Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Ryssland varnar Polen och Bulgarien för nedskärningar av gasförsörjningen på onsdag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Gazprom, Rysslands energijätte, har informerat Polen och Bulgarien att man kommer att stoppa gastillförseln från och med onsdag. Detta är en betydande eskalering i Rysslands bredare bråk med väst angående dess invasion av Ukraina.

Sedan Moskva påbörjade vad man kallar en militär intervention i Ukraina den 24 februari 2018 kommer Polen och Bulgarien att vara de första att se sin gas stängs av av Europas främsta energikälla. Detta var också ett svar på sanktioner som Warszawa införde mot ryska företag och individer.

Rysslands president Vladimir Putin krävde att "ovänliga" länder skulle gå med på ett program som tillåter dem att öppna konton hos Gazprombank, göra betalningar i dollar eller euro för rysk gasimport och sedan omvandla dessa till rubel.

EU-kommissionen uppgav förra veckan att det kan vara möjligt för EU-företag att kringgå Rysslands krav på gasbetalningar i rubel. Om de betalar i dollar eller euro, som sedan omvandlas till rysk valuta,

Polen är en stark politisk motståndare till Moskva. Det polska gasbolaget PGNiG (PGN.WA), vars avtal med Ryssland kommer att löpa ut i slutet av detta år, sa att landet inte skulle följa det nya betalningssystemet och inte förlänga sitt kontrakt.

Gazprom förlängde inte gastransitavtalet man hade med Ryssland 2020. Den ryska gasleverantören har varit tvungen att delta i auktioner för kapacitet via Yamal Europe-ledningen, som går från Vitryssland till Polen.

Gazprom förser Polen med 10.2 miljarder kubikmeter (bcm), vilket täcker cirka 50 % av landets nationella konsumtion.

Data från EU:s nätverksoperatörer för gasöverföring hade tidigare visat att fysiska gasflöden via Yamal-Europe hade stoppats, men återupptogs på tisdagen.

Annons

Enligt Polens klimatministerium är energiförsörjningen säker och det finns inget behov av att dra på gasreserver. Gasen till konsumenterna kommer inte att minska.

Energiministeriet uppgav också att Gazprom hade informerat Bulgargaz, ett bulgariskt statligt gasbolag, att det skulle stoppa gastillförseln från och med onsdag. Ett kontrakt med Bulgarien skulle löpa ut vid årsskiftet. Gazprom importerar mer än 90 % av landets gasbehov till cirka 3 miljarder cm per år.

Tom Marzec Manser, chef för gasanalys, dataintelligensföretaget ICIS sa: "Detta är Rysslands seismiska varningsskott."

Han sa att Polen har varit anti-ryskt och anti-Gazprom i många år. Detta är dock inte fallet i Bulgarien. Därför är det en betydande utveckling att se Bulgarien avskuren från Nato."

Polen uppgav att de kan hämta gas genom två länkar med Tyskland, inklusive ett omvänt flöde från Yamal-rörledningen. Denna länk kommer att ansluta till Litauen och har en årlig kapacitet på 2.5 bcm. Den kommer också att öppnas via en sammankoppling till Tjeckien som tillåter 1.5 bcm.

En länk till Slovakien skulle kunna göra det möjligt för ytterligare 5-6 bcm att skickas. Denna länk kommer att vara öppen senare under året.

PGNiG kan också importera upp till 6 miljarder kubikmeter per år genom LNG-terminalen i Swinoujscie, vid Östersjön. Den producerar också mer än 3 miljarder kubikmeter gas årligen i Polen. En rörledning som tillåter upp till 10 miljarder kubikmeter gas per år att strömma mellan Polen, Norge och Polen kommer att öppnas i oktober.

Tjänstemän från regeringen sa att Polens gaslagringskapacitet på 3.5 miljarder kubikmeter är 76 % full. De kommer inte att behöva minska leveranserna till kunderna för att hantera Gazproms leveransstopp.

Bulgarien uppgav att man arbetar för att hitta en alternativ gaskälla och att inga restriktioner krävs för gasförbrukningen för närvarande.

Jefferies, en investeringsbank, sa att varningen väcker möjligheten för förtida uppsägning av europeiska kontrakt som löper ut innan året är slut. Detta uppgår till nästan 12 bcm per år.

Endast en handfull ryska gasköpare som Ungern eller Uniper, Tysklands största importör, har uppgett att det är möjligt att betala framtida leveranser i enlighet med det Moskva-godkända systemet utan att bryta mot EU:s sanktioner.

Tysklands nätregulator uppgav att den övervakade Rysslands gasleveranssituation efter hotet mot Polen och tillade att Tysklands försörjning för närvarande var säkerställd.

PGNiG uppgav på tisdagen att de kommer att vidta åtgärder för att återställa gasflödet enligt Yamal-kontraktet. Den sade också att varje stopp i leveranser är ett brott mot Yamal-kontraktet.

På tisdagen offentliggjorde Polen en lista över 50 ryska oligarker och företag, inklusive Gazprom. De skulle bli föremål för sanktioner som ett resultat av en lag tidigare denna månad som gjorde att deras tillgångar kunde frysas. Denna lag är oberoende av eventuella sanktioner som införts av EU-länderna.

Gashandlare rapporterade att den nederländska gasmarknaden, som är det europeiska riktmärket för branschen, steg nära handelns stängning på tisdagen. Det holländska gaskontraktet för den första månaden var 5.4 % högre till 98.20 Euro/MWh.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend