Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

"Vi är för beroende av Ryssland för våra energibehov" Timmermans föreslår ett nytt energipaket

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen föreslog REPower EU, en plan för att minska EU:s beroende av rysk gas på tisdagen (8 mars). REPower EU syftar till att göra europeisk energi säkrare, mer överkomlig och grön. Huvudmålet är att påskynda Europas energitålighet.

"Det är helt klart att vi är för beroende av Ryssland för våra energibehov", sa vicepresident Frans Timmerman. "Svaret på denna oro för vår säkerhet ligger i förnybar energi och diversifiering av utbudet. Förnybar energi ger oss friheten att välja energikällor som är rena, billiga, pålitliga och våra." 

Även om den redan har lagts fram för publicering har Rysslands invasion av Ukraina gett förnyad impuls till behovet av att säkra Europas energiframtid. Tanken är att Ryssland inte skulle kunna "stänga av kranen" om de inte längre kontrollerar energiflödet till Europa. 

"Det enda sättet att vi inte kan utsättas för press från att vara Putins kund är att inte längre vara hans kund för våra väsentliga energiresurser", sa Timmermans i Strasbourg på måndagen. "Det enda sättet att uppnå det är att påskynda vår övergång till förnybara energiresurser."

Enligt kommissionens rapport skulle det gröna sättet med vilket Europa skulle producera denna energi kraftigt minska energikostnaderna för konsumenterna och skapa arbetstillfällen. Rapporten konstaterar att grön energi som denna har en mycket låg rörlig kostnad, vilket innebär att kostnaden kommer att vara mindre utsatt för fluktuationer, till skillnad från gaspriserna. 

Förslaget uppmuntrar omedelbara åtgärder som att påskynda tillståndsprocessen för vindkraftsparker, bygga fler solpaneler och öka produktionen av värmepumpar. Timmermans uppmuntrade också medborgare att hjälpa till genom att ändra sina energianvändningsvanor. 

Timmermans förslag innehåller bestämmelser som skulle hjälpa konsumenter som för närvarande kämpar för att betala för energi mitt i de skyhöga gaspriserna just nu. Åtgärder kan innefatta att låta EU-stater fastställa priser för utsatta konsumenter, hushåll och mikroföretag för att hjälpa till att skydda konsumenterna och ekonomin. Kommissionen bekräftar också att den kommer att överväga tillfälliga skatteåtgärder på oväntade vinster och undantagsvis besluta att fånga en del av dessa avkastningar för omfördelning till konsumenterna. Dessa åtgärder måste vara proportionerliga, tidsbegränsade och undvika onödiga snedvridningar av marknaden.

Annons

Dela den här artikeln:

Trend