal, Andreas Rinke, Thomas Escritt, Pavel Polityuk, Arshad Mohammed, David Brunnstrom och Doyinsola Oladipo.

Pakten syftar till att mildra vad kritiker ser som strategiska faror med 11 miljarder dollar, nu 98% komplett, byggs under Östersjön för att transportera gas från Rysslands arktiska region till Tyskland.

Amerikanska tjänstemän har motsatt sig rörledningen, som skulle göra det möjligt för Ryssland att exportera gas direkt till Tyskland och potentiellt avbryta andra nationer, men president Joe Bidens administration har valt att inte försöka döda den med amerikanska sanktioner.

Annons

Istället har den förhandlat fram pakten med Tyskland som hotar att påföra Ryssland kostnader om man försöker använda rörledningen för att skada Ukraina eller andra länder i regionen.

Men dessa åtgärder verkade ha gjort lite för att lugna rädslan i Ukraina, som sa att man frågade efter samtal med både Europeiska unionen och Tyskland. Avtalet står också inför politisk opposition i USA och Tyskland.

I ett gemensamt uttalande som beskriver detaljerna i affären sägs att Washington och Berlin var "enade i sin beslutsamhet att hålla Ryssland till ansvar för sin aggression och maligna verksamhet genom att införa kostnader via sanktioner och andra verktyg."

Om Ryssland försöker "använda energi som vapen eller begå ytterligare aggressiva handlingar mot Ukraina", kommer Tyskland att vidta åtgärder på egen hand och driva på åtgärder inom EU, inklusive sanktioner, "för att begränsa den ryska exportkapaciteten till Europa inom energisektorn, "uttalandet sade.

Den specificerade inte specifika ryska åtgärder som skulle utlösa ett sådant drag. "Vi valde att inte förse Ryssland med en färdplan för hur de kan undvika det åtagandet att skjuta tillbaka", sade en högre tjänsteman vid utrikesdepartementet till journalister och talade på villkor av anonymitet.

"Vi kommer också att se till att hålla framtida tyska regeringar ansvariga för de åtaganden de har gjort i detta", sade tjänstemannen.

Enligt avtalet kommer Tyskland att "använda all tillgänglig hävstång" för att förlänga gastransitavtalet Ryssland-Ukraina, en källa till stora intäkter till Ukraina som löper ut 10.

Tyskland kommer också att bidra med minst 175 miljoner dollar till en ny "Green Fund for Ukraine" på 1 miljard dollar som syftar till att förbättra landets energioberoende.

Ukraina skickade anteckningar till Bryssel och Berlin och krävde samråd, sade utrikesminister Dmytro Kuleba i en tweet och lade till pipeline "hotar Ukrainas säkerhet." Läs mer.

Kuleba utfärdade också ett uttalande med Polens utrikesminister, Zbigniew Rau, och lovade att arbeta tillsammans för att motsätta sig Nord Stream 2.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa att han såg fram emot en "uppriktig och livlig" diskussion med Biden om rörledningen när de två träffas i Washington nästa månad. Besöket tillkännagavs av Vita huset på onsdagen, men presssekreterare Jen Psaki sa att tidpunkten för tillkännagivandet inte var relaterat till rörledningsavtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel pratade per telefon med Rysslands president Vladimir Putin timmar innan avtalet släpptes, sa den tyska regeringen och sa att Nord Stream 2 och gastransit via Ukraina var bland ämnena.

Rörledningen hade hängt över relationerna mellan USA och Tyskland sedan tidigare president Donald Trump sa att det skulle kunna göra Tyskland till ett "gisslan för Ryssland" och godkände vissa sanktioner.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas sa på Twitter att han var "lättad över att vi har hittat en konstruktiv lösning".

Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov, frågade om de rapporterade detaljerna i avtalet tidigare på onsdagen, sade att alla hot om sanktioner mot Ryssland inte var "acceptabla", enligt nyhetsbyrån Interfax.

Redan innan det offentliggjordes drog läckade detaljer i avtalet kritik från lagstiftare i både Tyskland och USA.

Den republikanska senatorn Ted Cruz, som har hållit på Bidens ambassadörsnomineringar över sin oro över Nord Stream 2, sa att det rapporterade avtalet skulle vara "en geopolitisk vinst för Putin och en katastrof för USA och våra allierade."

Cruz och några andra lagstiftare på båda sidor om gången är rasande mot den demokratiska presidenten för att ha avstått från kongressens mandat sanktioner mot rörledningen och arbetar på sätt att tvinga regeringens hand på sanktioner, enligt kongressens assistenter.

Den demokratiska senatorn Jeanne Shaheen, som sitter i senatens utrikesrelationskommitté, sa att hon inte var övertygad om att överenskommelsen skulle mildra rörledningens inverkan, som hon sa "ger Kreml möjlighet att sprida dess ondartade inflytande i hela Östeuropa."

"Jag är skeptisk att det kommer att vara tillräckligt när nyckelspelaren vid bordet - Ryssland - vägrar att spela enligt reglerna", sa Shaheen.

I Tyskland kallade de högsta medlemmarna i miljöorganisationens gröna parti det rapporterade avtalet "ett bittert bakslag för klimatskyddet" som skulle gynna Putin och försvaga Ukraina.

Bids administrationstjänstemän insisterar på att rörledningen var så nära att vara klar när de tillträdde i januari att det inte fanns något sätt för dem att förhindra att den slutfördes.

"Vi tror verkligen att det finns mer som den tidigare administrationen kunde ha gjort", sade den amerikanska tjänstemannen. "Men du vet, vi gjorde det bästa av en dålig hand."

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitryssland går vidare med kärnkraftsprojekt trots viss motstånd

publicerade

on

Trots motstånd på vissa håll har Vitryssland blivit det senaste i ett växande antal länder som använder kärnenergi.

Varje insisterande kärnkraft producerar ren, pålitlig och kostnadseffektiv el.

EU stöder säker kärnkraftsproduktion och en av de nyaste anläggningarna ligger i Vitryssland, där den första reaktorn i landets första kärnkraftverk någonsin anslöts till det nationella nätet och tidigare i år startade fullfjädrad kommersiell drift.

Annons

Det vitryska kärnkraftverket, även känt som Astravets-anläggningen, kommer att ha två driftreaktorer med totalt cirka 2.4 GW produktionskapacitet när de är färdiga 2022.

När båda enheterna har full effekt kommer 2382 MWe-anläggningen att undvika utsläpp av mer än 14 miljoner ton koldioxid varje år genom att ersätta koldioxidintensiv produktion av fossila bränslen.

Vitryssland överväger att bygga ett andra kärnkraftverk som ytterligare skulle minska sitt beroende av importerade fossila bränslen och flytta landet närmare netto-noll.

För närvarande finns det cirka 443 kärnkraftsreaktorer i 33 länder, vilket ger cirka 10% av världens el.

Cirka 50 kraftreaktorer byggs för närvarande i 19 länder.

Sama Bilbao y León, generaldirektör för World Nuclear Association, den internationella organisationen som representerar den globala kärnkraftsindustrin, sade: ”Beviset ökar för att vi ska kunna fortsätta på en hållbar energibana med låga koldioxidutsläpp för att snabbt påskynda mängden nya kärnkapacitet byggd och ansluten till nätet globalt. 2.4 GW ny kärnkraft i Vitryssland kommer att vara ett viktigt bidrag för att uppnå detta mål. ”

Fabriken i Vitryssland har ställts inför fortsatt motstånd från grannlandet Litauen, där tjänstemän har uttryckt oro för säkerhet.

Det vitryska energiministeriet har sagt att anläggningen när den är i full drift kommer att leverera cirka en tredjedel av landets elbehov.

Anläggningen kostar enligt uppgift cirka 7-10 miljarder dollar.

Trots vissa parlamentsledamöters oro, som har startat en stark lobbykampanj mot den vitryska fabriken, har internationella vakthundar, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) välkomnat projektets slutförande.

IAEA-teamet av experter har nyligen avslutat ett rådgivande uppdrag i kärnkraftssäkerhet i Vitryssland, utfört på begäran av den vitryska regeringen. Syftet var att se över det nationella säkerhetssystemet för kärnämne och tillhörande anläggningar och aktiviteter och besöket inkluderade en genomgång av fysiska skyddsåtgärder som genomförts på platsen, säkerhetsaspekter relaterade till transport av kärnmaterial och datasäkerhet.

Teamet, som inkluderade experter från Frankrike, Schweiz och Storbritannien, drog slutsatsen att Vitryssland hade upprättat ett kärnkraftssäkerhetsregime i enlighet med IAEA: s riktlinjer om kärnkraftssäkerhetsgrunderna. God praxis identifierades som kan fungera som exempel för andra IAEA-medlemsstater för att stärka deras kärnkraftssäkerhetsaktiviteter.

IAEA: s avdelning för kärnkraftssäkerhetsdirektör Elena Buglova sa: ”Genom att vara värd för ett IPPAS-uppdrag har Vitryssland visat sitt starka engagemang och kontinuerliga ansträngningar för att förbättra sitt nationella kärnkraftssäkerhetssystem. Vitryssland har också bidragit till att förfina IPPAS-metoder under de senaste månaderna, särskilt genom att genomföra en pilotanalys av sitt kärnkraftssäkerhetssystem som förberedelse för uppdraget. ”

Uppdraget var faktiskt det tredje IPPAS-uppdraget som Vitryssland var värd för, efter två som ägde rum år 2000 respektive 2009.

Trots ansträngningar att ge försäkringar kvarstår oro över kärnkraftsindustrins säkerhet.

Den franska energisexperten Jean-Marie Berniolles medger att olyckor vid kärnkraftverk genom åren har "djupt förändrat" Europas uppfattning om kärnkraftverk, "förvandlat det som borde ha varit en av de mest hållbara elproduktionskällorna till ett blixtstång för kritik".

Han sa: "Detta är ett bevis på en alltmer ideologiskt smutsad synvinkel som helt skiljs från vetenskapliga fakta."

Frankrike är ett land som har fallit ur kärlek till kärntekniken, vilket kulminerade i 2015 års lag om energiomgången för grön tillväxt som förutser att andelen kärnkraft i Frankrikes energimix ska falla till 50% (ned från ungefär 75%) med 2025.

Det finns många som hävdar att detta är omöjligt att uppnå. 

Berniolles säger att anläggningen i Vitryssland är ”ett annat exempel på hur kärnkraftssäkerhet utnyttjas för att förhindra kärnkraftsverk från att uppnå full och snabb drift”.

Han sa: "Även om det inte är en medlem av Europeiska unionen, krävde flera ledamöter på uppmaning från Litauen i februari 2021 att Vitryssland avbryter projektet på grund av förmodade säkerhetsproblem."

Sådana krav fortsätter att uttryckas glödande, även efter att European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sade att säkerhetsåtgärderna vid Astravets helt stämmer överens med europeiska standarder. Den peer-reviewed rapport - publicerad efter omfattande platsbesök och säkerhetsutvärderingar - sa att reaktorerna liksom NPP: s läge är "ingen anledning till oro".

IAEA: s generaldirektör Rafael Grossi uppgav faktiskt i en nyligen hörd Europaparlamentet att: "Vi har samarbetat med Vitryssland länge", "vi är närvarande på fältet hela tiden", och IAEA har funnit "god praxis" och saker att förbättra men vi har inte funnit någon anledning för att anläggningen inte ska fungera ”.

Vitrysslands fabriks motståndare fortsätter att jämföra Tjernobyl men Berniolles säger att "en av de grundläggande lärdomarna från Tjernobyl var att fullständiga genomströmningar av kärnan behövde täckas grundligt".

”Detta utförs vanligtvis med en enhet som kallas en core-catcher, och varje VVER-1200-reaktor - varav två finns i Astravets - är utrustad med den. Kärnfångarens kylsystem måste kunna kyla kärnavfallet där en termisk effekt på cirka 50 MW genereras under de första dagarna efter kärnkraftsolyckan. Ingen neutronisk utflykt sker under dessa omständigheter, i vad som är en annan grundläggande skillnad för Tjernobyl. Med tanke på att europeiska säkerhetsexperter inte har tagit upp dessa frågor under sina analyser av Astravets indikerar det att det inte finns några problem med dessa åtgärder, ”tillade han.

Han och andra noterar att även om Litauen och vissa parlamentsledamöter kan ha spenderat flera år på att kritisera anläggningens säkerhetsåtgärder "faktum är att de aldrig befanns saknas på allvar".

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend