Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Ungdomar stämmer europeiska regeringar för energipakten för fossila bränslen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En stoppskylt står framför brunkolskraftverket Neurath från tyska RWE, väster om Köln, Tyskland, 16 januari 2020.

Fem unga människor kommer idag (22 juni) att lämna in en stämningsansökan mot 12 europeiska regeringar över en internationell pakt som tillåter investerare i fossila bränslen att stämma länder för att de vidtar åtgärder för att tackla klimatförändringarna.

Ursprungligen utformad för att stödja investeringar i energisektorn i tidigare medlemmar av Sovjetunionen, tillåter energistadgefördraget (ECT) investerare att stämma länder för politik som skadar deras investeringar, och har stämplats som ett hinder för klimatåtgärder av aktivister.

Klagandena representerar länder som drabbats av nyligen inträffade klimatförändringsrelaterade katastrofer, inklusive Tyskland och Belgien, som förra året drabbades av förödande översvämningar efter kraftigt regn som forskare sa var mer sannolikt av klimatförändringarna.

Deras talan kommer att be Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter att skydda deras rättigheter genom att beordra regeringar att ta bort hinder för att bekämpa klimatförändringar som skapats av ECT.

Fallet riktar sig till Österrike, Belgien, Cypern, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Luxemburg, Nederländerna, Sverige, Schweiz och Storbritannien, som alla har undertecknat ECT.

"Regeringar sätter fortfarande vinster från fossilbränsleindustrin över mänskliga rättigheter. Men klimatförändringarna eskalerar och kräver fler och fler liv varje dag", säger den 17-åriga studenten Julia, en av målsägandena, i ett uttalande.

De mer än 50 undertecknarna av ECT förhandlar för närvarande om reformer av det, men länder inklusive Spanien och Frankrike har tagit upp möjligheten för EU-länder att lämna avtalet på grund av bristande framsteg i samtalen.

Annons

Kritiken mot fördraget har intensifierats mitt i stämningar från företag som söker kompensation för fossila bränsletillgångar. RWE (RWEG.DE) förra året använde den för att söka kompensation från den holländska regeringen för dess plan att fasa ut kolkraften till 2030, vilket skulle påverka det tyska kraftverkets Eemshaven-kraftverk.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend