Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

Vitryssland går vidare med kärnkraftsprojekt trots viss motstånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Trots motstånd på vissa håll har Vitryssland blivit det senaste i ett växande antal länder som använder kärnenergi.

Varje insisterande kärnkraft producerar ren, pålitlig och kostnadseffektiv el.

EU stöder säker kärnkraftsproduktion och en av de nyaste anläggningarna ligger i Vitryssland, där den första reaktorn i landets första kärnkraftverk någonsin anslöts till det nationella nätet och tidigare i år startade fullfjädrad kommersiell drift.

Annons

Det vitryska kärnkraftverket, även känt som Astravets-anläggningen, kommer att ha två driftreaktorer med totalt cirka 2.4 GW produktionskapacitet när de är färdiga 2022.

När båda enheterna har full effekt kommer 2382 MWe-anläggningen att undvika utsläpp av mer än 14 miljoner ton koldioxid varje år genom att ersätta koldioxidintensiv produktion av fossila bränslen.

Vitryssland överväger att bygga ett andra kärnkraftverk som ytterligare skulle minska sitt beroende av importerade fossila bränslen och flytta landet närmare netto-noll.

Annons

För närvarande finns det cirka 443 kärnkraftsreaktorer i 33 länder, vilket ger cirka 10% av världens el.

Cirka 50 kraftreaktorer byggs för närvarande i 19 länder.

Sama Bilbao y León, generaldirektör för World Nuclear Association, den internationella organisationen som representerar den globala kärnkraftsindustrin, sade: ”Beviset ökar för att vi ska kunna fortsätta på en hållbar energibana med låga koldioxidutsläpp för att snabbt påskynda mängden nya kärnkapacitet byggd och ansluten till nätet globalt. 2.4 GW ny kärnkraft i Vitryssland kommer att vara ett viktigt bidrag för att uppnå detta mål. ”

Fabriken i Vitryssland har ställts inför fortsatt motstånd från grannlandet Litauen, där tjänstemän har uttryckt oro för säkerhet.

Det vitryska energiministeriet har sagt att anläggningen när den är i full drift kommer att leverera cirka en tredjedel av landets elbehov.

Anläggningen kostar enligt uppgift cirka 7-10 miljarder dollar.

Trots vissa parlamentsledamöters oro, som har startat en stark lobbykampanj mot den vitryska fabriken, har internationella vakthundar, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) välkomnat projektets slutförande.

IAEA-teamet av experter har nyligen avslutat ett rådgivande uppdrag i kärnkraftssäkerhet i Vitryssland, utfört på begäran av den vitryska regeringen. Syftet var att se över det nationella säkerhetssystemet för kärnämne och tillhörande anläggningar och aktiviteter och besöket inkluderade en genomgång av fysiska skyddsåtgärder som genomförts på platsen, säkerhetsaspekter relaterade till transport av kärnmaterial och datasäkerhet.

Teamet, som inkluderade experter från Frankrike, Schweiz och Storbritannien, drog slutsatsen att Vitryssland hade upprättat ett kärnkraftssäkerhetsregime i enlighet med IAEA: s riktlinjer om kärnkraftssäkerhetsgrunderna. God praxis identifierades som kan fungera som exempel för andra IAEA-medlemsstater för att stärka deras kärnkraftssäkerhetsaktiviteter.

IAEA: s avdelning för kärnkraftssäkerhetsdirektör Elena Buglova sa: ”Genom att vara värd för ett IPPAS-uppdrag har Vitryssland visat sitt starka engagemang och kontinuerliga ansträngningar för att förbättra sitt nationella kärnkraftssäkerhetssystem. Vitryssland har också bidragit till att förfina IPPAS-metoder under de senaste månaderna, särskilt genom att genomföra en pilotanalys av sitt kärnkraftssäkerhetssystem som förberedelse för uppdraget. ”

Uppdraget var faktiskt det tredje IPPAS-uppdraget som Vitryssland var värd för, efter två som ägde rum år 2000 respektive 2009.

Trots ansträngningar att ge försäkringar kvarstår oro över kärnkraftsindustrins säkerhet.

Den franska energisexperten Jean-Marie Berniolles medger att olyckor vid kärnkraftverk genom åren har "djupt förändrat" Europas uppfattning om kärnkraftverk, "förvandlat det som borde ha varit en av de mest hållbara elproduktionskällorna till ett blixtstång för kritik".

Han sa: "Detta är ett bevis på en alltmer ideologiskt smutsad synvinkel som helt skiljs från vetenskapliga fakta."

Frankrike är ett land som har fallit ur kärlek till kärntekniken, vilket kulminerade i 2015 års lag om energiomgången för grön tillväxt som förutser att andelen kärnkraft i Frankrikes energimix ska falla till 50% (ned från ungefär 75%) med 2025.

Det finns många som hävdar att detta är omöjligt att uppnå. 

Berniolles säger att anläggningen i Vitryssland är ”ett annat exempel på hur kärnkraftssäkerhet utnyttjas för att förhindra kärnkraftsverk från att uppnå full och snabb drift”.

Han sa: "Även om det inte är en medlem av Europeiska unionen, krävde flera ledamöter på uppmaning från Litauen i februari 2021 att Vitryssland avbryter projektet på grund av förmodade säkerhetsproblem."

Sådana krav fortsätter att uttryckas glödande, även efter att European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sade att säkerhetsåtgärderna vid Astravets helt stämmer överens med europeiska standarder. Den peer-reviewed rapport - publicerad efter omfattande platsbesök och säkerhetsutvärderingar - sa att reaktorerna liksom NPP: s läge är "ingen anledning till oro".

IAEA: s generaldirektör Rafael Grossi uppgav faktiskt i en nyligen hörd Europaparlamentet att: "Vi har samarbetat med Vitryssland länge", "vi är närvarande på fältet hela tiden", och IAEA har funnit "god praxis" och saker att förbättra men vi har inte funnit någon anledning för att anläggningen inte ska fungera ”.

Vitrysslands fabriks motståndare fortsätter att jämföra Tjernobyl men Berniolles säger att "en av de grundläggande lärdomarna från Tjernobyl var att fullständiga genomströmningar av kärnan behövde täckas grundligt".

”Detta utförs vanligtvis med en enhet som kallas en core-catcher, och varje VVER-1200-reaktor - varav två finns i Astravets - är utrustad med den. Kärnfångarens kylsystem måste kunna kyla kärnavfallet där en termisk effekt på cirka 50 MW genereras under de första dagarna efter kärnkraftsolyckan. Ingen neutronisk utflykt sker under dessa omständigheter, i vad som är en annan grundläggande skillnad för Tjernobyl. Med tanke på att europeiska säkerhetsexperter inte har tagit upp dessa frågor under sina analyser av Astravets indikerar det att det inte finns några problem med dessa åtgärder, ”tillade han.

Han och andra noterar att även om Litauen och vissa parlamentsledamöter kan ha spenderat flera år på att kritisera anläggningens säkerhetsåtgärder "faktum är att de aldrig befanns saknas på allvar".

Vitryssland

Internationella sanktioner: Lätt att felanvända och svårt att vända

publicerade

on

I juni i år, efter Lukasjenko -regeringens påtvingade grundsteg för ett Ryanair -flyg i Minsk, EU meddelade att 78 personer och sju enheter skulle läggas till deras sanktioner mot Vitryssland. Efter den här måndagen (13 september), den brittiska regeringen ålagts en rad handels-, finans- och flygrestriktioner som svar på Lukashenko -regimens övergrepp. En kontroversiell inkludering i båda sanktionsomgångarna var Mikhail Gutseriev, den ryska entreprenören och filantropen, som har affärsintressen inom vitryska energi- och gästfrihetssektorer. Många har undrat varför Gutseriev, som affärsman med investeringar över hela världen, har blivit riktad i samband med sitt relativt begränsade engagemang i Vitryssland. Hans fall har också väckt bredare frågor och inlett en debatt om effektiviteten av sanktioner som ger skuld genom förening, snarare än att straffa kända lagbrytare, skriver Colin Stevens.

EU: s "restriktiva åtgärder"

Från och med EU: s strategi har blocket en väletablerad process för att genomföra ”restriktiva åtgärder”, det främsta verktyget i dess gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Europeiska sanktioner har fyra huvudmål: värna om EU: s intressen och säkerhet, bevara freden, stödja demokrati och mänskliga rättigheter och stärka internationell säkerhet. Om sanktioner införs kan de falla på regeringar, företag, grupper eller organisationer och individer. I form av ratificering, EU: s utrikes- och säkerhetsrepresentant och EU -kommissionen lägger fram ett gemensamt sanktionsförslag, som sedan röstas om av Europeiska rådet. Om omröstningen godkänns kommer EU -domstolen sedan att avgöra om åtgärden skyddar "mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, i synnerhet vederbörlig process och rätten till ett effektivt botemedel". Observera att Europaparlamentet, EU: s demokratiskt valda kammare, hålls informerad om förfarandet men varken kan avvisa eller ratificera sanktionerna.

Annons

Svårigheten att applicera

När en person eller enhet läggs till i sin sanktionslista anger EU varför de anser att åtgärden är lämplig. Tillbaka till det kontroversiella fallet av Mikhail Gutseriev, blocket har den anklagade Gutseriev för att 'dra nytta av och stödja Lukasjenko -regimen'. De beskriver honom som en "långvarig vän" av presidenten, det förmodade rökpistolen var två gånger när båda männen bekräftades vara i samma närhet. Den första var vid öppnandet av en ny ortodox kyrka, som Gutseriev hade sponsrat, och den andra var vid Lukashenkos svärning som president, vad EU beskriver som en "hemlig" händelse, trots att den sändes på TV och var öppen för allmänheten. EU också rapporter att Lukasjenko en gång tackade Gutseriev för pengarna han hade gett till vitryska välgörenhetsorganisationer och de miljarder dollar han hade investerat i landet.

Med ett steg tillbaka är det klart att EU arbetar på grundval av skuld genom förening - Gutseriev har varit i Lukasjenkos bana, han är också en anhängare av sin regim. Problemet med EU: s tillvägagångssätt är dock att det finns få hårda bevis på en verklig närhet mellan de två männen. Vad finns det att säga att Gutseriev inte bara upprätthöll ett samarbete med presidenten så att han kunde fortsätta att investera och driva sina företag i Vitryssland? I ett meddelande som förklarar dess interna process, Europeiska kommissionen tillstånd att restriktiva åtgärder införs "för att åstadkomma en förändring av den politiska verksamheten ... av enheter eller individer". Att ändra en skadlig politik är naturligtvis önskvärt, men EU måste vara försiktig så att man inte avskräcker den lilla grupp investerare som tar risken att verka i och göra välgörande donationer till låginkomstländer med instabila ledarskap.

Annons

Storbritanniens ståndpunkt

Med tanke på denna potentiella nackdel i deras tillvägagångssätt kommer EU utan tvekan att ha glädjats över att den brittiska regeringen också har riktat in sig på Lukasjenko och de som anses ha honom nära. Dominic Raab, utrikesminister, den anklagade den vitryska presidenten för att krossa demokratin och skisserade att åtgärder skulle vidtas mot landets statliga industrier och flyg- och rymdföretag. I allmänhet har Storbritanniens sanktionsprocess liknande mål som EU, och både gynnar handel och finansiella åtgärder, såsom vapenembargo och tillgångsfrysning. Precis som sina partner i Europa kommer den brittiska regeringen att hoppas att de kan ändra Lukasjenkos politik och tillvägagångssätt, utan att orsaka onödiga ekonomiska skador för vanliga vitryssare. Ändå visar historien att det är långt ifrån lätt att hitta denna balans. Går tillbaka till början av 2000 -talet, den brittiska regeringen och EU ålagts sanktioner mot Vitryssland och Zimbabwe, och mot deras rika eliter. Att döma av båda ländernas positioner nu, med Vitryssland under Lukasjenko och Zimbabwe fortfarande utsatta för ekonomiska problem och interna konflikter, skulle man vara hårt pressad att säga att ett sådant tillvägagångssätt hade varit en framgång.

Att få saker rätt

För att vara rättvis mot EU och Storbritannien har de förtydligat att de vill undvika negativa konsekvenser för dem som inte är ansvariga för politiken och åtgärderna i fråga. Men genom att tilldela sanktioner på grund av skuld genom förening riskerar båda parter att göra exakt det. Hassan Blasim, den berömda kurdiska filmregissören som flydde från Saddam Husseins regim, sa att västens ekonomiska sanktioner innebar att "livet var nästan död" i Irak på 1990 -talet. Dessutom var det en enormt kontroversiell invasion, inte sanktionsregimen, som så småningom ledde till Husseins fall. Västerländska diplomater kan göra sitt bästa för att undvika att göra liknande skador idag, men de bör vara försiktiga med att inte undergräva investeringen och företaget, livsnerven i någon ekonomi, som Vitryssland kommer att behöva bygga om i framtiden.

Fortsätt läsa

Vitryssland

Vitryssland: Dömande av Marya Kaliesnikava och Maksim Znak

publicerade

on

Idag (6 september) dömdes i Minsk politiska fångar Marya Kaliesnikava och Maksim Znak till 11 respektive 10 års fängelse. I augusti 2020 blev Marya Kaliesnikava, tillsammans med Tsikhanouskaya och Tsepkalo, en symbol för rörelsen för demokratiskt Vitryssland. I en rättegång bakom stängda dörrar, tillsammans med en framstående advokat, herr Znak, blev hon prövad på ogrundade anklagelser om att ”konspirera för att gripa statsmakten på ett konstitutionellt sätt”, ”efterlysa åtgärder som syftar till att skada Vitrysslands nationella säkerhet genom användning av media och internet ”och” etablerande och ledande och en extremistisk grupp ”.

I ett uttalande sade EU: s yttre handlingstjänst: "EU beklagar Minskregimens ständiga uppenbara respektlöshet för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna i Vitrysslands folk. EU upprepar också sina krav på omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla politiska fångar i Vitryssland (numera fler än 650), inklusive Kaliesnikava och Znak, journalister och alla människor som sitter bakom galler för att utöva sina rättigheter. Vitryssland måste följa sina internationella åtaganden och skyldigheter inom FN och OSSE. EU kommer att fortsätta dess ansträngningar att främja ansvarighet för de vitryska myndigheternas brutala förtryck. "

Annons

Fortsätt läsa

Vitryssland

Polen förklarar undantagstillstånd vid gränsen till Vitryssland mitt bland migrantstigningar

publicerade

on

By

Polska gränsbevakningspersonal står vakt bredvid en grupp migranter som strandar på gränsen mellan Vitryssland och Polen nära byn Usnarz Gorny, Polen 1 september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen förklarade undantagstillstånd i två regioner som gränsar till Vitryssland förra veckan efter en våg av illegal migration som Warszawa har skyllt på sin granne, skriva Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper och Matthias Williams, Reuters.

Polen och Europeiska unionen har anklagat Vitrysslands president Alexander Lukasjenko för att ha uppmuntrat hundratals migranter att ta sig in på polskt territorium för att sätta press på blocket över sanktioner som det har infört Minsk.

Annons

Nödordern - den första i sitt slag i Polen sedan kommunistisk tid - förbjöd masssamlingar och begränsade människors rörelser i en 3 km (2 mil) djup landremsa längs gränsen i 30 dagar, sade regeringen.

Biståndsgrupper som arbetar med migranter sa att det redan hade skett en ökning av polsk polis och pansarfordon i området de senaste dagarna och att de var oroliga för att ordern skulle begränsa deras arbete och lämna flyktingar strandade.

- Atmosfären är generellt våldsam, det finns uniformerade, beväpnade soldater överallt ... det påminner mig om krig, säger Marta Anna Kurzyniec, bosatt i den polska gränsstaden Krynki, till Reuters

Annons

Polen började bygga ett taggtrådsstängsel förra veckan för att dämpa flödet av migranter från länder som Irak och Afghanistan.

EU införde ekonomiska sanktioner mot Vitryssland efter ett omtvistat val i augusti 2020 och ett motstånd mot oppositionen, och säger att Lukasjenko medvetet har uppmuntrat migranter att ta sig in i Polen, Lettland och Litauen i vedergällning.

Vitrysslands utrikesminister Vladimir Makei anklagade på torsdagen "västerländska politiker" för situationen vid gränserna, rapporterade vitryska statliga nyhetsbyrån Belta.

"Vitryssland har alltid respekterat alla bestämmelser i våra avtal till punkt och pricka", sa Makei till en presskonferens.

Polens presstalesperson Blazej Spychalski sa att situationen vid gränsen var "svår och farlig".

"Idag måste vi som Polen, som är ansvariga för våra egna gränser, men också för Europeiska unionens gränser, vidta åtgärder för att säkerställa Polens och (EU) säkerhet", sade han.

Rättighetsaktivister har anklagat polska myndigheter för att förneka adekvat sjukvård till strandade migranter. Warszawa säger att de är Vitrysslands ansvar.

Marysia Zlonkiewicz från biståndsgruppen Chlebem i Solą (med bröd och salt) sa att polisen hade bett dem att stoppa sin verksamhet längs gränsen innan undantagstillståndet meddelades.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend