Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

BP kommer att "gå ur" 20% aktieinnehav i det ryska företaget Rosneft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

bp:s styrelse meddelade idag (27 februari) att bp kommer att lämna sitt aktieinnehav i Rosneft. bp har ägt 19.75 % i Rosneft sedan 2013. 

Dessutom avgår bp:s vd Bernard Looney från styrelsen för Rosneft med omedelbar verkan. Den andra Rosneft-direktören som nominerats av bp, tidigare bp-gruppens vd Bob Dudley, avgår på samma sätt från styrelsen. 

Avgångarna kommer att kräva att bp ändrar sin redovisningsmässiga behandling av sitt Rosneft-aktieinnehav och som ett resultat förväntar man sig att rapportera en väsentlig icke-kontant avgift med sitt resultat för första kvartalet 2022, som ska rapporteras i maj. 

BP:s ordförande Helge Lund sa: "Rysslands attack mot Ukraina är en aggressionshandling som får tragiska konsekvenser i hela regionen. bp har verkat i Ryssland i över 30 år och arbetat med briljanta ryska kollegor. Denna militära aktion representerar dock en grundläggande förändring. Det har fått bps styrelse att, efter en grundlig process, dra slutsatsen att vårt engagemang med Rosneft, ett statligt ägt företag, helt enkelt inte kan fortsätta. Vi kan inte längre stödja bp-representanter som har en roll i Rosnefts styrelse. Rosneft-innehavet är inte längre i linje med bps verksamhet och strategi och det är nu styrelsens beslut att lämna bps aktieinnehav i Rosneft. bp-styrelsen anser att dessa beslut ligger i det bästa långsiktiga intresset för alla våra aktieägare.” 

bp:s verkställande direktör Bernard Looney tillade: "Som så många har jag blivit djupt chockad och ledsen över situationen i Ukraina och mitt hjärta går ut till alla som drabbats. Det har fått oss att i grunden ompröva bps position med Rosneft. Jag är övertygad om att de beslut vi har tagit som styrelse inte bara är det rätta att göra, utan också ligger i bp:s långsiktiga intresse. Vår omedelbara prioritet är att ta hand om våra fantastiska människor i regionen och vi kommer att göra vårt yttersta för att stödja dem. Vi tittar också på hur bp kan stödja den bredare humanitära insatsen."

Bernard Looney har varit styrelseledamot i Rosneft som en av två bp-nominerade styrelseledamöter sedan 2020. Bob Dudley har varit styrelseledamot i Rosneft sedan 2013. 

Påverkan på rapportering och ekonomi

Som ett resultat av att bps nominerade styrelseledamöter avgår har bp fastställt att de inte längre uppfyller kriterierna enligt International Financial Reporting Standards (IFRS) för att ha "betydande inflytande" över Rosneft. bp kommer därför inte längre att redovisa sin andel i Rosneft på eget kapital, utan behandlar det nu som en finansiell tillgång värderad till verkligt värde.  

Annons

Detta kommer att resultera i två väsentliga förändringar av bps finansiella rapportering och ekonomi i resultatet för första kvartalet 2022. 

För det första förväntas det ge upphov till en icke-kontantjusterande postavgift vid tidpunkten för resultatet för första kvartalet 2022, vilket representerar skillnaden mellan det verkliga värdet av bps aktieinnehav i Rosneft den 31 mars 2022 och tillgångens redovisade värde. I slutet av 2021 uppgick detta bokförda värde till cirka 14 miljarder dollar.  

För det andra förväntas förändringen dessutom resultera i en icke-kontantjusterande postkostnad, huvudsakligen som härrör från valutakursförluster ackumulerade sedan 2013 som enligt IFRS tidigare redovisades direkt i eget kapital snarare än resultaträkningen. I slutet av 2021 uppgick dessa till cirka 11 miljarder dollar, och denna justering kommer inte att påverka eget kapital.  

Ändringen av redovisningsmässig behandling innebär också att bp inte längre kommer att redovisa en andel i Rosnefts nettoresultat, produktion och reserver. bp kommer inte längre att rapportera Rosneft som ett separat segment från resultatet för första kvartalet 2022. 

Som ett resultat av redovisningsförändringarna, och exklusive Rosneft från basåret och framtida perioder, förväntar sig bp nu: 

  • att fortsätta, som tidigare, att leverera en 7-9% EBIDA per aktie CAGR mellan 2H19/1H20 till och med 2025 till oljepriser på 50-60 USD per fat (real 2020) baserat på bp:s planeringsantaganden;
  • EBITDA från motståndskraftiga kolväten och koncernen ska vara cirka 2 miljarder USD lägre 2025, till cirka 31 miljarder USD respektive 38 miljarder USD. 

Ekonomisk ram och distributionsvägledning oförändrade

Eftersom bp nu lämnar sitt intresse i Rosneft har man tagit bort utdelningen från Rosneft från sin finansiella ram.  

Men bp är fortfarande övertygad om flexibiliteten och motståndskraften i sin finansiella ram, underbyggd av en genomsnittlig kassabalanspunkt för 2021-25 på cirka 40 USD per fat. Detta inkluderar en återbekräftelse av vägledningen angående dess förväntningar på aktieägarutdelningar – utdelningar och återköp – fram till 2025 som gavs med helårsresultatet för 2021 i februari 2022. Detta inkluderar: 

  • bps första prioritet inom sin finansiella ram är en motståndskraftig utdelning. Till cirka 60 USD per fat och med förbehåll för styrelsens gottfinnande varje kvartal, räknar bp med att ha kapacitet för en årlig ökning av utdelningen per ordinarie aktie med cirka 4 % fram till 2025.
  • bp har åtagit sig att upprätthålla ett starkt kreditbetyg av investeringskvalitet och har för avsikt att för 2022 allokera 40 % av överskottskassaflödet för att ytterligare stärka sin balansräkning.
  • bp förväntar sig ett intervall på 14-15 miljarder dollar för investeringar under 2022, vilket kommer att stiga till 14-16 miljarder dollar mellan 2023-5.
  • För 2022, och med förbehåll för att upprätthålla ett starkt kreditbetyg av investeringsgrad, är bp åtagit sig att använda 60 % av överskottskassaflödet för aktieåterköp. Till cirka 60 dollar per fat bp förväntar sig att kunna leverera aktieåterköp på cirka 4.0 miljarder dollar per år i genomsnitt fram till 2025. 

bp kommer också att lämna sina andra verksamheter med Rosneft i Ryssland. 

bp kommer att fortsätta att följa alla relevanta internationella handelsregler och sanktioner. Den fortsätter att hålla denna situation under översyn.

Den person som är ansvarig för att anordna publiceringen av detta tillkännagivande på uppdrag av BP plc är Ben Mathews, företagssekreterare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend