Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Omdefiniering av förnybart väte

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förnybart väte kommer att spela en avgörande roll i Europas resa mot klimatneutralitet, men denna sektor, som har så mycket potential, behöver pragmatism för att säkerställa sin skalbarhet och konkurrenskraft.

EU ledde vid ett tillfälle väteutveckling från fronten, men andra kontinenter har sedan dess kommit ikapp och har redan antagit lagstiftning för att stimulera och skydda deras produktion.

Den amerikanska inflationsreduktionslagen trädde till exempel i kraft i augusti och införde skattelättnader som anses så generösa att aktier i vätgasbolag steg med minst 75 % efter tillkännagivandet.

Lagen reserverar de högsta skattesänkningarna för väte med verkligt nollutsläpp – kanaliserar offentliga resurser till gröna lösningar på en "teknikneutral" basis.  

Inflationsreduktionslagens incitament på 3 USD/kg för väte utan koldioxid gör grönt väte billigare än grått och kommer att stimulera en boom i de mest kostnadseffektiva formerna av förnybart väte. Detta innebär också att kostnaden för importerat grönt väte till Europa kan vara lägre än någon europeisk producent kan matcha.

I Europa är incitament för vätebaserade bränslen enligt EU:s direktiv för förnybar energi (RED) endast reserverade för de så kallade förnybara bränslena av icke-biologiskt ursprung eller RFNBO. Dessa är gjorda av lågkoldioxidelektricitet med hjälp av en elektrolysprocess. Även om RFNBO:er erbjuder stora löften, finns det ingen anledning att tro att de kommer att vara den enda eller till och med mest hållbara lösningen för att tillhandahålla väte utan koldioxid i hela EU.

Det har hävdats att Europeiska kommissionen skulle göra klokt i att förstå, och erkänna, den enorma potentialen hos avancerade förnybara väte som härrör från hållbart avfallsråmaterial och bredda källorna till väte som kan konkurrera under det gröna paraplyet bortom bara RFNBOs. 

Annons

Förnybart väte kan tillverkas från ett antal gröna källor inklusive vind, sol, kärnkraft, vattenkraft, tidvatten, geotermisk och biomassa. Av dessa är biomassa den kanske mest kontroversiella. 

Många miljöaktivister har en fullständig motvilja mot användningen av träd för att generera energi som, de hävdar, driver på avskogning, och föreslår istället att jordbruksmark ska ägnas åt mat snarare än bränsleproduktion.

Men detta, har det hävdats, är inte hela bilden: alltmer ser vi den enorma potentialen hos avancerad biometanbaserat väte från ultrahållbara råvaror som halm och andra rester av jordbruksavfall. 

När produktionen kombineras med koldioxidavskiljning och lagring ger de tillsammans en hållbarhetsprofil som är bättre än RFNBOS, till och med nettonegativ för koldioxid. Dessutom producerar de stora volymer av hållbart nollutsläppsväte som kommer att bidra till att uppfylla EU:s övergripande mål för väte och säkerställa att "Repower EU"-målet att producera 35 bcm biometan genomförs på ett så hållbart och koleffektivt sätt som möjligt.

Som en del av direktivet om förnybar energi (RED), bör Europeiska kommissionen, har det sagts, omdefiniera termen "förnybart väte" genom en delegerad kommissionsakt och ta upp om några icke-RFNBO-former av förnybart väte kommer att få samma behandling som RFNBO:er. 

Det nuvarande ramverket prioriterar starkt RFNBO:s community, som efter år av massiva investeringar och subventioner har, hävdas det, förvrängt marknaden.

En källa till energisektorn sa: "EU försöker skydda en dyr sektor som inte kommer att nå blockets önskade mål. Detta förhindrar en öppen marknad för de snabbt föränderliga nya avancerade förnybara teknologierna."

RFNBO:er har ytterligare ett problem, och det är begreppet additionalitet. Den RÖDA "tilläggsklausulen" kräver att operatörer garanterar en timmässig korrelation mellan förnybar elproduktion och produktion av väte via elektrolys för att säkerställa en stabil användning av elnätet. På grund av den intermittenta naturen hos vind- och solcellselektricitet kan RFNBO, som är tillverkade med förnybar el, endast tillverkas vid specifika tidpunkter (det vill säga när vinden blåser) och måste ha sin kapacitet anpassad till tillgänglig förnybar energi för att undvika trängsel på nätet.

Insiderkällor säger att kommissionen kan avstå från denna "tilläggsklausul" till förmån för ett månatligt mål som skulle göra det möjligt för "RFNBOs" att delvis tillverkas av fossilbränslebaserad el.

Efter många förseningar är denna kommissionsdelegerade akt nu nära förestående. För närvarande har endast RFNBO:er ett särskilt mandat, men förnybart väte definieras mer allmänt som väte som produceras genom elektrolys av vatten (i en elektrolysör, som drivs av el som härrör från förnybara källor), eller genom reformering av biogas eller biokemisk omvandling av biomassa, om det är i överensstämmelse med hållbarhetskriterier som anges i artikel 29 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001. 

Kommissionen har ett kritiskt val framför sig om huruvida den ska genomdriva en relativt snäv syn på Europas väteframtid eller tillåta en bred uppsättning förnybara och hållbara vätekällor att konkurrera om att leverera kostnadseffektivt väte utan utsläpp.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend