Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

EU:s splittring över energipakten sätter återigen strålkastarljuset på Spanien och skadeståndsanspråk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen har uppmanats att motstå försök att "vapenisera" EU-lagstiftningen och pressa Spanien att uppfylla sina internationella åtaganden.

En pågående tvist mellan Spanien och ett 50-tal investerare i förnybar energi har satt frågan starkt i det internationella rampljuset.

Överklagandet kommer mitt i växande ilska över EU:s inställning till internationella skiljedomar. Kommissionen, som sägs böja sig för lobbyinsatser från spanska statsåklagare, har hamstrats av sina egna experter på juridiska tjänster som, det påstås, "förvränger" reglerna om statligt stöd.

Den senaste utvecklingen ägde rum på tisdagen, då Spanien officiellt krävde att EU skulle lämna 1994 års energistadgefördraget (ECT). Spanien är det enda medlemslandet som någonsin har gjort detta.  

Vice premiärminister Teresa Ribera sa: "I en tid då att påskynda en omställning av ren energi har blivit mer brådskande än någonsin, är det dags att EU och dess medlemsländer initierar ett samordnat utträde ur ECT." Samtidigt som hon citerade EU:s förslag om att fasa ut täckningen för kol, olja och gas, gjorde hon det klart att ansträngningen "kommer att misslyckas med att säkerställa anpassningen av ECT till Parisavtalet och målen för den europeiska gröna avtalet."

Men vad ligger egentligen bakom detta?

Den stora raden går tillbaka till slutet av 1990-talet när flera medlemsländer, inklusive Spanien, införde generösa incitamentsprogram för att locka investerare till förnybar energi. Detta utlöste en investeringsboom där Spanien nådde det dåvarande målet på 20 % av energin från förnybar energi till 2009. Spanien rullade dock tillbaka sina incitamentsprogram 2013 under Rajoys regering, liksom Italien och Tjeckien. Det utlöste ett stort antal skiljeprocesser mot dessa stater, som i synnerhet Spanien fortsätter att häftigt motstå.

Annons

Den rättsliga grunden för anspråken faller under 1994 års energistadgefördraget (ECT), som både Spanien och EU var undertecknare av, tillsammans med 54 nationer runt om i världen. Fördraget föreskriver tvistlösning via International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID), en avdelning av Världsbanksgruppen i Washington DC. Mellan 2013 och 2020 lämnade 50 företag in anspråk mot Spanien enligt ECT och hittills har Spanien förlorat 25 av dem och vunnit endast fem. Den spanska regeringens "räkning" hittills är cirka 1.3 miljarder euro och totalt kommer sannolikt att vara omkring 2 miljarder euro.

Kommissionens juridiska tjänster, som leds av en spanjor, anser att skiljedomarna mot Spanien strider mot EU-lagstiftningen och Spanien insisterar också på att åtgärderna för att verkställa skiljedomen bryter mot EU:s lagar om statligt stöd.

En talesman för kommissionen försvarade starkt dess ståndpunkt och sa till den här webbplatsen: "Vi förväntar oss att alla skiljedomstolar som inrättats under ECT förklarar att de saknar kompetens att höra fall inom EU. Kommissionen kommer att fortsätta att stödja medlemsstaterna i att motstå verkställigheten av utmärkelser som utfärdats enligt ECT. EG-domstolen erinrade om sin tidigare rättspraxis att investeringsskyddsreglerna i den nuvarande versionen av ECT, och i synnerhet reglerna om skiljeförfarande mellan investerare och stat, inte gäller mellan investerare från en medlemsstat och en annan medlemsstat.”

Men alla i kommissionen håller inte med. I en tid då EU starkt främjar grön energi kan detta sägas vara att skicka "fel signal" till vem som helst, vare sig det är ett stort företag eller privatperson, som kanske vill investera i förnybar energi.

En rättskälla nära kärandena berättade för denna webbplats: "EU:s hållning är verkligen ett stort avskräckande mot sådana investeringar och skadar EU-kommissionens egen Green Deal och nettonollmål. Det är inte vettigt."

Tvisten har redan påverkat investeringarna i förnybar energi negativt i Spanien, som för närvarande ligger långt efter andra medlemsländer.

Investerare hävdar att utan regelverket skulle de aldrig ha investerat. Spanien hävdar å andra sidan att investerare inte med rätta kunde förvänta sig att de regler som gäller för deras investeringar skulle förbli oförändrade under hela löptiden och att de borde ha varit medvetna om att regleringssystemet kan komma att ändras.

Jeffrey Sullivan, QC på Gibson och Dunn, som representerar många av pristagarna, är bland dem som inte håller med om det, och säger: "Projekt för förnybar energi kräver betydande investeringar i förväg som bara kan återvinnas på lång sikt.

”Investerare behöver därför betydande rättssäkerhet för att kunna göra investeringar. Om investerare tror att EU:s medlemsländer inte kommer att uppfylla sina internationella åtaganden kommer de inte att investera.

"Eller så kommer de att kräva högre avkastning vilket innebär att konsumenten kommer att behöva betala mycket högre elpriser."

Sullivan tillade: "Spanien har upprepade gånger befunnits ha brutit mot internationell lag och ålagts att betala betydande skadestånd. Spaniens vägran hittills att uppfylla sina internationella rättsliga skyldigheter har redan skadat investerarnas förtroende och det fortsätter den att göra. Det är ett svart märke på Spaniens rykte för utländska investeringar.”

Han fortsatte: "Spaniens vägran att följa sina folkrättsliga förpliktelser gentemot förnybara investerare är särskilt slående med tanke på EU:s strävan efter koldioxidneutralitet."

En talesman för en av investerarna, ett vind- och solcellsföretag, sa: "Den spanska strategin är att gömma sig bakom Europeiska kommissionen för att inte betala ut priset för nedskärningen av förnybar energi."

"Kommissionen har nu möjlighet att verkligen stödja EU:s gröna avtal och vara en vän av inte bara förnybara energikällor utan rättsstatsprincipen och Världsbanken genom att stå upp mot den juridiska tjänsten och inte förvränga reglerna för statligt stöd för att förhindra att betalningar görs till investerare i förnybar energi.”

Den här frågan hamnar helt och hållet på Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, på skrivbordet, men vissa frågar sig om hon kommer att stå upp mot Spaniens högljudda lobbying och dess försök att använda EU-lagar mot dess legitima borgenärer? När hon löser denna fråga har hon möjligheten att verkligen stödja Green Deal, generera massiva nya investeringar i de förnybara energikällorna som vi så akut behöver, och visa att Europeiska kommissionen inte är isolerad från det internationella rättssamfundet. Kommer hon att fatta nässlan?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend