Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Europas förfallna byggnader lämnar miljoner i energifattigdom och ett klimat i kris - det är dags att åtgärda dem

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tidigare misslyckanden med att ta itu med Europas klimat- och energifattigdomskriser har lämnat medborgarna utlämnade till eskalerande energipriser och destruktiva klimatkatastrofer. Europas politiker kan vara på väg att upprepa samma misstag genom att avfärda möjligheten till djärva åtgärder för att åtgärda en av grundorsakerna till energifattigdom: Europas läckande, kalla och ineffektiva bostäder, skriver Laia Segura, energirättvisa på Friends of the Earth Europe och samordnare för Right to Energy-koalitionen.

När dagarna blir kortare i Europa och energiräkningarna ökar, kommer hushåll över hela kontinenten att ställas inför konsekvenserna av detta misslyckande. Och även om krisen kommer att påverka majoriteten av européer i hela blocket, är det de mest utsatta som kommer att drabbas hårdast och för vilka hindret att välja mellan att äta, värma eller betala för att täcka andra grundläggande behov kommer att visa sig oöverstigligt. Omfattningen av denna kris hade kunnat undvikas om politikerna tagit energifattigdomen på allvar för flera år sedan. Redan före 2021, när energipriserna började skjuta i höjden och Ryssland inte hade invaderat Ukraina ännu, kämpade 1 av 4 europeiska hushåll med att värma eller kyla sina hem.

Det har varit tydligt i många år att Europa måste sluta beroende av fossila bränslen – den främsta drivkraften bakom klimatförändringarna. Trettio år har gått sedan FN: s ramkonvention om klimatförändringar – avtalet om alla avtal för att ta itu med klimatförändringarna – undertecknades av länderna som utgör Europeiska unionen, vilket innebär att EU-länderna har haft trettio år på sig att bygga transportsystem, omforma jordbruket och bygga bostäder som är energieffektiva och varma utan att behöva stora tillförsel av fossila bränslen.

Men årtionden efter deras åtagande att ta itu med klimatförändringarna har globala regeringar låtit världen värmas upp med mer än en grad och Europas bostadsbestånd är fortfarande inte lämpligt för en värld som försöker stoppa den globala uppvärmningen. Byggnader förbrukar 40 % av Europas energi och trots att det är ett självklart mål att inkludera i klimatpolitiken tar det EU:s beslutsfattare fram till 2010 att börja agera och slutligen införa lagstiftning som upprätthåller energieffektivitetsstandarder i nya byggnader, följt av fokus på befintliga byggnader i 2018 och ett krav "att släppa ut nästan 0 energi" för nya byggnader 2020.

Under tiden kommer tiotals miljoner européer att ha tillbringat sina vintrar i kalla, dragiga byggnader, utan den grundläggande värdigheten att bo i ett varmt hem, och med tillhörande effekter på deras fysiska och psykiska välbefinnande. Detta har tjänat europeiska regeringar med en årlig räkning på minst 200 miljoner euro i ytterligare hälsoutgifter. Nu med dagens skyhöga priser kommer tiotals miljoner (eller många fler – vi har ännu inte sett hela omfattningen av krisen) att drivas in i energifattigdom, tvingade att prioritera sina grundläggande behov.

När europeiska ledare reagerar på levnadskostnads- och energikriser är det uppenbart att de arbetar i nödläge och letar efter snabba lösningar som kommer att lindra några av de kostnader som medborgarna kommer att ställas inför i vinter, snarare än att hoppa på möjligheter för hållbara, långsiktiga lösningar för dem som behöver dem mest.

Nya system och förordningar, inklusive REPowerEU, visar att EU ökar sin ambition att minska utsläppen av växthusgaser och stöd till förnybara energikällor genom att främja utbyggnaden av värmepumpar och solpaneler. Samtidigt investerar de miljarder mer i infrastruktur för fossila bränslen, vilket står i direkt kontrast till vad som behövs för att ge upp Europa från sitt missbruk av fossila bränslen och säkerställa att europeiska medborgare inte längre lämnas åt Vladimir Putins nycker eller någon annan petro. -stat för kommande vintrar.

Annons

Direktivet om energiprestanda i byggnader (förkortat 'byggnadsdirektivet') – som för närvarande revideras av EU-institutioner och diskuteras av Europaparlamentet – är precis vad som behövs och det perfekta tillfället för EU att äntligen leverera en långsiktig lösning för människor och planet.

Denna lagstiftning, som syftar till att förbättra energieffektiviteten i Europas byggnadsbestånd, kan och bör påskynda renoveringstakten, skapa en plan för att minska koldioxidutsläppen i Europas bostäder och sätta upp sätt att säkerställa att de mest utsatta kommer att dra nytta av varmare, mer klimatvänliga hem.

Men det är förstås inte det som händer, eller åtminstone inte det som händer tillräckligt. Medlemsstaterna i Europeiska rådet har redan beslutat sin ståndpunkt om direktivet, vilket är för lite och för sent - med få garantier för att bostäder kommer att genomgå omfattande renoveringar under det kommande decenniet. Resultatet är en chockerande anklagelse mot medlemsstaternas förmåga att sätta ord i handling och åtgärda åtminstone en av de mest förankrade grundorsakerna till energi- och klimatkriserna. Rådets lägsta effektivitetsmål är otroligt låga och kommer inte att behöva uppfyllas förrän nästa decennium – för såväl bostadshus som lokaler.

Vi vet att rådets ståndpunkt inte kommer att leverera tillräckliga åtgärder för att leverera klimattåliga hem eller hjälpa dem som behöver det mest, det är upp till Europaparlamentet att avsluta sin diskussion och erbjuda en verklighetskontroll till alla medlemsstater: skydda de mest utsatta hushållen för vintrarna att komma genom att stödja starka minimistandarder för energiprestanda (MEPS) med sociala skyddsåtgärder för bostadssektorn och genom att se till att de byggnader som har sämst prestanda inriktas på. Detta bör backas upp av ekonomiskt stöd och tekniskt stöd så att utsatta hushåll kan dra nytta av djupa renoveringar som är bra för deras personliga och ekonomiska välbefinnande, såväl som för klimatet.

Ursäkternas era är över. Europas medborgare får betala priset för blockets politiska ledares misslyckanden och kortsiktighet. Det är dags att möta verkligheten av de många kriser vi befinner oss i och tillhandahålla det som behövs för att tackla klimatkrisen och få slut på energifattigdomen en gång för alla. Men först är det dags att fixa Europas byggnader.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend