Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Gemensamt uttalande från USA och Tyskland om stöd till Ukraina, europeiska energisäkerhet och klimatmål

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

USA och Tyskland har utfärdat ett gemensamt uttalande efter Tysklands förbundskansler Angela Merkels besök i Washington nyligen för att träffas bilateralt med USA: s president Joe Biden. Uttalandet behandlar det kontroversiella Nordstream 2-projektet, som har delat åsikter i EU.

"Förenta staterna och Tyskland är ståndaktiga i sitt stöd för Ukrainas suveränitet, territoriella integritet, oberoende och valda europeiska väg. Vi förbinder oss idag (22 juli) att driva tillbaka mot rysk aggression och ondartad verksamhet i Ukraina och därefter. USA lovar att stödja Tysklands och Frankrikes ansträngningar för att skapa fred i östra Ukraina via Normandieformatet. Tyskland kommer att intensifiera sina ansträngningar inom Normandieformatet för att underlätta genomförandet av Minsk-avtalen. USA och Tyskland bekräftar sitt åtagande att ta itu med klimatkrisen och vidta avgörande åtgärder för att minska utsläppen under 2020-talet för att hålla en temperaturgräns på 1.5 grader inom räckhåll.

"Förenta staterna och Tyskland är enade i sin beslutsamhet att hålla Ryssland ansvarig för sin aggression och maligna verksamhet genom att införa kostnader via sanktioner och andra verktyg. Vi åtar oss att arbeta tillsammans via den nyetablerade högnivådialogen mellan USA och EU om Ryssland, och via bilaterala kanaler för att säkerställa att Förenta staterna och EU förblir beredda, inklusive med lämpliga verktyg och mekanismer, för att tillsammans svara på rysk aggression och ondartad verksamhet, inklusive ryska ansträngningar att använda energi som vapen. Om Ryssland skulle försöka använda energi som vapen eller begå ytterligare aggressiva handlingar mot Ukraina, kommer Tyskland att vidta åtgärder på nationell nivå och trycka på effektiva åtgärder på europeisk nivå, inklusive sanktioner, för att begränsa den ryska exportkapaciteten till Europa inom energisektorn, inklusive gas och / eller i andra ekonomiskt relevanta sektorer. Detta åtagande är utformat för att säkerställa att Ryssland inte kommer att missbruka någon rörledning, inklusive Nord Stream 2, för att uppnå politiska mål genom att använda energi som vapen.

Annons

"Vi stöder energisäkerheten i Ukraina och Central- och Östeuropa, inklusive de viktigaste principerna i EU: s tredje energipaket för mångfald och försörjningstrygghet. Tyskland understryker att det kommer att följa både bokstaven och andan i det tredje energipaketet med avseende på Nord Stream 2 under tysk jurisdiktion för att säkerställa uppdelning och tillgång från tredje part. Detta inkluderar en bedömning av eventuella risker som certifierats av projektoperatören för EU: s energiförsörjningssäkerhet.

"USA och Tyskland är förenade i sin tro på att det ligger i Ukrainas och Europas intresse att gastransit via Ukraina fortsätter efter 2024. I linje med denna uppfattning förbinder sig Tyskland att använda alla tillgängliga hävstångar för att underlätta en förlängning på upp till 10 år till Ukrainas gasöverföringsavtal med Ryssland, inklusive utnämning av en särskild sändebud för att stödja dessa förhandlingar, att börja så snart som möjligt och senast den 1 september. USA åtar sig att fullt ut stödja dessa ansträngningar.

"Förenta staterna och Tyskland är beslutsamma i sitt engagemang för kampen mot klimatförändringar och säkerställer framgången för Parisavtalet genom att minska våra egna utsläpp i linje med netto-noll senast 2050, och uppmuntrar en förstärkning av andra klimats ambitioner stora ekonomier och samarbetar om policyer och teknologier för att påskynda den globala netto-nollövergången. Det är därför vi har startat klimat- och energipartnerskap mellan USA och Tyskland. Partnerskapet kommer att främja USA-Tyskland samarbete om att utveckla handlingsbara färdplaner för att nå våra ambitiösa utsläppsminskningsmål; samordna vår inhemska politik och prioriteringar i sektorsinriktade koldioxidutsläppsinitiativ och multilaterala forum; mobilisera investeringar i energiövergång; och utveckla, demonstrera och skala kritisk energiteknik som förnybar energi och lagring, väte, energieffektivitet och elektrisk mobilitet.

Annons

"Som en del av USA-Tysklands klimat- och energipartnerskap har vi beslutat att inrätta en pelare för att stödja energiomgångarna i tillväxtekonomier. Denna pelare kommer att innehålla fokus på att stödja Ukraina och andra länder i Central- och Östeuropa. Dessa ansträngningar kommer att inte bara bidra till kampen mot klimatförändringar utan kommer att stödja europeisk energitrygghet genom att minska efterfrågan på rysk energi.

"I linje med dessa ansträngningar åtar sig Tyskland att inrätta och administrera en grön fond för Ukraina för att stödja Ukrainas energiomställning, energieffektivitet och energisäkerhet. Tyskland och USA kommer att sträva efter att främja och stödja investeringar på minst 1 miljard dollar i Gröna fonden för Ukraina, inklusive från tredje part, till exempel privata enheter. Tyskland kommer att ge en första donation till fonden på minst 175 miljoner dollar och kommer att arbeta för att utvidga sina åtaganden under de kommande budgetåren. Fonden kommer att främja användningen av förnybar energi, underlätta utvecklingen av vätgas, öka energieffektiviteten, påskynda övergången från kol och främja koldioxidneutralitet. Förenta staterna planerar att stödja initiativet via tekniskt bistånd och politiskt stöd som överensstämmer med fondens mål, utöver program stödja marknadsintegration, lagstiftningsreform och utveckling av förnybar energi i Ukrainas energisektor.

"Dessutom kommer Tyskland att fortsätta att stödja bilaterala energiprojekt med Ukraina, särskilt inom förnybar energi och energieffektivitet, samt stöd för kolövergång, inklusive utnämning av en särskild sändebud med särskild finansiering på 70 miljoner dollar. Tyskland är också redo att lansera ett Ukrainas motståndskraftpaket för att stödja Ukrainas energisäkerhet. Detta kommer att omfatta insatser för att skydda och öka kapaciteten för omvända flöden av gas till Ukraina, i syfte att helt skydda Ukraina från potentiella framtida försök från Ryssland att minska gasförsörjningen till landet Det kommer också att omfatta tekniskt stöd för Ukrainas integration i det europeiska elnätet, bygga på och i samordning med det pågående arbetet från EU och USA: s byrå för internationell utveckling. Dessutom kommer Tyskland att underlätta Ukrainas införande i Tysklands cyberkapacitetsbyggnadsanläggning. , stödja ansträngningar för att reformera Ukrainas energisektor och hjälpa till med att identifiera alternativ t o modernisera Ukrainas gasöverföringssystem.

"USA och Tyskland uttrycker sitt starka stöd för Three Seas Initiative och dess ansträngningar för att stärka infrastrukturanslutning och energisäkerhet i Central- och Östeuropa. Tyskland förbinder sig att utvidga sitt engagemang med initiativet med ett öga på ekonomiskt stödjande projekt från de tre Seas Initiative inom områdena regional energisäkerhet och förnybar energi. Dessutom kommer Tyskland att stödja projekt av gemensamt intresse inom energisektorn via EU: s budget, med bidrag på upp till 1.77 miljarder dollar 2021-2027. USA är fortfarande engagerat i investerar i Three Seas Initiative och fortsätter att uppmuntra konkreta investeringar från medlemmar och andra. "

Robert Pszczel, högre officer för Ryssland och västra Balkan, avdelningen för offentlig diplomati (PDD), Natos högkvarter, var inte alltför imponerad av avtalet:

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen godkänner grekiska åtgärder för att öka tillgången till el för PPC: s konkurrenter

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s antitrustregler gjort juridiskt bindande åtgärder som Grekland föreslagit för att låta konkurrenterna till Public Power Corporation (PPC), den grekiska statliga elägaren, köpa mer el på längre sikt. Grekland lade fram dessa åtgärder för att undanröja den snedvridning som skapades av PPC: s exklusiva tillgång till brunkolseldad produktion, som kommissionen och unionsdomstolarna hade funnit för att skapa ojämlikhet på de grekiska elmarknaderna. De föreslagna åtgärderna upphör att gälla när befintliga brunkolsanläggningar slutar fungera kommersiellt (vilket för närvarande förväntas 2023) eller senast den 31 december 2024.

I sitt beslut i mars 2008fann kommissionen att Grekland hade åsidosatt konkurrensreglerna genom att ge PPC privilegierade åtkomsträtt till brunkol. Kommissionen uppmanade Grekland att föreslå åtgärder för att korrigera de konkurrensbegränsande effekterna av denna överträdelse. På grund av överklaganden vid både tribunalen och EU -domstolen och svårigheter med att genomföra ett tidigare rättsmedel har sådana korrigerande åtgärder inte genomförts hittills. Den 1 september 2021 lämnade Grekland in en ändrad version av åtgärderna.

Kommissionen har kommit fram till att de föreslagna åtgärderna helt tar itu med den överträdelse som kommissionen identifierade i sitt beslut 2008, mot bakgrund av den grekiska planen att avveckla all befintlig brunkolseldad produktion senast 2023 i linje med Greklands och EU: s miljömål. Executive Vice President Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrenspolitiken, sa: ”Beslutet och de åtgärder som Grekland föreslår kommer att göra det möjligt för PPC: s konkurrenter att bättre skydda sig mot prisvolatilitet, vilket är en viktig del för dem att konkurrera på marknaden för el och erbjuda konsumenterna stabila priser. Åtgärderna går hand i hand med den grekiska planen att avveckla dess mycket förorenande brunkolseldade kraftverk genom att avskräcka från användningen av dessa anläggningar, helt i linje med European Green Deal och EU: s klimatmål. ”

Annons

Ett fullständigt pressmeddelande är tillgängligt nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Biobränslen

Kommissionen godkänner ett års förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige

publicerade

on

EU -kommissionen har godkänt, enligt EU: s regler för statligt stöd, förlängningen av skattebefrielsen för biodrivmedel i Sverige. Sverige har undantagit flytande biobränslen från energi och CO₂ -beskattning sedan 2002. Åtgärden har redan förlängts flera gånger, sista gången i oktober 2020 (SA.55695). Genom dagens beslut godkänner kommissionen ytterligare en förlängning av skattebefrielsen med ett år (från 1 januari till 31 december 2022). Syftet med skattefrihetsåtgärden är att öka användningen av biobränslen och att minska användningen av fossila bränslen i transporter. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt Riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Kommissionen fann att skattebefrielserna är nödvändiga och lämpliga för att stimulera produktion och konsumtion av inhemska och importerade biodrivmedel utan att onödigt snedvrida konkurrensen på den inre marknaden. Dessutom kommer systemet att bidra till både Sveriges och EU: s ansträngningar för att nå Parisavtalet och gå mot 2030 -målen för förnybar energi och CO₂. Stödet till livsmedelsbaserade biobränslen bör förbli begränsat, i linje med de trösklar som anges av reviderat direktiv om förnybar energi. Dessutom kan undantaget endast beviljas när operatörer visar att hållbarhetskriterierna uppfylls, vilket kommer att införlivas av Sverige enligt kraven i det reviderade förnybara energidirektivet. På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att åtgärden överensstämmer med EU: s regler för statligt stöd. Mer information kommer att finnas tillgänglig på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under saksnummer SA.63198.

Annons

Fortsätt läsa

Energi

Biden administration syftar till att sänka kostnaderna för sol-, vindprojekt på offentlig mark

publicerade

on

By

Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett
Solpaneler ses vid Desert Stateline -projektet nära Nipton, Kalifornien, USA 16 augusti 2021. Bild tagen 16 augusti 2021. REUTERS/Bridget Bennett

Biden -administrationen planerar att göra federala länder billigare att komma åt för sol- och vindkraftsutvecklare efter att renkraftsindustrin argumenterade i ett lobbyingstryck i år att hyresavgifter och avgifter är för höga för att dra investeringar och kan torpedera presidentens klimatförändringsagenda, skriva Nichola brudgum och Valerie Volcovici.

Washingtons beslut att se över den federala markpolitiken för förnybara energiprojekt är en del av en bredare insats från president Joe Bidens regering för att bekämpa den globala uppvärmningen genom att öka ren energiutveckling och avskräcka från borrning och kolbrytning.

"Vi inser att världen har förändrats sedan förra gången vi tittade på detta och uppdateringar måste göras", säger Janea Scott, seniorrådgivare till USA: s inrikesdepartements biträdande sekreterare för mark och mineraler, till Reuters.

Annons

Hon sa att administrationen studerar flera reformer för att göra federala länder enklare för sol- och vindföretag att utveckla, men gav inte detaljer.

Drivet till enklare tillgång till vidsträckta förbundslanden understryker också den förnybara energibranschens glupska behov av nytt areal: Biden har ett mål att avkarbonisera kraftsektorn till 2035, ett mål som skulle kräva ett område större än Nederländerna för solindustrin ensam, enligt forskningsföretaget Rystad Energy.

Det handlar om ett hyres- och avgiftssystem för federala sol- och vinduthyrningar som är utformade för att hålla priserna i linje med närliggande jordbruksmarkvärden.

Annons

Enligt den policyn, som genomfördes av president Barack Obamas administration 2016, betalar några större solprojekt 971 dollar per hektar per år i hyra, tillsammans med över 2,000 XNUMX dollar årligen per megawatt kraft.

För ett nyttoprojekt som täcker 3,000 hektar och producerar 250 megawatt kraft är det en flik på cirka 3.5 miljoner dollar varje år.

Hyrorna för vindprojekt är i allmänhet lägre, men kapacitetsavgiften är högre på $ 3,800, enligt en federal avgiftsschema.

Industrin för förnybar energi hävdar att avgifterna från inrikesdepartementet inte är synkroniserade med privata markhyror, som kan vara under $ 100 per tunnland, och kommer inte med avgifter för producerad kraft.

De är också högre än federala hyror för olje- och gasborrhyreskontrakt, som löper på $ 1.50 eller $ 2 per år per tunnland innan de ersätts av en 12.5% produktions royalty när petroleum börjar flöda.

"Innan dessa alltför betungande kostnader har lösts kommer vår nation sannolikt att missa att leva upp till sin potential att distribuera hemodlade rena energiprojekt på våra offentliga marker - och de jobb och ekonomiska utveckling som följer med det", säger Gene Grace, generaladvokat för ren energihandelsgrupp American Clean Power Association.

Industrin för förnybar energi har historiskt sett förlitat sig på privat areal till stora projekt. Men stora delar av obruten privat mark blir knappa, vilket gör federala marker till de bästa alternativen för framtida expansion.

Hittills har inrikesdepartementet tillåtit mindre än 10 GW sol- och vindkraft på sina mer än 245 miljoner tunnland federala marker, en tredjedel av vad de två industrier förväntades installera rikstäckande bara i år, enligt Energy Information Administration .

Solindustrin började lobbyisera i frågan i april, när Large Scale Solar Association, en koalition av några av landets främsta solutvecklare - inklusive NextEra Energy, Southern Company och EDF Renewables - lämnade in en framställning till Interiors Bureau of Land Management som bad om lägre hyror på nyttoprojekt i landets blåsiga öknar.

En talesperson för gruppen sa att industrin inledningsvis fokuserade på Kalifornien eftersom det är hem för några av de mest lovande solytorna och för att land runt stora stadsområden som Los Angeles hade uppblåsta bedömningar för hela län, även på ökenareal som inte är lämpligt för jordbruk.

Tjänstemän på NextEra (NEE.N), Södra (SON), och EDF kommenterade inte när de kontaktades av Reuters.

I juni sänkte presidiet hyrorna i tre Kaliforniens län. Men solrepresentanter kallade åtgärden otillräcklig och hävdade att rabatterna var för små och att megavattkapacitetsavgiften förblev kvar.

Advokater för både solföretagen och BLM har diskuterat frågan i telefonsamtal sedan dess, och ytterligare samtal är planerade till september, enligt Peter Weiner, advokaten som representerar solkoncernen.

"Vi vet att de nya personerna på BLM har haft mycket på tallrikarna", sa Weiner. "Vi uppskattar verkligen deras hänsyn."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend